www.plantaardig.com
 

 Vele groenten moeten eind oktober of ten laatste eind november gerooid worden (zie  het artikel over vorstgevoeligheid van groenten) Gelukkig kunnen we veel van deze  groenten nog een tijdje bewaren.

 

 

Wortelen of peen kunnen we zelfs op het veld bewaren. Deze methode is echter alleen aan te raden op grond waar er niet al te veel wateroverlast is. We verwijderen eind november het loof van de wortelen en dekken deze af met een laag stro. Bij de eerste vorstperiode leggen we over deze laag stro ook een laag plastiek. Tijdens heel strenge winters kan er bovenop nog eens een laag stro en een laag plastiek gelegd worden. Toch zullen we de plastiek verwijderen wanneer er zich een dooiperiode voordoet, zoniet beginnen de wortelen vroegtijdig te hergroeien waardoor de smaak achteruit gaat. Deze bewaarmethode verzekert ons van goed smakende wortelen tot februari.

Als we liever niet op het veld bewaren, kunnen we nog altijd aan kuilbewaring doen. Maak de hoop niet al te groot, om broei in de hoop te voorkomen. Afdekking gebeurt zoals bij de bewaring op het veld, vergeet ook niet de plastiek te verwijderen tijdens een dooiperiode. Het kan aan te raden zijn de wortelen te mengen met grond om aldus uitdroging tegen te gaan.

We kunnen ook een kist nemen en daarin de wortels tegen elkaar zetten met wat aarde ertussen. Deze kist plaatsen we in een zo koel mogelijke ruimte, maar vorstvrij.

Het spreekt voor zich dat winterwortelrassen het meest geschikt zijn voor de bewaring, busselwortelen (bospeen) zal niet zo lang kunnen bewaard worden.

Breedbladige andijvie en bladselder kunnen we nog een tijdje bewaren in onze kas. De planten worden gerooid met een voldoende grote wortelkluit. We graven  de wortels van de planten in de grond. De planten worden dicht tegen elkaar geplaatst, zodat ze elkaar net raken. Probeer, voor een goede bewaring, de planten niet langs boven nat te gieten.

Om knolselder te bewaren verwijderen we het loof, maar laten wel nog enkele jonge hartblaadjes staan. De knollen worden tegen elkaar gezet in een ondiepe groeven. Er wordt aarde tussen de knollen gestrooid en dit wordt met water tussen de knollen gespoeld. De knol van moet bovenaan vrij blijven van aarde. Als het gaat vriezen in de kas moeten de knollen tijdelijk afgedekt worden. De knollen kunnen niet tegen de vorst.

seldblee.jpg (3274 bytes)Als je de groene selder niet in de kas wil brengen kan je toch,met wat geluk, tot een stuk in de winter blijven dooroogsten. Dek de planten vanaf de eerste indringende vorst af met wat stro. Bij vorst overdag kan je er nog een plastiek overtrekken. Verwijder dit wel bij dooiweer, om rotting te voorkomen.
De groene snijselder kunnen we het ganse groeiseizoen en winter in de tuin laten om er regelmatig wat van te oogsten. Neem dezelfde beschermingsmaatregelen als bij groene selder. Uiteindelijk zal je de oogst moeten staken omdat de snijselder vanaf april begint door te schieten.

Rode kool en witte kool moeten ook vorstvrij bewaard worden. Het beste in een donkere,  koele, droge ruimte. De kolen mogen we oogsten als ze rijp zijn, maar ook niet overrijp (dit uit zich in het openbarsten van de kolen). Het beste kunnen we de kolen aan de wortel laten en omgekeerd ophangen (nadat we de grootste ombladeren verwijderd hebben) of anders snijden we de kolen uit en bewaren ze in netten of bakken. Regelmatig controleren op plotse rot is hier toch wel de boodschap!
 


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.