De Beagle

De Beagle

Een kleine, vrolijke jachthond

Dit machtig mooie hondje ziet eruit om op te eten. Maar ondanks het feit dat hij op een knuffeldier lijkt, mogen we niet vergeten dat het van aard een prima jachthond is die absoluut niet vies is van werken. Een Beagle is een waakzame, intelligente hond die gesierd wordt door een flinke portie vastberadenheid. Lees verder en je weet veel meer over dit ras.

De naam Beagle komt van 'beag', 'beg' of 'beigh', wat in het Keltisch 'klein' betekent. Deze compacte hond wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht op klein wild (konijnen en hazen). Er is in zijn land van herkomst, Groot-Brittannië, zelfs een werkwoord aan deze hond gewijd, 'beagling', dat betekent : het meelopen achter de meute Beagles die aan het werk is. Het is daarbij heel belangrijk dat de mensen die 'volgen' aangepaste kleding en schoeisel dragen en dat zij zich aan de algemene regels van het 'beagling' houden.

Zo genieten vooral veel mensen in Groot-Brittannië, Ierland en de Verenigde Staten van deze werkende honden. Maar ook als gezelschapshond is de Beagle erg populair.
De Beagle behoort tot de groep 'Brakken' of 'lopende honden' want hij achtervolgt het wild en oriënteert zich daarbij met z'n neus op het spoor en niet met zijn ogen. Tegenwoordig is er een verschil te zien in de jagende Beagle en de show-Beagle. Showhonden zijn meestal compacter gebouwd terwijl de jacht-Beagle groter is met langere poten waarmij hij zich sneller door bossen en over omgeploegd land kan bewegen.

Rasvarianten

In Nederland wordt de Beagle vrijwel uitsluitend als huishond gehouden en zijn populariteit is stijgende, wat niet vreemd is als je dit hondje eens goed onder de loep neemt. Er zijn verschillende varianten in de Beagle. Zo is er de Pocket Beagle (niet hoger dan 25 cm) maar dit hondje komt in Nederland niet voor. Wel kennen ze daar het Amerikaanse en Engelse type, die beiden hun eigen rasstandaard hebben. In Europa wordt echter alleen de Engelse rasstandaard erkent.

Karakter

De Beagle is een onafhankelijke hond die de neiging heeft om snel afgeleid te zijn. Desondanks is hij een zeer geliefde huishond omdat hij zo vriendelijk is - ook met kinderen - en rustig. De stem van de Beagle is hartverwarmend en elegant. Hij toont geen agressie maar is erg waakzaam. Een Beagle is allesbehalve verlegen en hij mag graag ondeugend zijn. Deze factoren en het feit dat hij klein en handzaam is, maken hem tot een prima gezinshond. Eenmaal buiten ontpopt de Beagle zich als ware jachthond en wil hij graag achter een spoor aan. Deze zelfstandigheid van de hond wordt door mensen wel gezien als eigenwijsheid. De hond moet consequent worden opgevoed, net als alle andere honden eigenlijk. Een gehoorzaamheidstraining is aan te bevelen. Zo leer je als baas hoe je het beste met je hond om kunt gaan. Overigens is de Beagle geen hond om alleen te laten want daar kan hij slecht tegen. Een test uit de VS geeft zelfs aan dat je beter geen Beagle kunt nemen als je per dag langer dan 2 uur weg bent.

Veel rennen

Je kunt het van alle honden zeggen, maar vooral een jachthond als de Beagle heeft erg veel beweging nodig. Met een rondje om het blokje ben je er niet. Hij wil veel rennen en dus moet hij ook voldoende los kunnen lopen. De Beagle Club Nederland raadt mensen met te weinig tijd om de Beagle op te kunnen voeden of te weinig tijd om het dier de aandacht te kunnen geven die het nodig heeft, ten zeerste af om deze hond aan te schaffen. Denk er dus goed over na, hoe moeilijk het ook is om een rationele beslissing te nemen als je bent gevallen voor dit charmante ras.

Rasstandaard

Net als alle andere rashonden heeft ook de Beagle een rasstandaard.

Dit is een beschrijving van hoe het ras er uit moet zien en hoe zijn karakter is. Omdat de rasstandaard een omschrijving is die wat ruimte biedt, hoeft dus niet elke Beagle er precies hetzelfde uit te zien. Dit is de standaard van de Beagle, zoals deze vastgelegd is door de Fédération Cynologique Internationale (F.C.I.) :
De Beagle is een vrolijke Brak die als functie het jagen heeft, vooral op hazen. Hij volgt hun soort met zijn uitstekende neus. Het is een actieve hond die over uithoudingsvermogen en vastberadenheid beschikt. Daarbij is de Beagle waakzaam, intelligent en van gelijkmatig temperament.
De Beagle heeft een forse en compacte bouw die de indruk wekt van kwaliteit zonder grofheid. Temperament : lief en oplettend, zonder agressie of angst.
Verder hoort er bij de rasstandaard ook nog een uitgebreide beschrijving van het lichaam van de Beagle waarbij alles aan bod komt, van het krachtige hoofd via de donkerbruine of hazelnootkleurige ogen tot de gespierde achterhand en de stevige staart.

Zelfs zijn gang komt aan bod.
Maar als hondenliefhebber zie je meteen het opvallendste aan de Beagle : zijn sterke karakter en zijn prachtig voorkomen. Een hond om te zoenen, maar wel voor een select publiek.