De rat

     

Ratten zijn zeer intelligente dieren en zeer sociaal in hun omgang met mensen.  Bovendien zijn ze gemakkelijk te houden, ruiken ze niet en kunnen ze goed zindelijk worden, waardoor ze de laatste tijd steeds populairder worden als huisdier.

Huisvesting

Ratten hebben in vergelijking met andere knaagdieren wat meer ruimte nodig.  Een kooi moet echt wel voldoende beweegruimte bieden en knaagvast zijn.  Glazen aquaria kunnen gebruikt worden, maar hebben als nadeel dat de ventilatie hier vaak tekort schiet.

Klimmogelijkheden en speelgoed houden de dieren actief.  Een molentje is voor de rat ongeschikt omdat ze de staart en de poten hierin kunnen beschadigen.

Als bodembedekking kan zaagsel gebruikt worden, hoewel dit bij bepaalde ratten irritatie van  de ogen en niezen kan veroorzaken.  Houtkrullen en hooi kunnen wel goed gebruikt worden. De dieren stellen een huisje waarin ze zich kunnen terugtrekken,  echt op prijs.  Dit heeft wel als nadeel dat de dieren minder tam worden.  De dieren houden ervan te kunnen kruipen op allerlei attributen in de kooi; hoe hoger hoe beter.  Een serie van planken op verschillende hoogtes  (verschillende verdiepingen) in een kooi zijn ideaal.

Variëteit in de kooi is zeer belangrijk; probeer plaatsen te voorzien om te eten, te spelen en te slapen.  Ook plaatsen waar ze zich kunnen verstoppen voor soortgenoten worden sterk op prijs gesteld.

Voeding en drank

Ratten eten nagenoeg alles. Geschikte voeding bestaat uit een volledig knaagdierenmengsel.  Daarnaast kan het dier getracteerd worden op allerhande lekkernijen zoals fruit, kaas, gekookt rijst of  aardappelen, erwtjes of maďs. Kleine stukjes vis of vlees kunnen af en toe worden gegeven.  Ook yoghurt, melk en boter worden door deze dieren zeker niet afgeslagen.  Ratten zijn echte snoepers en kunnen (heel af en toe) beloond worden met bijvoorbeeld  chocoladesnoepjes die op de markt zijn voor honden en cavia’s.

Nu is het wel belangrijk erop te letten dat uw diertje niet de dik wordt ! Beperk daarom eventueel het rantsoen van de dieren (zonder het gehalte aan belangrijke voedingstoffen te benadelen) en /of geef de dieren wat meer beweging.  Op lange termijn kan overgewicht immers de gezondheid benadelen en volgens bepaalde bronnen zou dit de kans op tumorontwikkeling doen toenemen.

Ratten houden ervan om tot onder de oksels in het water te zitten en verkiezen  daarom een drinkbakje boven het drinkflesje.   Plaats het drinkbakje wel op een plaats in de kooi zodat in het water geen bodembedekking of voedsel kan terecht komen.  Probeer wel het drinkbakje dagelijks te verversen.

Hanteren

Zeer belangrijk is de dieren nooit op te tillen via de staartpunt (zoals bij muizen wel gedaan kan gedaan worden), anders kan de staarthuid afstropen.

Handtamme ratten kunnen meestal gemakkelijk zonder problemen opgetild worden.

Dieren die nog niet handtam zijn kunnen worden beetgepakt door het dier stevig bij het nekvel vast te nemen en tegelijkertijd het lichaam met de handpalm te fixeren.

Sociaal gedrag

Raten hoeven niet noodzakelijk in groep te worden gehouden en kunnen perfect tevreden zijn met het gezelschap van hun baasje.

Indien u besluit verschillende ratten tezamen te houden, probeer er dan voor te zorgen dat de dieren van hetzelfde geslacht zijn, behalve natuurlijk als u kleine ratjes wil.  Vrouwelijke diertjes blijken beter overeen te komen, in vergelijking met mannetjes.   Ratten kunnen goed in groepen worden gehouden, mits de kooi niet overbevolkt geraakt.

Wanneer u oudere dieren bij elkaar wil plaatsen, moeten beid in een nieuwe kooi (of volledig ververste kooi) worden geplaatst om territoriumgevechten te voorkomen.

Kleintjes op komst ?

De rat is al vroeg geslachtsrijp.  Een paartje kan per jaar voor circa 120 nakomelingen zorgen.  Olm dit te voorkomen zullen de beide geslachten vanaf de leeftijd van 6 weken gescheiden moeten worden.

De afstand tussen anus en genitaalopening is bij de mannetjes twee keer zo groot als bij vrouwtjes.

De draagtijd bij de rat bedraagt 18 tot 23 dagen.  De jongen worden naakt geboren met gesloten ogen.  De oogjes gaan open op de leeftijd van 14 dagen.

Ziekte en gezondheid

Ratten passen zich gemakkelijk aan en zijn relatief sterke dieren.  Er zijn wel een aantal zaken waar ze gevoelig aan zijn.

Eerst en vooral komen tumoren bij deze diersoort zeer vaak voor.  Gelukkig zijn deze meestal niet kwaadaardig en zijn ze eerder gemakkelijk om weg te nemen.  Indien u daarom een gezwel opmerkt (vaak onder de huid) is het aangeraden om bij uw dierenarts langs te gaan, die hoogstwaarschijnlijk dit gezwel chirurgisch zal verwijderen.  Hoe vroeger het gezwel wordt weggenomen, hoe beter, omdat een vroege wegname de kans op uitzaaien aanzienlijk vermindert.

Ratten zijn ook gevoelig aan ademhalingsinfecties.  Als u ratje niest, hoest, oog- of neusvloei vertoont is het beter uw dierenarts te contacteren.

 

Nog enkele wetenswaardigheden ...

*De gemiddelde levensverwachtiging van de rat bedraagt 3 jaar, hoewel ook gevallen zijn gekend waar de dieren vijf jaar oud worden

*Het geboortegewicht van de rat bedraagt 40 tot 50 gram en het volwassen gewicht 250 tot 400 gram.

*Ratten zijn zeer goede klimmers waarbij de staart als hulpmiddel wordt gebruikt.  Ratten kunnen tot 75 cm hoog springen en zijn zeer goede zwemmers.  Ze kunnen tot 3 minuten onder water blijven.

*Ratten leren van de ervaringen van elkaar.  Als bijvoorbeeld een rat een andere rat dood aantreft in een val, zal hij/zij voor zijn/haar verdere leven vallen vermijden.

 

Met dan aan RU Merelbeke, dienst Pluimvee

terug