De verzorging van een Puli is niet zo moeilijk als het eruit ziet. En er is ook helemaal niet zo veel werk aan. Vele rassen vergen een veel comlexere verzorging en veel meer werk. De Puli moet op een heel specifieke manier worden verzorgd, maar als je weet hoe je dit moet doen is het niet zo moeilijk.

Het beste kun je de verzorging indelen in drie levensfasen. De verzorging als pup, daarna de verzorging in de overgangsperiode waarin de koorden zich vormen en nog niet al te lang zijn, en uiteindelijk de verzorging van de volwassen Puli met koorden die erg lang zijn of zelfs de grond raken.

In elk van deze periode's is de verzorging iets anders, sommige bewerkingen zijn zelfs eigen aan slechts één fase. We bespreken ze hieronder dan ook individueel.

We gaan er bij de vachtverzorging van uit dat het een goede vacht betreft, dit wil zeggen een vacht met de juiste verhouding tussen ondervacht en bovenvacht (hierover meer bij de FAQ's). Vachten met te veel of te weinig ondervacht zijn probleemvachten en deze bespreken wij hier dus niet. We hebben er trouwens geen ervaring mee, Toby en Terry hebben namelijk een goede vacht.

We merken nog even op dat wij beiden hondentrimmers zijn en dus veel praktische ervaring hebben met de verzorging van honden. Sommige van de door ons beschreven handelingen zijn niet zo eenvoudig als op het eerste zicht lijkt. Het is dan ook beter bij de minste twijfel eerst even raad te vragen aan de fokker van uw Puli. Ga niet meteen 'prutsen' aan een koordvacht, als je iets verkeerd doet duurt het een hele tijd eer de vacht terug hersteld is.

 

Verzorging van de pup.

De overgangsperiode.

De volwassen Puli.


 

Verzorging van de pup.

 

Een Puli-pup heeft niet veel vachtverzorging nodig. De vervilting is nog niet begonnen en de haren zijn nog niet lang.

Dit wil echter niet zeggen dat we helemaal niets doen. Later zal de hond wel verzorging nodig hebben en dus is het nodig dat het pupje daar nu al aan went. Plaats de pup dus geregeld op een tafel (of een andere plaats waar je later de hond wil gaan trimmen) en doe alsof je hem verzorgd. Friemel aan de vacht van kop tot teen. Vooral de (voor)poten en de staart zijn bij volwassen honden nogal eens 'probleemgebieden'. Leer het hondje ook dat er naar zijn tanden gekeken kan worden. En dat hij op zijn rug moet kunnen blijven liggen. Al deze situaties zal de hond later bij de vachtverzorging tegenkomen, maar ook bij de dierenarts. Hoe beter de hond gewoon is aan dergelijke situaties, hoe minder hij erom zal geven.

 

  

 

Controleer regelmatig de oren. Het kan zijn dat er haren in de gehoorgang groeien. Deze mogen er uitgetrokken worden. Ze verhinderen dat het binnenoor goed kan verluchten (wat al niet gemakkelijk is met hangoren) en dat is de ideale omstandigheid voor oormijt. Als een hond door deze parasiet wordt geplaagd kan het oor soms warm aanvoelen of gaat de hond met zijn hoofd schudden. In geval van twijfel raadpleeg uw dierenarts.

Gebruik al van meet af aan de één of andere bescherming tegen vlooien en teken. Praat erover met uw dierenarts. Vlooien kunnen een viltvacht totaal om zeep helpen. Als de plaag te erg is geworden moeten de koorden eraf en het duurt járen eer die terug hersteld is! Een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen. We gaan er hier niet op in, maar wees gerust, deze ziekte is het best te vermijden. Eén teek legt trouwens nadat hij zich heeft volgezogen met bloed wel 1.000 eitjes!

 

  

 

De nagels zullen bij voldoende beweging vanzelf afslijten. Zit de hond meestal in de tuin (zonder verharde ondergrond) en/of gaat hij niet voldoende wandelen, dan kunnen ze te lang worden. Je moet ze dan zelf knippen, of dit laten doen door iemand die het kan. Pas hierbij op dat je niet in het bloedvat dat in de nagel meegroeit knipt. Dit doet pijn en zal het nagelknippen in de toekomst alleen maar moeilijker maken.

Als uw hondje zich niet echt vuil maakt is het op deze leeftijd nog niet nodig hem te wassen. Let er echter wel op dat er geen vuiltjes in de vacht blijven zitten. Zaken zoals grassprietjes, takjes en andere vegitatie blijven gemakkelijk steken. Maak er een goede gewoonte van deze regelmatig te verwijderen. Als de hond later begint te vervilten raken ze vast in de koord en kunnen ze er niet meer uit zonder de koord te beschadigen.

 

  

 

Naarmate de pup ouder wordt, zal de vacht steeds meer in 'plukjes' samen blijven. Borstel dit niet los, het is het begin van de koorden. Controleer vooral vaak onder de oren en de staart, hier ontstaan de koorden gemakkelijker.

 


 

De overgangsperiode.

