Geschiedenis van Schoenmakerij Motte

Marcel Motte

De schoenmakerij begon toen Marcel Motte in de leer ging bij een schoenwinkel-annex-schoenmakerij in de Brugstraat in Geraardsbergen. In die tijd werden nog veel schoenen op maat gemaakt, zodat een schoenwinkel ook een echte 'schoenmakerij' was. Herstellingen was iets wat er bij kwam.
Nog voor de Tweede Wereldoorlog begon Marcel als zelfstandige schoenmaker. Hij kon wel degelijk nog schoenen maken, en heeft het in het begin ook regelmatig gedaan. Langzamerhand kalfde dat echter af, en werd de nadruk meer en meer op schoenherstellen gelegd.
De Tweede Wereldoorlog was een moeilijk periode. De latere schoonvader van de zoon van Marcel werd nog op het einde van de oorlog opgepakt en naar een werkkamp in Duitsland gestuurd, waar hij o.a. aan de V1's werkte. Marcel had het geluk dat hij zich kon verstoppen, of ze hadden hem ook opgeëist. De Europeanen beseffen niet welke voordelen de Europese Unie hun brengt.
Na de oorlog ging Marcel door. Zijn zoon, Roger, werd in 1944 geboren.
Marcel werd echter getroffen door een hersenbloeding, waardoor hij zijn evenwicht verloor, spraakmoeilijkheden kreeg, en zijn meeste motorische controle had verloren. Daardoor moest hij met de schoenmakerij stoppen.

Roger Motte

Roger Motte zou aanvankelijk niet in de voetsporen van zijn vader hebben getreden, omdat hij technisch tekenaar werd. Doordat Marcel echter werkte waar hij woonde, was de kleine Roger al vaak in het atelier. Hij leerde er het vak door zijn vader bezig te zien. Het is bekend dat kinderen van ongeveer vijf jaar veel leren door te kijken.
Nadat hij de school verliet, beoefende Roger allerlei jobs. De schoenmakerij kon immers wel één gezin onderhouden, maar voor twee zou het moeilijk zijn geworden. Het was pas toen Marcel al enkele jaren ziek was, en herstel niet meer mogelijk leek, dat Roger besloot om de schoenmakerij voort te zetten.
Op 1 april 1983 begon hij eraan. De schoenen werden aanvankelijk nog hersteld in het atelier in zijn ouderlijke huis in de Steenstraat, maar de klanten werden ontvangen waar Roger en zijn gezin woonde.
Omdat het heen-en-weer-geloop met de schoenen van thuis naar het atelier te veel tijd kostte, werd gezocht naar een pand waar zowel de klanten konden komen als de herstellingen konden worden uitgevoerd.
Op 1 augustus 1983 verhuisde Schoenmakerij Motte naar een huis op de hoek van de Steenstraat met de Vredestraat. Veel verder was het dus niet, maar het had verschillende voordelen. Er was een kamer met grote ramen aan de straatkant, zodat het gemakkelijk zichtbaar was. Het lag dichter bij de Markt van Geraardsbergen. En de klanten moesten de Steenstraat niet meer op. Geraardsbergen is immers niet zonder reden bekend om zijn Muur: de hele stad ligt vol steile straten. Het huis staat er nog, maar tegenwoordig is het een woonhuis.
Op 18 mei 1995 verhuisde Schoenmakerij Motte voor de laatste keer. Ze hadden een huisje gekocht in de Vredestraat 14, ongeveer honderd meter dichter bij de markt. Het was niet groot, maar voldeed uitstekend voor de schoenmakerij. Daar bleef ze tot de zaak wegens pensioenering werd gesloten.
Op 6 juni 2005 werd de Schoenmakerij weer gesloten, en deze keer definitief.

Openingsuren

De laatste jaren golden de volgende openingsuren: Van maandag tot zaterdag open van 9.00-12.00 en van 13.30-18.00, behalve donderdagnamiddag en zaterdagnamiddag.
Gesloten op donderdagnamiddag, zaterdagnamiddag, zondag en feestdagen.

Schoenmakersgereedschap

Onder andere de volgende uitrusting werd gebruikt tijdens de laatste jaren van Schoenmakerij Motte.

Medische Wachtdiensten Geraardsbergen * Vertaalbureau Motte * De Tijdlijn *


© 2005, Peter Motte, Abdijstraat 33, 9500 Geraardsbergen, Belgium, peter.motte@skynet.be