Bearded Collies to Raise a Dust
bijgewerkt: don, 24 jul 2014
Wij zijn een kleine kennel die af en toe een nestje fokken. Bent u op zoek naar mooi klinkende showtitels, dan bent u op het verkeerde adres. Gezonde, werklustige Bearded Collies met een standvastig karakter, dat is waar we naar streven.

We are a small kennel and occasionaly have puppies. If you're looking for fancy showtitles, you're on the wrong adress. Healthy, working Bearded Collies with a firm character, that's our goal.

Geschiedenis - De oorsprong van de Beardie ligt in het hoge noorden van Schotland, de Highlands. Daar werd (en wordt) deze behendige en mensvriendelijke hond vooral gebruikt om schapen te hoeden. De Geschiedenis wil dat omstreeks 1514 herdershonden van de Poolse laaglanden met een handelschip mee naar Schotland kwamen. De herders waren zo onder de indruk van de werkverrichtingen van deze honden dat zij schapen ruilden tegen twee teven en een reu. Er is echter maar weinig bekend over de eigenlijke oorsprong van de Beardie, die ligt ergens verhuld in de grijze nevelen van de Highlands.

Het is pas vanaf de jaren '50 en door de inspanningen van Mrs. Willison dat wij de dag van vandaag nog kunnen genieten van dit heerlijke ras. De Bearded collie is meer dan die aaibare - oooh kijk samson - hond. Het is een onvermoeibare herdershond, agility, schapen drijven, obedience zijn hondensporten waar hij zich thuis voelt, hem dit ontzeggen doet tekort aan zijn karakter en oorsprong.

meer geschiedenis:
Shepperds with Beardies
The Border Collie museum
History of the Bearded Collie

Training op de JJ Ranch.
Khemze heeft haar agility brevet!

Pro-Contra

Is de Bearded Collie DE geschikte hond voor u? Ofbeter gezegd, bent u de geschikte eigenaar? Als u er tegen op ziet om de Bearded Collie dat te geven als gezinshond wat hij nodig heeft (aandacht, beweging en verzorging - regelmatige borstelbeurten), bent u gesteld op een kraaknette woning,, dan is een Bearded Collie GEEN geschikte hond voor u.

Training in Meulebeke sept. '12

Standaard - Hoofd: vlakke brede schedel, voorsnuit sterk en even lang als de schedel, matig met diepe stop. Ogen: kleur harmoniserend met de vacht, groot en vriendelijk, oren middelmatig lang en hangend. Tanden: schaargebit, tanggebit toegestaan. Lichaam: de lengte van de rug moet komen van de lengte van de ribbenkast en niet van de lendenen, voeten ovaal en goed behaard, staart laag aangezet. De Beardie is langer dan hoog: verhouding 5 tot 4. Vacht: dubbel- bovenvacht recht hard en ruig, mag de natuurlijke lijnen van het lichaam niet verdoezelen, typische baard. Kleur: leikleurig, bruin, zwart, blauw, alle tinten grijs en bruin, met of zonder witte aftekeningen, enige tanaftekening toegestaan. Schofthoogte: reu 53 tot 56 cm; teef 51 tot 53cm.
Lloyd training HH 29/09/12
Backyard training met Lloyd
Een weekje schapendrijven bij Jackie Goulder in Engeland.
Lloyd, Lennox, Naessa en Laoghaire de eerste keer bij de schapen.

Training met Khemze toen ze 8 maanden oud was.

Trainingsweekend in Frankrijk met Enid en Farouche.
Beeldmateriaal op deze site ®to Raise a Dust.