www.plantaardig.com
 

Beginnende meeldauwaantasting op een meloenenblad (blad op scanner)


 

Vanaf half augustus zien we zien we op onze pompoenen, courgettes en sierfruit ronde, witte vlekjes verschijnen.  Dit is een aantasting van echte meeldauw of witziekte.  De schimmel groeit uitwendig op het blad. Het is net een fijn laagje wit stof die op de bladeren ligt.  Als de schimmelziekte wat verder gevorderd is komen er op de bladeren bruine vlekken en uiteindelijk kunnen de bladeren volledig afsterven.

Wanneer onze planten wat ouder worden is dit één van de eerste ziekten waaraan ze ten prooi vallen.  Als we deze schimmel laten begaan dan zullen onze planten  helemaal wit worden, waarna ze zeer snel verouderen en afsterven.  Als dit wat later op het jaar gebeurt en onze pompoenen al grotendeels volgroeid zijn kan dit eigenlijk niet veel kwaad.  Maar als we ook in het najaar nog wat gezonde courgettes en sierfruit willen oogsten kunnen we misschien best toch ingrijpen.

Er zijn fungiciden op de markt die hiervoor goed gebruikt kunnen worden.  Alhoewel het ook eenvoudiger kan.  Zwavelpoeder is namelijk een heel goed preventief middel tegen de witziekte.  Het is wel preventief te gebruiken. Dus toepassen vanaf dat de planten volgroeid zijn, ook als er nog niets te zien is, zo vanaf eind juli.

Ook in de kas zien we dezelfde ziekte opduiken op de komkommer- en meloenenplanten.  Vooral in periodes waar er veel gelucht wordt en de planten al eens wat tocht opvangen komt dit schimmelpluis het eerst tevoorschijn.  Tocht vermijden is dus de boodschap.  Ook hier kunnen we uitstekend ingrijpen door bijvoorbeeld wat zwavelpoeder op de grond te strooien of te spuiten met een product op basis van zwavel.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.