www.plantaardig.com
 

Bestuiving, bevruchting en snoei bij de "moderne" komkommer

De nieuwe komkommersoorten hoeven niet bevrucht te worden, ze zijn parthenocarp, er is dus vruchtzetting zonder zaadvorming.  Het zijn hybride rassen. 
De bloemen komen in de bladoksels en het zijn enkel vrouwelijke bloemen die dus geen bevruchting nodig hebben.

 

De zaadvaste komkommer is gemakkelijk te herkennen aan de dikkere vorm en de stekels op de vruchthuid.  Het lijken wel grote augurken.

 

Hoe moet het met de snoei? 


Komkommer groeit veel sneller dan bv een tomateplant en zal dus moeilijk klein te houden zijn.
Onder glas gekweekt wordt de plant pas ingetopt bij twee meter hoogte,  eens ze de gewasdraad (waar de plant aan opgebonden is met een touw), bereikt heeft.  Dan wordt de plant getopt en worden er twee scheuten aangehouden die dan afhangen tot op ongeveer één meter van de grond.
Bij deze "nieuwe" komkommerrassen worden de zijscheuten uit de bladoksels gehaald en de vruchten (bloemen) in die bladoksels worden op één gezet.  Het is wel aan te raden de eerste zes bladeren geen vruchten te laten uitgroeien omdat anders de plant te veel belast wordt en de groei zal stilvallen.
Laat de vruchten ook niet te zwaar worden, anders zal de plant aan groei inboeten, een gewicht van 300-350g is ideaal. Beter is "om en om" in iedere bladoksel een vrucht te laten staan en één te verwijderen, omwile van een te grote kans op te zware belasting van de plant.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.