.

 
 
Terug naar de inhoudstafel
'Gurkha Justice Campaign' (2008-2010)
Wie zijn de Gurkha's?
De Gurkha of de Gorkha zijn een volk uit Nepal en het noorden van de Indiase staat West-Bengalen. Zij ontlenen hun naam aan de regerende dynastie. De Gurkha zijn vooral bekend geworden door hun rol als soldaten in dienst van het Britse leger, de Gurkhabrigade. De Gurkha stellen dat zij afstammen van de Rajputs uit Noord-India. Deze Rajputs zijn vanuit het westen het hedendaagse Nepal binnengetrokken. In het begin van de 16e eeuw veroverden ze het kleine staatje Gorkha en namen de naam ervan over. Tegen het jaar 1769 had de Gorkha dynastie zijn heerschappij uitgebreid over het hele gebied van het hedendaagse Nepal. Ze maakten het hindoeïsme tot staatsgodsdienst.

In de Gurkha-oorlog (1814-1816) voerden de Gurkha's oorlog met het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie. De Gurkha soldaten maakten grote indruk op de Britten en de Britten begonnen de Gurkha's op een reguliere basis te werven als huursoldaten voor Gurkha regimenten in het leger van de East India Company. In genetisch opzicht zijn de Gurkhas Tibeto-mongolen. Ze spreken een Rajasthani dialect. Bekend is ook het karakteristieke grote kromme mes, de kukri.

In het midden van de jaren tachtig van de twintigste eeuw probeerden Nepali sprekende bevolkingsgroepen in het district Darjeeling in de Indiase staat West-Bengalen een eigen Gurkha-staat te vormen, Gorkhaland. In 1988 verwierven ze een grotere mate van autonomie. Het Britse leger heeft nog steeds een aantal Gurkha-eenheden, die gezamenlijk de Gurkhabrigade worden genoemd. Ook het leger van India heeft sinds de onafhankelijkheid in 1947 enkele Gurkharegimenten. Zes ervan waren overgenomen van British Indian Army en een ervan is opgericht nadat India onafhankelijk werd. De politie van Singapore zet ook Gurkha's in. Deze vormen sinds 1949 het Gurkhacontingent. De Gurkha's hebben het voordeel, dat ze bij raciale spanningen als neutraal worden gezien, omdat ze bij geen enkele bevolkingsgroep van Singapore behoren.

Wat is de 'Gurkha Justice Campaign'?
De 'Gurkha Justice Campaign' is een actiegroep in het Verenigd Koninkrijk die vecht voor de rechten van de Gurkha. Ze willen dat de Gurkha's die vochten voor het Verenigd Koninkrijk dezelfde rechten krijgen als hun Britse en Commonwealth tegenhangers. Specifiek streeft de groep naar een wetswijziging zodat alle ex-Gurkha's soldaten een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Tot 2004 mochten de Gurkha's zich niet vestigen in het Verenigd Koninkrijk. De Labour-regering onder Tony Blair veranderde de regels, zodat Gurkha's die met pensioen gingen na 1997 zou worden toegestaan zich te vestigen in het VK (1997 het jaar waarop het Gurkha Brigade hoofdkantoor verplaatst werd van Hongkong naar Groot-Brittannië). Soldaten die met pensioen gingen vóór 1997 werden echter alleen toegelaten in uitzonderlijke omstandigheden. De 'Gurkha Justice Campaign' eiste dezelfde rechten voor alle Gurkha soldaten.

In 2008 oordeelde het hooggerechtshof dat het beleid illegaal was. De regering van Gordon Brown was bereid om nieuwe regels op te stellen. Echter, wanneer deze werden onthuld op 24 april 2009, waren de Gurkha woedend omdat er geen optie voorzien was voor alle veteranen om zich automatisch te vestigen in het Verenigd Koninkrijk. Gurkha's die zich wilden vestigen moesten aan minstens één van de onderstaande vijf criteria voldoen:

  • Drie jaar ononderbroken verblijven in het Verenigd Koninkrijk tijdens of na de dienst
  • Verwante familie hebben in het Verenigd Koninkrijk
  • Een dapperheidsonderscheiding van niveau één tot drie hebben
  • Minstens 20 jaar dienst hebben in de Gurkha Brigade
  • Een chronische of langdurige aandoening hebben veroorzaakt of verergerd door de dienst

Actievoerders stelden dat volgens deze regels slechts ongeveer 100 Gurkha's in aanmerking zouden komen voor een verblijfsvergunning, hoewel de regering een cijfer vooropstelde van maar liefst 4300.


