www.plantaardig.com
 

 

Het verhaal van neusrot in 't lang en in 't kort.

Index van tuinartikel - www.tuinkrant.com

Foto's
Het verhaal
 Tips

 Samenvatting


Neusrot bij tomaat
 

 

 

Welke tomatenkweker durft te zeggen dat hij nog nooit neusrot zag op zijn tomaten? Zelfs de professionele teler heeft er regelmatig mee te maken. Dat zegt al veel over de complexiteit van het probleem.
De naam neusrot is misleidend, het is immers geen schimmelaantasting. Ook geen virussen of bacteriën zijn in het spel. Kortom het is geen ziekte in de echte zin van het woord, al zou de uitgedroogde, bruinzwarte punt van de vrucht dat wel doen vermoeden.  Er is dan ook geen sprake van dat neusrot overgedragen wordt van de ene plant naar de andere.
Hoe er dan toch van die vruchten verschijnen is een heel verhaal.. Zeker als je weet dat er verschillende milieuomstandigheden in het spel zijn.
Daarom kan je hier het verhaal lezen van een tomaat die geleidelijk aan ten prooi viel aan neusrot.......

Het verhaal

Het wordt warm.......

Op een zonnige, warme dag moet de plant heel wat water opnemen. De intense zonnestraling, gecombineerd met hoge temperaturen en een schrale oostenwind zorgen ervoor dat de volwassen tomatenplant wel zo'n drie tot vier liter water nodig heeft per dag. De vraag is of de plant die wel kan opnemen? Is de grond wel vochtig genoeg? En zo ja, is het wortelstelsel wel sterk genoeg? Misschien zijn er te weinig wortels, of zorgt een wortelziekte zoals kurkwortel voor een slechte beworteling.
 

Kurkwortel bij Tomaat
 
De plant kan niet genoeg water opnemen......

Laten we er vanuit gaan dat de plant niet genoeg water kan opnemen. Wat gebeurt er dan? Bladeren die minder goed op spanning staan maken ons er op attent  dat er iets mis is. Het is trouwens één van de verweermiddelen die de plant in petto heeft om zich te wapenen tegen tijdelijk watertekort. Een ander middel is in onze zoektocht naar de oorzaak van neusrot een belangrijke wegwijzer. De tomaat bevat namelijk heel wat water. 

De plant haalt water uit de vrucht.......

Wat als de plant daar nu eens wat water uit opneemt om aan de sterke verdampingsstroom te kunnen voldoen?
Dat kan wel, de plant heeft 's nacht immers geen watergebrek en vult de voorraad aan water in de vrucht dan weer aan. (terloops : oogst vruchten steeds 's morgens, dan zijn ze het sappigst) . 

De cellen worden beschadigd......

De cellen waaruit de vrucht opgebouwd is kunnen hierbij schade oplopen. Enkel cellen kunnen afsterven doordat de celwand bij het proces van wateropname door de plant gaat lekken. De stevigheid van de celwand speel hierbij een grote rol. Is de celwand te zwak dan zullen een massa cellen lekken, met het bruinzwarte, uitgedroogde uiterlijk tot gevolg. 
Waarom zijn die cellen dan zo zwak? 

Te weinig calcium in de celwanden......

Calcium is nodig tijdens de vruchtgroei om stevige celwanden te laten ontstaan. Is er te weinig calcium, dan ontstaan er cellen met dunne celwanden. In normale omstandigheden geen probleem, maar wel als de verdamping plots hoge toppen scheert en de plant de verdamping niet kan volgen.

Bekalken dan maar.......

Nee, toch niet. Bekalking zal inderdaad belangrijk zijn, maar we mogen niet te overvloedig zijn met onze bekalking. Anders wordt de pH te hoog en ontstaan er andere problemen. Een normale, tweejaarlijkse bekalking zou dus moeten volstaan, eventueel gestaafd door een pH-bepaling van de grond.

Tegenwerkers in het spel.....

Wat nu? Net zoals bij het verdampingsverhaal kan het dat er voldoende calcium in de bodem is, maar dat de plant die niet kan ophalen. Andere meststoffen kunnen de opname van calcium tegenwerken. Antagonisme noemen ze dat. Doe dus geen overdadige bemesting, zeker niet met teveel Kalium en Magnesium want dit zijn  de tegenwerkers. Strooi wel voldoende om andere problemen te voorkomen (zie artikel kaliumgebrek)

Calcium naar de vruchten......

Verder moet je weten dat calcium wel gemakkelijk in de bladeren raakt, maar niet zo makkelijk in de vruchten. Hier speelt de grondvochtigheid weer een rol. Calcium moet namelijk in de vruchten raken tijdens de nacht, door de worteldruk van de planten. Als de bodem niet vochtig genoeg is of de wortelactiviteit te zwak kan er ook hier wel iets mislopen. En zo eindigt het verhaal waar het begonnen was.
 

Tips om neusrot te voorkomen :

Zorg voor een optimale pH van de bodem door regelmatige bekalking in het najaar of vroege voorjaar.

Strooi niet teveel meststoffen voor het planten, maar geef ook een deel van de voeding als bijbemesting

Zorg voor een gezond wortelgestel. In kassen waar jaarlijks of tweejaarlijks op dezelfde plaats tomaten komen geeft kurkwortel dikwijls problemen

Zorg voor een uitgebreid wortelgestel, geef niet teveel water in de beginperiode zodat de plant moeite moet doen om water te zoeken en aldus zijn wortelgestel te ontwikkelen.

Zorg voor een voldoende vochtige bodem. Te nat kan echter de wortelactiviteit doen verminderen.

Probeer op zonnige dagen de verdamping te beperken door de kas af te witten en de temperatuur in de kas te beperken.

Wanneer je vermoedt dat er wortelproblemen zijn, geef dan kleine beetjes water op zeer regelmatige basis.Samengevat

Zorg voor een evenwichtige voeding en watervoorraad in de bodem en een binnen de perken blijvende verdamping.

Foto's

Nog meer foto's van neusrot : gebruik "blossom end rot" in een zoekmachine of klik op volgend adres
http://images.google.be/images?q=blossom+end+rot&hl=nl


foto's :

http://www.ping.be/groenteninfo/ziektentomaat/fotopagina1.htm 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.