Zo rond een leeftijd van acht à tien maanden begint de vacht te vervilten. De hierboven vermelde 'plukjes' gaan een vastere structuur krijgen en worden langer. De eerste echte koorden ontstaan.

Het is belangrijk dat deze koorden steeds weer tot op de huid worden open gescheurd. Neem twee koorden tussen de vingers en trek deze voorzichtig uit elkaar tot je de huid kunt zien. Trek niet te hard zodat je de huid zelf niet scheurt. Dit kan vooral aan de oren voorkomen, de hond heeft dan pijn en zal bij een volgende beurt niet meer zo happig zijn.

 

  

 

Te dikke koorden kunnen in tweeën worden gescheurd. Als de structuur niet te vast is kun je tegen de huid beginnen. Probeer de koord in tweeën te verdelen en scheur dan verder naar de top van de koord toe. Als het niet mogelijk is aan de onderkant van de koord te beginnen, begin dan aan de top en scheur naar de huid toe.

Pas op: koorden kunnen dunner gemaakt worden door ze te scheuren, maar niet dikker. Wees er dus goed van overtuigd dat de koord te dik is alvorens te gaan scheuren. Je kunt altijd nog een tijdje wachten tot je de rest van de vacht goed kunt beoordelen. Koorden in tweeën verdelen kan later ook nog.

 

  

 

Vanaf deze leeftijd stopten wij Toby en Terry regelmatig eens in bad. Dit wil zeggen zo gemiddeld om de drie maanden. Vele hondeneigenaars zijn er vast van overtuigd dat een hond niet gewassen mag worden, maar dit is niet meer actueel. Vroeger, toen de honden buiten zaten in een kennel, was de situatie helemaal anders. Tegenwoordig leven de meeste honden binnenshuis en dan is zo regelmatig een wasbeurtje wel nodig. Dat wassen de vetlaag van de vacht zou beschadigen is ook niet helemaal waar. Goede hondenshampoo doet dit niet, shampoo voor mensen wel. Na een paar dagen is de vetlaag trouwens volledig hersteld.

Het is nu ook nodig regelmatig de beharing op de voetjes bij te knippen. Als de koorden op de voeten te lang zijn, dan gaat de hond er op lopen en dit is pijnlijk. Het haar tussen de tenen kan gaan klitten en ook dit is zeer pijnlijk. Als je het zelf wilt proberen, kijk dan op onze 'voetjes knippen'-pagina. Twijfel je er aan, laat het dan liever doen door iemand die er ervaring mee heeft.

 

  

 

Als uw Puli een reu is, dan heb je waarschijnlijk vanaf deze leeftijd enorm veel last van het feit dat hij zijn pootje heft om te urineren. Dat is dan dus telkens tegen zijn koorden, die de urine absorberen. Wil je liever geen stank (en ook langere koorden), dan hebben wij voor jou een tip op deze pagina.

 


 

De volwassen Puli

 

Als de hond zo'n twee jaar is heeft hij een vacht die waarschijnlijk de grond raakt. De vacht is zo lang dat als de hond veel loopt en stoeit, de koorden als het ware 'vanzelf' openscheuren. Als je Toby en Terry aan het werk ziet op het strand, dan weet je wat wij bedoelen. Het is wel nog noodzakelijk regelmatig de vacht te controleren, vooral op plaatsen waar de koorden gemakkelijk samenklitten tot dikkere pakken. Dit zijn dan bijvoorbeeld de oren, onder de staart en de korte koordjes aan de poten.

Alle koorden die de grond raken knippen wij ongeveer twee centimeter boven de grond af. Een koord die over de grond sleept na een regenbuitje absorbeert het vocht van de grond, en voor je het weet is de hond doornat. Ook de voeten zijn van groot belang in dit verband. Hoe meer vacht de grond raakt, hoe natter. Dus, knippen maar! Of laat het doen door iemand die er ervaring mee heeft. (Kijk op de 'knip'-pagina en de 'voetjes knippen'-pagina).

Controleer ook nog steeds regelmatig de oren en zorg dat de nagels niet te lang worden. Als de hond te vuil is geworden of een luchtje krijgt kan hij gewassen worden. De tijdsspanne tussen twee wasbeurten in hangt uiteraard af van de dagelijkse bezigheden van de hond. Wij wassen Toby en Terry gemiddeld om de drie maanden. (In bad).

 


 

Nog even vermelden dat er behalve de Puli nog 5 andere rassen zijn met een vilt- of koordvacht. Deze zijn de Komondor, de Bergamasco, de Perro de Aqua Espanol (Spaanse Waterhond), de Koordpoedel (inderdaad, een Poedel met koorden) en ook nog de Havanezer (met viltvacht enkel toegestaan in Amerika).

De vachtverzorging van deze rassen is niet helemaal gelijk aan de Puli. Soms zijn er zelfs enorme verschillen. Het is enkel qua uitzicht dat deze rassen bij elkaar horen, verder hebben ze niet veel met elkaar te maken. 

 


Home   FAQ's   Agility   Strand   Op reis   Wie wij zijn   Links

Shows   Uw Puli's   Stamboom   Standaard   Karakters   Gastenboek