Gurkha Justice Petition appeal 2008



Gurkha Justice Petition 20 nov 2008

Joanna Lumley en de Gurkha's
In 2008 werd Joanna Lumley, wiens vader diende in het 6de 'Gurkha Rifles Regiment', het publieke gezicht van de campagne. Op 20 november 2008 leidde Joanna Lumley een grote groep betogers vanaf 'Parliament Square' tot 'Downing Street 10', met een petitie ondertekend door 250.000 mensen. Op 24 april 2009 verklaarde ze dat ze zich schaamde voor het besluit van de Britse regering om vijf criteria aan te brengen op het verblijfsrecht van de Gurkha's in het VK. Met de steun van beide oppositiepartijen en een aantal Labour parlementsleden werd op 29 april 2009 een liberaal-democratische voorstel om alle Gurkha's een gelijk recht van verblijf te geven aangenomen.


Gurkha rights to stay press release 24 apr 2009



Royal Family Support 5 may 2009

Op 5 mei 2009 zei Joanna Lumley dat ze de particuliere steun gekregen had van een senior lid van de Brits Vorstenhuis. Op 6 mei 2009 had ze een persoonlijk gesprek met eerste minister Gordon Brown in 'Downing Street 10'. Na een onderzoekscommissie in het Lagerhuis waarin de actievoerders een aantal gesprekken voerden met vertegenwoordigers van het Ministerie van Defensie en dat van Binnenlandse zaken verklaarde de Britse minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith op 20 mei 2009 dat alle Gurkha-veteranen die vier jaar of meer in het Britse leger gediend hadden vóór 1997 zou worden toegestaan zich te vestigen in Groot-Brittannië.


Joanna Lumley and Phil Woolas 7 mei 2009



Joanna Lumley after meeting Gordon Brown 7 mei 2009

Op 10 maart 2010 verklaarde Minister van Defensie Kevan Jones geïrriteerd te zijn door het stilzwijgen van Joanna Lumley na een onderzoek naar de activiteiten van het advocatenkantoor 'Howe & Co'. Het kantoor adviseert Gurkha-veteranen die zich willen vestigen in het Verenigd Koninkrijk. Jamie, de zoon van Joanna, verklaarde dat zijn moeder geen commentaar zou geven op de opmerkingen van Kevan Jones. Maar Kieran O'Rourke, een vertegenwoordiger van 'Howe & Co', die samen met Joanna een bezoek bracht aan Nepal zei: "Ik weet dat Joanna geen bericht kreeg dat ze zou worden aangevallen op deze oneerlijke manier."


Joanna Lumley Smear 10 mar 2010



Press Conference 29 mar 2010

Op 29 maart 2010 organiseerde Joanna Lumley samen met haar medewerkers een persconferentie waarin ze het over een lastercampagne heeft. Vrij snel volgden er verontschuldigingen van zowel Defensieminister Kevan Jones als Eerste Minister Gordon Brown.


Press Conference II 29 mar 2010



Joanna Lumley interview on 'smear campaign' 29 mar 2010



Joanna Lumley fights 'smear campaign' 29 mar 2010



Joanna Lumley condemns 'smear campaign' 29 mar 2010

5 augustus 2010, Joanna Lumley bij de lancering van een nieuw type chutney. In samenwerking met de fima Sharwood creëerde ze Mango en Kasjmir Chilli chutney. Van deze beperkte oplage zal het bedrijf per verkochte pot 10 pence schenken aan de Gurkha Welfare Trust. Het product werd voorgesteld door Joanna zelf bij Harvey Nichols in Londen. De verkoop start in september 2010.


 Joanna Lumley launches new chutney to support Gurkhas 5 aug 2010



Joanna Lumley Gurkha Welfare 5 aug 2010

Overzicht meer Wrekers
Terug naar de inhoudstafel
Begin van de pagina
Inhoud
Startpagina
Pagina werd laatst aangepast op

Images and Sounds: The Avengers © 1961-1969 CANAL+ IMAGE
Copyright - Disclaimer - Privacy © PURRR: The Avengers - De Wrekers 2001-2016
Opmerkingen over de site of de Wrekers op het adres: purrr_wrekers@hotmail.com