Hoe mijn gerbil het beste verzorgen?

   

De gerbil, ofwel woestijnrat of springmuis genaamd, is een zeer populair huisdiertje aan het worden. Dit uiterst sympathiek knaagdiertje is vooral geliefd bij de jongere leden van het gezin. Het leuke van dit knaagdiertje is het feit dat ie zowel overdag als s nachts actief is, dit in tegenstelling tot de hamster die dat vooral s nachts is. Het diertje is vriendelijk, nieuwsgierig, schoon en makkelijk in de omgang. Het kan echter niet met meerdere volwassen dieren gehouden worden, want daar komen gevechten van. Men kan enkel meerdere dieren bij mekaar zetten, wanneer deze van jongsaf aan (dus voor de geslachtsrijpheid) al bij mekaar zaten. Een paartje blijft elkaar levenslang trouw, dus geen partnerruil !  Het diertje wordt best aangekocht op de leeftijd van 3 4 weken.  Het leeft gemiddeld 2 4 jaar, bereikt een gewicht van 60 100 gr.  Het staartje meet 6 10cm.  Een gezonde gerbil is immer in activiteit, knaagt en graaft, de snorharen voortdurend bewegend.  De ogen zijn helder, donker en helemaal open.  De vacht is glad, glanzend en aangesloten.  De gerbil uit zijn opwinding of plezier door met de pootjes te roffelen.  Perfect normaal is ter hoogte van de navel een wat vettige plek in de huid: dit is de talgklier die een smeer produceert, waarmee het terrein wordt afgebakend.  Ook een perfect normale reactie van een nieuwe gerbil of een gerbil in een nieuwe omgeving of gemanipuleerd door iemand vreemd, is het feit dat ie uitgestrekt blijft liggen en rilt.  Dit verschijnsel van een gerbil in stress gaat na enige tijd over wanneer het dier zich op zijn gemak gaat voelen.

Hoe het dier correct oppakken

Best het dier in een hoekje van de kooi drijven en dan met 2 handen opscheppen.  In het nekvel pakken gaat ook.  Wat u nooit mag doen is de gerbil aan de staarpunt oppakken (en dat gebeurt helaas vaak), want de huid om de staart kan losscheuren !  Nooit de gerbil uit de kooi of uit de handen laten springen (gevaarlijk voor breuken van pootjes en ruggengraat).  De gerbil nooit op de rug leggen, dit kan een toeval veroorzaken.  De gerbil ook nooit van achteren om de rug pakken zonder jezelf aan te kondigen: het diertje schrikt daar hevig van en zal bijten.

Huisvesting

De gerbil kan niet buitenshuis gehouden worden: het diertje is erg gevoelig aan koude en vocht.  De kooi is best vervaardigd uit kunststof, nl. macrolon.  Een gewone houten of plastieken kooi zal gauw kapot geknaagd zijn.  De minimum afmetingen bedragen 70 op 35 cm, en min. 15 cm hoog.  Vermits gerbils echte gravers zijn moet de bodembedekking min. 5 cm dik zijn en bestaan uit houtkrullen, hooi of stro.  Een zandbad wordt door de gerbil erg gewaardeerd: een platte schaal met gewoon fijn zand (geen vogelschelpenzand !!) voldoet prima.  Een paar schuilholletjes zal ie ook heerlijk vinden, bijv. een paar aarden bloempotjes op hun kant gelegd.  Een goede afdekplaat is meer dan noodzakelijk: de gerbil is immers een notoire springer.  Best gebruikt men een glazen of doorzichtig plastieken plaat, kwestie van wat licht binnen te laten en het diertje te kunnen observeren.  Speeltjes zijn noodzakelijk, o.a. stukjes stof, karton, ongeschilderd of onbehandeld hout etc.  Ze knagen erop, of verscheuren het om nestelmateriaal van te maken.  Het diertje produceert weinig urine wat het kooionderhoud erg makkelijk maakt: de kooi om de week 2 weken reinigen is voldoende mits wel dagelijks vochtige bodembedekking verwijderd wordt.  De ideale omgevingstemperatuur bedraagt tussen 18 c en 24 c, de vochtigheidsgraad best minder dan 50 % (en dat is erg droog !!)

Voeding

Als basis moet de volgende mengeling verstrekt worden: knaagdierenpellets (ratten- of muizenkorrels), zo vetarm mogelijk, hamsterkorrels en gemengd cavia- en konijnenvoer met zonnebloempitten (niet te veel: vetrijk !!)  Als versnapering mag gegeven worden: groenvoer (groenten, wortel, kool), fruit (appel, sinaasappel), granen, hooi , noten (ongezouten),wilgentakjes, stukjes mager vlees, kaas, ei, muggen, kevers, sprinkhanen en andere insecten.  Altijd vers drinkwater ter beschikking stellen.  Altijd zorgen dat het eetbakje gevuld is.  Resten voeder wel dagelijks verwijderen.

Verzorging

Controleer geregeld de vacht op ongedierte, wonden of kale vlekken.  Let op de lengte van tanden en nagels en laat deze zo nodig knippen.

Met een ziek dier zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan, het diertje is erg teer en reageert relatief traag op medicatie.  Een ziek diertje extra warmte geven door bijv. een lamp boven de kooi te plaatsen en geef het veel rust.

Voortplanting

Een gerbil is geslachtsrijp op 3 maanden.  De drachtduur bedraagt 24 tot 26 dagen en levert 1 tot 12 jongen op (gem. 5).  Zon pasgeboren jong weegt 3 gram, is kaal en blind en kan van de moeder weg op 3 weken.

  
terug