Esta página en Español
 
Herdenking Dr. Michaël De Witte
22 jaar later
 

El Salvador, 8 februari 1987.

Een mortiergranaat van het Salvadoreense leger doodt dokter Michaël De Witte. Michaël werkte dan al bijna vijf jaar met het FMLN. Dat bevrijdingsfront vocht een jarenlange guerillaoorlog uit met een onderdrukkend en moorddadig regime. Ook in veel andere Latijns-Amerikaanse landen was er gewapend verzet, tegen dictatuur en voor vrijheid en rechtvaardigheid. De gewapende verzetsbewegingen in Latijns-Amerika namen uiteenlopende vormen aan. Ze leden nederlagen en boekten successen. Altijd waren er veel slachtoffers, bij de strijders en bij de bevolking, vele doden en vele gewonden.

De vragen die velen zich achteraf stelden waren en zijn: "Was het de moeite waard? Weegt de strijd voor bevrijding van de onderdrukking op tegen de dood en het lijden van de vele slachtoffers?"

Wij willen het engagement van Michaël en al zijn medestrijders niet vergeten. We zullen hun inzet, tot de dood, blijven gedenken. Maar we willen ook de vragen niet uit de weg gaan. Daarom stellen we een film voor, die op serene maar indringende manier de vraag stelt naar de zin en de betekenis van de revolutionaire, gewapende strijd. De film heet Calle Santa Fe. De cineaste is Carmen Castillo.

Carmen Castillo was lid van de Chileense MIR, de Movimiento de la Izquirda Revolucionaria, die de Unidad Popular van Salvador Allende steunde. Miguel Enriquez, de leider van de MIR, was de man van Carmen Castillo. Na de staatsgreep van Pinochet in 1973 en de niets ontziende repressie, moeten de militanten van links massaal onderduiken. De MIR gaat in het gewapend verzet.

Calle Santa Fe was de naam van de straat van het onderduikadres van Carmen Castillo en Miquel Enriquez. In oktober ontdekt de politieke politie de clandestiene woning en valt binnen. Miguel Enriquez wordt doodgeschoten. Carmen Castillo, hoogzwanger, wordt zwaar gewond. Ze wordt verbannen.

Begin de jaren '90 schreef Carmen Castillo in een boek ( Een oktoberdag in Santiago) haar herinneringen op aan de periode in het huis van de Calle Santa Fe. Dan werd ze cineaste en maakte verschillende documentaires. In 2007 keert ze terug en kijkt ze terug naar het Santiago van de jaren ' 70, in een sterke film. Ze schetst de geschiedenis van de MIR. En ze praat met militanten van toen en van nu.

"Carmen Castillo schetst het portret van een tijd die dramatisch maar ook heel hoopvol was. Ze probeert echter vooral om te ontdekken wat haar dreef, haar en ontelbare andere militanten, om hun politieke engagement voor gezin en kinderen te plaatsen. Met een onthutsend inzicht en zonder pathos werpt ze zich op de redenen en de gevolgen van haar eigen engagement en op de mogelijkheid om haar waarden en haar herinneringen over te dragen op een jongere generatie. Een zware, harde maar ook belangrijke documentaire." (David Morelli)

Op vraag van de Stichting Michaël De Witte, programmeert Cinema ZED deze film in Leuven, op vrijdag 20 februari, om 19.30u.

Wij nodigen u van harte uit op de voorstelling van de film Calle Santa Fe. Kom gerust wat vroeger of blijf wat langer, om bekenden te ontmoeten en voor een babbel. Het STUKcafé biedt daar alle gelegenheid toe. We hopen dat jullie met velen komen opdagen . Stuur dit bericht ajb door aan andere geïnteresseerden.

Hasta la victoria...

De STICHTING MICHAEL DE WITTE In samenwerking met 11 11 11, Oxfam, FOS, INTAL G3W, Geneeskunde voor het Volk, Derde Wereldraad Leuven


PRAKTISCH CALLE SANTA FE FILM VAN CARMEN CASTILLO FRANS EN SPAANS GESPROKEN, ONDERTITELS IN N EN F

STUK NAAMSESTRAAT 96 IN LEUVEN

VRIJDAG 20 FEBRUARI 2009
DE FILM BEGINT OM 19.30 UUR , KOM BEST IETS VROEGER BEN JE ZEKER DAT JE KOMT?

JE KAN EEN TICKET RESERVEREN MET EEN E_MAIL NAAR willem.dewitte@fulladsl.be