www.plantaardig.com
 

 

De teelt van Peterselie

Behoren tot de familie van de schermbloemigen : selder, knolselder, peterselie, kervel, wortelen, knolvenkel, pastinaak, wortelpeterselie.

Peterselie (Petroselinum crispum )

Soorten peterselie

Van peterselie zijn twee soorten bekend:
Blad- of snijpeterselie (Petroselinum crispum spp. crispum)
Wortelpeterselie (Petroselinum crispum spp. tuberosum), van deze plant wordt de wortel verbruikt als smaakmaker in de keuken.
Bij de bladpeterselie zijn er de donkere en grof gekrulde types en de blekere, gekrulde types, ook wel moskrultype genoemd. 
Peterselierassen van het grove type hebben een pittiger smaak. Bij gebruik van de peterselie als garnituur kiezen we echter beter voor een ras van het moskrultype.
Ideaal is om bij de oogst van peterselie de blaadjes te plukken, zodat de planten kunnen herschieten.  Op die manier hoeven we slechts één of twee keer per jaar peterselie te planten.

Grond

De grond voor peterselie moet humusrijk en vochthoudend zijn en is best ergens in de halfschaduw gelegen.  Peterselie houdt niet van volle zon

Bemesting

De bemesting is 1kg N/are; 0,75 kg P2O5 per are; 1,25 kg K20 per are. We vullen na iedere snijbeurt aan met 0,4 kg N/are. Dit betekent bijvoorbeeld een basisbemesting van 8 kg/are12-12-17 of 12,5 kg/are 8-8-12 en na een snijbeurt of om de twee maanden een  bijbemesting met 1,6 kg/are ammoniumnitraat of bijvoorbeeld 3 kg/are kalknitraat.  Deze bijbemesting is nodig om de plant te laten herstellen van het regelmatig plukken van de bladeren.  Na de bijbemesting, die we tussen de planten strooien, zonder de bladeren te raken, geven we best wat water zodat de meststoffen snel opneembaar worden voor de plant.

Ter plaatse zaaien of in potjes?

Het gemakkelijkst is de teelt in perspot of bloempot. Er wordt gezaaid bij een vrij hoge temperatuur  (20°C),  na opkomst houden we ons  bij 15°C.  Net zoals bij selder werken we hier met voorgekiemd zaad, hoe je hiervoor tewerk gaat kan je lezen in het artikel over selder Sommigen gebruiken 5-7 zaden per potje, anderen geven de voorkeur aan twee zaden per potje om dit  later dan te brengen op één plant per potje.  Het voordeel van één plantje per pot is dat de bladeren veel groter uitgroeien en steviger zijn.  Als je meerdere plantjes per potje toelaat kan je wel iets vroeger oogsten maar hebben we kleinere en minder stevige bladstelen.
Zaaien in potjes kan vanaf half-februari tot half-augustus.

Natuurlijk kunnen we ook ter plaatse zaaien.  Nadeel is wel de lange kiemduur van peterselie, bij niet voorgekiemd zaad kan dit oplopen tot vier weken. Daardoor ontstaan er natuurlijk problemen met de onkruiden.  Ook kan droogte tijdens het langdurige kiemproces roet in het eten gooien.  Zeker bij voorgekiemd zaad moeten we de grond continu vochtig houden.Voordeel van ter plaatse zaaien is de steviger inworteling van de plant waardoor de plant sterkere en grotere bladeren geeft. Ook de totale bladproductie ligt meestal hoger.
Nadeel van uitzaaien is de grotere kans op aantasting door wortelvlieg.
Zaaien ter plaatse kan vanaf begin april tot einde juni.
De oogstmomenten liggen dan tussen einde juni en eind november.
De zaaiafstand bedraagt 20 cm tussen de rijen en er wordt na een eerste plukbeurt gedund tot op 15cm in de rij.

Uitplanten

De plantjes worden best in een jong stadium uitgeplant.   Dit wil zeggen dat er twee à drie echte blaadjes aanwezig zijn. Oudere planten uitplanten geeft problemen met de inworteling en dit blijft het ganse seizoen merkbaar.   Een goede plantafstand is bijvoorbeeld 30cm tussen de rijen en 20cm in de rijen.
Peterselie uitplanten buiten kunnen we vanaf einde maart tot eind augustus.
De oogstmomenten liggen dan tussen half-juni en eind november.

Vergeling bij peterselie

insectengaas gebruiken!
Een veelvuldig voorkomende probleem is de  vergeling tot paarsverkleuring van de bladeren bij peterselie, vooral in de zomermaanden. Uit onderzoek is gebleken dat de eigenlijke oorzaak een virus is.  Dit virus wordt overgebracht door bladluizen.   Het bladluisvrij houden van de peterselie kan deze geelverkleuring kunnen vermijden.
Ook felle zon gecombineerd met slechte beworteling kan dit fenomeen van geelverkleuring veroorzaken. Ook een aantasting door de wortelvlieg kan uiteindelijk geelverkleuring van de bladeren veroorzaken. Dit doordat de maden van de wortelvlieg de wortels van de peterselie aanvreten, wat zorgt voor afstervend, geel blad.

Een insectengaas over de peterselie spannen heeft dus een driedubbel nut : tegenhouden van bladluis, tegenhouden van de wortelvlieg en wat schaduwvorming.

Vervroegen en verlaten van de teelt van peterselie

Peterselie kunnen we de ganse winter door oogsten door eind september wat peterselie uit te planten in een plastieken of glazen kas.

Als we extra vroeg peterselie wensen in het voorjaar kunnen we deze begin maart nogmaals uitplanten in een plastieken of glazen kas of in onze platte bak.  Ook een teelt onder agryldoek behoort dan tot de mogelijkheden.


 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.