www.plantaardig.com
 

 

Dit artikel is niet meer actueel, lees voor meer info op http://flandria.vlam.be, rubriek tomaten

Leest u even mee uit het antwoord op een onlangs gestelde vraag : Wat wordt er bij ons  niet/wel gedaan om lekkere tomaten te telen?

 

1. Segmenten
In BelgiŰ kennen we de indeling van tomaten in segmenten, die op hun beurt deel uitmaken van de Flandria-tomaten (http://www.vmv.be)
Een vereiste om van deze segmenten deel uit te maken is inderdaad dat je slechts enkele rassen per segment kan aanbieden.  Indien de tuinder andere rassen wil kweken zal hij deze niet kunnen aanvoeren onder een bepaald segment.  Een andere vereiste is de toepassing van de ge´ntegreerde bestrijding (zie punt 4)
De meest smaakvolle tomaten kregen zelfs een apart segment toegewezen, met de toepasselijke naam Flavour.  Een omschrijving van alle segmenten vind je via http://www.vmv.be

 

2. Midlife en longlife tomaten
Een tweede punt die de smaak van de tomaten de laatste jaren sterk bevorderd heeft is de komst van de midlife en longlife tomaten.  Dit zijn vernieuwde tomatenrassen die veel langer bewaren.  Daardoor verdwijnt de noodzaak om tomaten te plukken als ze nog niet volledig rijp zijn.  Tomaten worden nu geplukt als ze volledig rijp zijn, waardoor er meer suikers kunnen gevormd worden en de smaak uiteraard beter wordt.

 

3. Trostomaten
Door de komst van de midlife en longlife tomaten werd het ook mogelijk tomaten in trosvorm aan te bieden.
Doordat men moet wachten tot de laatste tros van de vrucht gerijpt is(er zit zo'n week verschil tussen eerste en laatste vrucht op een tros) moeten deze tomaten de eigenschap bezitten dat ze ook in rijp stadium nog lang kunnen bewaren. Maar ondertussen hebben de trostomaten volop kunnen rijpen aan de plant waardoor de smaak waarschijnlijk nog beter is.

 

4. Verder heeft ook de teeltwijze de smaak van de tomaten sterk verbeterd.  Vroeger was de teelt van tomaat vooral gericht op kwantitatieve productie, sedert 1995, na de ineenstorting van de tomatenprijzen is men gaan beseffen dat dit zo niet verder kan.  Dit had tot gevolg dat de productie per m▓ sedertdien zelfs lichtjes gedaald is, men koos nieuwe rassen, maar men paste ook de teeltwijze aan.  Er wordt nu minder water gegeven waardoor het drogestofgehalte en ook het suikergehalte duidelijk hoger komt te liggen.  Het water die men geeft heeft ook een hogere geleidbaarheid (bevat meer mineralen zoals Ca), waardoor de smaak van de tomaten nog beter wordt.

 

5. Natuurlijk is er ook het gevoelsmatige aspect wat smaak betreft : de bestuiving met hommels vindt nu overal toepassing  en bij alle bedrijven die het jaarrond telen is de biologische bestrijding van plagen algemeen geworden.  Door registratie en controle kunnen we stellen dat tomaten op de Belgische markt vrijwel residuvrij zijn. Vandaar dat Belgische tomaten dan ook geleverd kunnen worden met het label "ge´ntegreerd geteeld"
Meer info over de biologische plaagbestrijding is te vinden op http://www.biobest.be of ook http://www.koppert.nl

 

6. De zoetst smakende tomaat momenteel is deze van het segment Ministar.  Deze tomaten zijn slechts een duivenei groot en worden verkocht per tros van 10-15 vruchten.  De smaak is opvallend zoet omdat het suikergehalte veel hoger ligt. 

 

7. Er worden op de veiling REO-Roeselare (http://www.reo.be) regelmatig smaakpanels georganiseerd om uit te maken welke rassen van welke groenten nu eigenlijk het beste smaken.

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
ę Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.