www.plantaardig.com
 

Phytophthora nicotianae (blad-, stengel- en nat vruchtrot)

 

Picture
LADDERVORMIGE HOLTEN IN HET MERG VEROORZAAKT DOOR PHYTOPHTHORA NICOTIANAE

HERKENNING. Het blad verkleurt blauwachtig-groen en verschrompelt. De bladsteel en de stengel vertonen zwart-grijze vlekken. Het merg wordt bruin en hol en het uitwendige weefsel valt in. Laag hangende, groene trossen kunnen eveneens worden aangetast. De vruchten behouden wel hun normale vorm, maar verkleuren grijs-groen tot bruin. Soms zijn concentrische ringen zichtbaar (osse-ogen). Het vruchtvlees is papperig en bruin tot zwart van kleur. Aangetaste vruchten vallen al snel van de plant.

LEVENSWIJZE. Phytophthora nicotianae is een bodemschimmel. Hij kan verschillende jaren in de grond overblijven. De optimum temperatuur voor deze schimmel ligt tussen 17 en 27°C. Voor het kunnen infecteren van de planten heeft hij water nodig. De schimmel wordt via deeltjes grond en waterspatten verspreid.

BESTRIJDING. • Ontsmet de grond of het substraat • Neem cultuurmaatregelen Voer een chemische bestrijding uit.


Verticillium

HERKENNING. Het eerste symptoom van een aantasting door Verticillium is een doffe kleur. Vervolgens gaan de onderste bladeren slap hangen en vergelen. In een ver gevorderd stadium verloopt de kleur van de bladeren via oranje naar bruin. Bij een beginnende aantasting willen de planten nog wel eens tijdelijk herstellen als een periode met weinig verdamping voorkomt. Ernstig aangetaste planten blijven achter in groei en gaan slap hangen. De vaatbundels zijn lichtbruin verkleurd.

Picture
LICHTBRUINE VERKLEURING VAN DE VAATBUNDELS DOOR VERTICILLIUM

Virusziekten

Tomatemozaïekvirus (TMV)

HERKENNING. Van dit virus zijn verschillende stammen bekend, die elk een ander schadebeeld bij de tomaat teweeg brengen. Omdat bijna alle rassen resistent zijn tegen TMV, komen deze symptomen bijna nooit meer voor. Alleen een enkele vleestomaat en de cherry-tomaten zijn er nog gevoelig voor. Mozaïek in de bladeren is één van de meest voorkomende symptomen. Ook de strepenziekte, waarbij lang gerekte, bruinzwarte strepen op de bladstelen en stengels voorkomen, wordt veroorzaakt door TMV. Wanneer naast TMV•ook het aardappel-Xvirus voorkomt, zijn de symptomen ernstiger. Op de vruchten komen in dat geval iets ingezonken, onregelmatig gevormde, grijsbruine plekken voor

Picture
SYMPTOMEN VAN TOMATEMOZAIEKVIRUS OP HET BLAD .

LEVENSWIJZE. Tomatemozaïekvirus en het aardappel-X-virus worden zeer makkelijk door contact overgebracht (kleding, mesjes, handen). TMV kan zich ook via zaad verspreiden. Bij het tussenplanten kan een sterke beschaduwing de plant zo verzwakken dat TMV kan toeslaan. TMV blijft in de grond over en het aardappel-X-virus op resten van aardappelplanten.

BESTRIJDING. • Teel rassen die resistent zijn tegen TMV • Stoom de grond zwaar Neem cultuurmaatregelen.

 


  Index(terug naar overzichtspagina)

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.