Peer.


Op perenboom en mispel, Perenprachtkever.
Aantasting door Perenprachtkever. Herkenning aantasting:Witte geringde larven eten zigzaggangen onder de schors. De kever eet vˇˇr de eierleg aan de bladranden en kleurt de rand zwart.
Leefwijze: De kever (ongeveer 8 mm lang, roodkoperkleurig) legt van half mei tot eind juli eieren in de schorspleten. De ontstane larven boren zich onmiddellijk in de schors en gaan tot de cambiumlaag voor het verder maken van de zigzaggalerijen. Ze zijn actief van maart tot oktober en overwinteren tweemaal vooraleer te verpoppen. De volwassen kevers knagen zich naar buiten vanaf half mei.
Maatregelen:
 • de larven uit de schors snijden en de wonden afdekken;
 • aangetast gerooid hout ontschorsen;
 • boompap op de stammen in het vroege voorjaar smeren om te beletten dat eieren in de schorsspleten worden afgezet.
Op perenboom Conference, Perenbladgalmug.
Aantasting door Perenbladgalmug. Herkenning aantasting:De gallen van de opgerolde bladeren zijn aanvankelijk groengeel tot roze en later zwart als bladweefsel is afgestorven. De bladeren verdrogen soms en vallen af.
Leefwijze: Overwintert als larve in een cocon in de grond. Ze verpopt in april en de eileg van de muggen (1,5 tot 2 mm met rood vleeskleurig achterlijf) gebeurt in april, mei. De eieren worden groepsgewijs in de jonge scheuttoppen gelegd. De larven gaan naar de jonge nog opgerolde bladeren in de groeipunten en beginnen sap te zuigen. Door dit zuigen ontstaat galvorming en de bladeren naar boven overlangs opgerold, blijven stijf en gebobbeld. Om te verpoppen laten de larven zich op de grond vallen. Tot drie generaties per jaar.
Maatregelen:
 • sluipwespen, oorwormen en roofwantsen bevorderen;
 • wegknippen van aangetast scheuten;
 • over het algemeen wordt slechts schade geleden bij jonge traaggroeiende bomen.
Aantasting door Perenbladgalmug.
Op perenboom Conference, Perenroest.
Aantasting door Perenroest. Herkenning aantasting:Ovaal geelbruine vlekken op de bovenzijde van het blad (voorjaar, zomer) en kegelvormige pukkels aan de onderzijde (najaar, vanaf september).
Leefwijze: De roestzwam verwisselt van plant, voor een deel verloopt de ontwikkeling op peer en voor een deel op jeneverbes (Juniperus). De sporen die zich aan de kegelvormige pukkels onderaan het blad bevinden verspreiden zich in het najaar via de wind tot 500 m ver. Wanneer ze op juniperusbomen terechtkomen beginnen ze daar te kiemen. Het voorjaar erop gaan deze ge´nfecteerde juniperusbomen op hun beurt andere sporen teweegbrengen die de perenbomen binnen de 500 m gaan infecteren. De ge´nfecteerde bovenzijde van de bladeren kan, wanneer zwarte stipjes te zien zijn in de geelbruine vlekken, naburige perenbomen besmetten. De aantasting op de perenboom sterft met de bladval.
Maatregelen:
 • over het algemeen weinig schade te vrezen;
 • gebeurlijk de besmette takken (met de oranjerode sporen) van de juniperusbomen in de omgeving wegsnoeien.
Aantasting door Perenroest.
Op Appel en perenboom, Fruitmot.
Fruitmot Insect. Herkenning aantasting:Aanvankelijk een rode plek rondom het inboorgat van de fruitmotrups en later zijn boorselproppen te zien alsook brede gangen tot in het klokhuis dit is de zogenaamde wormstekigheid (op appel, en perenboom).
Leefwijze: De motjes (9 mm lang, grijs met aan de vleugelpunt een goudkleurige vlek) vliegen vanaf mei vooral in de schemering en leggen eieren zowel op de jonge vruchten, bladeren en op scheuten. De eiafzetting gebeurt bij avondtemperaturen boven de 15░C. Na 8 tot 14 dagen komen hieruit rupsjes die eerst oppervlakkig eten aan de fruitschil daarna binnendringen. Ongeveer na een maand is de rups volgroeid en verlaat de vrucht om te verblijven in een cocon onder de schors of een plekje op de grond tot volgend jaar (april, mei). Er kunnen twee generaties zijn van mei tot augustus.
Maatregelen:
 • de natuurlijke vijanden (mezen, vleermuizen, sluipwespen, ···) bevorderen;
 • de voortijdig gevallen vruchten verwijderen;
 • feromoonval voor het vangen van de mannetjes en tevens een aanduiding van grote aanvallen. De aanduiding geeft dan aan wanneer men best spuit met carpovirusine of bacillus thuringiensis.

Terug naar het begin van de bladzijde.

Bladzijde sluiten.