www.plantaardig.com
 

Index (terug naar overzichtspagina)

 
 

 

Magnesium-gebrek


HERKENNING. Magnesium-gebrek uit zich in een grove chlorose van het bladmoes. De symptomen beginnen bij oudere (niet de oudste) bladeren en treden vooral tussen de nerven op. Bij een ernstig gebrek aan magnesium kunnen ook jonge bladeren chlorotisch worden. Bij een gewas dat goed is geteeld, treedt aan het begin van de oogst altijd een zwakke vorm van magnesium-gebrek op. Deze symptomen verdwijnen na de pluk.


MAGNESIUMGEBREK


Mergnecrose

HERKENNING. De symptomen van deze ziekte verschijnen meestal tijdens het uitgroeien van de eerste tros. Vooral sterk vegetatief ontwikkelde planten hebben last van mergnecrose. De aangetaste planten verwelken. Op de stengel van deze planten zijn donkerbruine tot zwarte plekken zichtbaar. Die plekken verschijnen bij de knopen het eerst. Boven de aangetaste plek vormt de plant dikwijls luchtwortels. Wanneer de stengel door wordt gesneden, valt het sterk opgeblazen mergweefsel op. In de basis van de stam - of daar boven - is het weefsel donkerbruin van kleur. Andere delen van het mergweefsel zijn hol getrokken. De nog aanwezige dwarsverbindingen geven een "]adderachtig" beeld.

OORZAAK. Mergnecrose is een zogenaamde fysiogene ziekte. Dit wil zeggen dat in de levensverrichtingen van de plant storingen zijn opgetreden. Secundaïr worden in het aangetaste weefsel ook wel bacteriën gevonden. De meest bekende hiervan is Pseudomonas corrugata.

BESTRIJDING. • Beheers de vegetatieve groei door het nemen van teelttechnische maatregelen.

 

 
MERGNECROSE: HOLLE STENGEL

MERGNECROSE:VLEKKEN OP DE STENGEL.

Phoma destructiva

HERKENNING. De stengel, het blad, de bladstelen en de vruchten kunnen door deze schimmel worden aangetast. De aangetaste plekken zijn lichtbruin van kleur en hebben een donkerbruine, bijna zwarte buitenrand. In die rand zijn meestal concentrische ringen met donkerbruine vruchtlichamen zichtbaar. Op het blad is het weefsel rond de aangetaste plek vaak geel verkleurd. De aantasting is oppervlakkig en blijft tot de schors beperkt. De aantasting begint in de buurt van het grondoppervlak en bij bladlittekens. Een aantasting van de stengel lijkt in het begin veel op kanker. In Nederland heeft men een aantasting van de vruchten nog niet waargenomen.

 Picture
EEN AANTASTING VAN DE STENGEL DOOR PHOMA

Picture
EEN AANTASTING VAN HET BLAD DOOR PHOMA


LEVENSWIJZE. De schimmel vormt in de donkerbruine, ronde vruchtlichaampjes (pycnidiën) sporen die voor de verspreiding zorgen. Lage temperaturen en vochtige omstandigheden zijn gunstig voor de ontwikkeling van de schimmel. Het bovenste deel van de stengel en de vruchten kunnen alleen via wonden worden aangetast.

BESTRIJDING. • Neem cultuurmaatregelen, vooral klimaat • Voer een chemische bestrijding uit • Voorkom verwondingen.

 


  Index(terug naar overzichtspagina)  

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.