Producten.

De Honing.

Op de eerste plaats komt natuurlijk de honing.
Van oudsher gebruikt bij allerlei kwaaltjes. Wie kent niet de tas melk of thee met honing?
Wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten is dat de honing rauw moet zijn om te genieten van de heilzame werking.
Boven de 40°C verliest de honing immers zijn werking en is enkel nog een duur zoetmiddel. Sommige geïmporteerde vloeibare honing wordt na de oogst verhit tot 200°C en vervolgens in pot gedaan.
Weg de heilzame werking! Deze honing zal ook nooit opstijven en blijft altijd vloeibaar. De enige honing die van natuur vloeibaar blijft is acaciahoning.
Velen vragen vloeibare honing en zijn moeilijk te overtuigen over het hoe en waarom honing vloeibaar wordt
en/of blijft. Belgische honing is meestal een mengelmoes van bloesems en bijna nooit van een specifieke bloem om de eenvoudige reden dat uitgestrekte velden met hetzelfde gewas in België ondenkbaar zijn. Hij blijft dus niet vloeibaar en stijft op.
In sommige landen wordt ook raathoning aangeboden. Dit is honing die nog in de wasraat zit. Wordt gegeten als kauwgom. Bij maagzweren is het aangeraden de was eveneens door te slikken. Een echte lekkernij voor de liefhebber. Om van zijn heilzaam effect optimaal te genieten is het aangeraden regelmatig honing te eten en niet alleen wanneer het ongemak zich voordoet. Het zou immers te lang duren alvorens het effect voelbaar is.
Wist U dat “echte rauwe” honing een prima zalf kan zijn bij brandwonden? Met “echte” wordt hier honing bedoeld waar geen suiker werd aan toegevoegd.
Honing dus zoals de bijen hem opslaan en zoals wij hem oogsten. Rauwe, wordt honing bedoeld die niet verhit werd.


Stuifmeel of pollen.

Wij hebben nog niet vermeld dat bijen behalve nectar, die wordt omgezet in honing, ook stuifmeel aanbrengen. Stuifmeel is het mannelijk zaad van de bloemen dat op de meeldraden kleeft. Het dient als voedsel voor de bijenlarven. De imker kan per volk een kleine hoeveelheid stuifmeel oogsten door een stuifmeelval.
Dit is een draad met gaatjes en een bakje eronder die voor de ingang van de kast wordt geplaatst.
De bijen kruipen door de gaatjes terug naar binnen met de stuifmeelblokjes aan hun poten. Dit lukt echter niet en de blokjes stuifmeel vallen in het bakje.
Deze oogst is slechts beperkt omdat het stuifmeel broodnodig is voor de bijenlarven. Het is rijk aan vitaminen, proteïnen en aminozuren. Stuifmeel is heilzaam voor herstellenden, gedeprimeerden, oudere mensen, diabetici, maar ook diegenen die grote lichamelijke of geestelijke inspanning moeten doen, vinden er baat bij.
Indien het stuifmeel uit dezelfde streek komt als waar je woont, kan het helpen bij hooikoorts.
Ook hier geldt dezelfde regel. Neem stuifmeel vooral preventief en niet alleen als de kwaal zich voordoet.

 

Close-up van een honingraat

 

Close-up van een uitkomende koningin

 

Honingraat.
Uitkomende koningin.