www.plantaardig.com
 

Algemeen voorkomende dierlijke beschadigers

Aardrupsen en Aaltjes


Links :HET PEERVORMIGE STADIUM VAN HET WORTELKNOBBEL-AALTJE (STERK VERGROOT)
Rechts : AARDRUPSEN
Picture Picture
KNOBBELS AAN DE WORTELS VEROORZAAKT DOOR HET WORTELKNOBBEL-AALTJE (Meloidogyne). Bij een bossige groei en bruine wortelpunten gaat het om het wortel  lesie-aaltje (Pratylenchus-soorten).


Aaltjes
HERKENNING. Aaltjes zijn kleurloze wormpjes van ongeveer 1 mm lengte. U kunt ze met het blote oog niet zien. Aaltjes komen vooral voor in vochtige milieus. Bijvoorbeeld in de grond en in planten. In Nederland zijn ongeveer vijftig soorten bekend die schade aan planten veroorzaken. Directe schade is zichtbaar aan een vermindering in de groei. De indirecte schade die ze kunnen veroorzaken, is dat invalspoorten voor schimmels en bacteriën ontstaan, ze kunnen bepaalde virussen overbrengen en de export belemmeren (cyste- en bladaaltjes).
De schadesymptomen aan de planten hangt af van het soort aaltje. Als het om misvormde bladeren gaat, zijn het bladaaltjes, onder andere Alphelenchoides-soorten.
Bij cystevorming aan de wortels gaat het om cyste-aaltjes, onder andere Heteroderasoorten. Zijn het knobbels aan de wortels, dan is het wortelknobbel-aaltje in het spel

LEVENSWIJZE. Alle planten-parasitaire aaltjes vermeerderen zich via eitjes. Na de eerste vervelling verlaat het aaltje het ei. In hun verdere ontwikkeling ondergaan zij nog drie vervellingen, waarna ze volwassen zijn. In het algemeen houden de aaltjes hun kenmerkende vorm, behalve de cyste-aaltjes en wortelknobbelaaltjes. Van deze laatste twee zijn de eerste twee stadia aalvormig, maar in hun verdere ontwikkeling zwellen ze op tot de vorm van een peer en een bol.

BESTRIJDING. * Voer vruchtwisseling uit.Gebruik tagetes - Teel zo mogelijk resistente rassen. Stoom de grond - Voer een chemische grondontsmetting uit - Selecteer aangetaste planten (aardbeien) - Voer een chemische bestrijding uit.


Aardrupsen
HERKENNING. De eerste twee stadia van de rups bewegen zich als een „spanrups" over de bladeren en eten daar kleine, ronde gaatjes in. Het lijkt net of met hagel door de bladeren is geschoten. Vanaf het derde stadium leeft de aardrups onder de grond. Ze vreten aan delen van de plant die dicht bij de grond makkelijk bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld de wortelhals, bladeren en de stengel. Soms worden afgeknaagde delen in de grond getrokken.
LEVENSWIJZE. Aardrupsen zijn larven van de vlinderfamilie der uilen. Afhankelijk van de soort uil worden de eieren apart of in grote aantallen bij elkaar op de lagere delen van de plant of oppervlakkig in de grond gelegd. Na zeven tot twaalf dagen komen kleine rupsen uit. Na één week zijn deze ongeveer 4 mm lang en vervellen voor de eerste keer tot rupsen in het tweede stadium. Vanaf het derde stadium worden de rupsen schuw voor lichten komen alleen 's nachtsof op donkere dagen boven de grond. Tijdens het „ondergrondse" leven volgen nog drie vervellingen, zodat in totaal vijf à zes stadia worden doorlopen. Het laatste stadium duurt even lang als alle andere stadia samen. Het is kenmerkend dat de rups in een cirkel ligt. Diep in de grond verpopt de aardrups zich in een aarden cocon. Afhankelijk van de soort overwinteren aardrupsen als pop of als volwassen dier. De vlinders vliegen alleen 's nachts.
BESTRIJDING - Stoom de grond   Voer een chemische grondontsmetting uit   Voer een chemische bestrijding uit (één week voor het planten).  

Picture
EIEREN VAN DE AARDRUPS

terug naar inhoudstafel :

Bron : Ziekten en plagen glasgroenten in beeld, Ministerie van Landbouw en Visserij, CAD Gewasbescherming, Wageningen, 1987 Deze brochure is  niet meer verkrijgbaar in gedrukte vorm en wordt daarom voor zuiver educatieve doeleinden gedigitaliseerd door  Dit is het het deel over algemene plagen bij glasgroenten.

 

terug naar inhoudstafel :

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.