www.plantaardig.com
 

Bruine plekken op de paprikavruchten kunnen zowel 'brandvlekken' als `neusrot' zijn.


Brandvlekken  (Bron : http://www.apsnet.org/education/LessonsPlantPath/)

**Paprika's zijn gevoelig voor zonnebrand.
Zeer hoge temperaturen en rechtstreekse zonne-instraling verbranden de vruchthuid van de paprika. Dit wordt brandvlekken genoemd. Door het te intensief toppen of door een iets zwakkere groei zijn er soms te weinig bladeren en kunnen de vruchten teveel in de zon hangen. Zorg voor voldoende blad aan de plant! Verder komt dit ook veel voor bij planten die langs de gevel van de kas staan. Het is nuttig dan deze gevel af te witten.


**Soms zijn bruine plekken op paprika een gevolg van neusrot,
(neusrot bij tomaat :  http://www.ping.be/groenteninfo/tomaat_neusrot_2003.htm )


Neusrot (Bron : http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/)

 Als de bruine vlekken eerder aan de top van de vrucht voorkomen, dan is het dat. Komen ze verspreid voor, dan zijn het brandvlekken. Brandvlekken gaan dus over als de weersomstandigheden wat koeler worden. Neusrot kan eventueel iets hardnekkiger zijn, maar neemt ook af als de temperatuur daalt.
Brandvlekken zijn dus meestal groter, zitten zijdelings op de vrucht en verschijnen ook plots, bijvoorbeeld bij een plotselinge warme dag.

**Te hoge temperaturen en sterke zonnestraling zijn nefast.
Neusrot heeft meestal een `geschiedenis', waarbij de oorzaken die aan de basis liggen, zoals te hoge EC of moeilijke wateropname, geleidelijk hun effect hebben als het plots te warm wordt.

Brandvlekken duiken heel plots op, als er plots een zeer warme dag komt. Natuurlijk is te weinig blad (te weinig doorgroei van de plant) hier mee voor verantwoordelijk.

Om problemen te vermijden kan het soms nodig zijn de  druppel-EC op het heetst van de dag te verlagen, zorg er dan voor dat de voeding tijdens de laatste beurten weer op niveau komt. Ruim toppen (dwz niet te regelmatig terugkeren) en zeer regelmatig oogsten zijn nodig om de plant in de groei te houden en voornoemde problemen te voorkomen.


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.