Info publicatieDe VTV wenst U veel tuinplezier.

Startpagina
Omhoog

 

 

Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën presenteert:

‘Fruit als smakelijk erfgoed’

de lang verwachte publicatie over hoogstamfruit in het Pajottenland

 

Het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën (RLZZZ) bekommert zich om het streekeigen karakter van de natuur en het landschap in het Pajottenland en de Zennevallei. De bloeiende hoogstamboomgaarden en de typische hoogstamfruitrassen hebben bij RLZZZ de afgelopen jaren heel wat aandacht gekregen gezien de eeuwenoude fruittraditie in de regio.

Het Pajottenland heeft al een eeuwenoude fruittraditie. In elk dorp lagen meerdere boomgaarden. Plaatsnamen zoals Bogaarden en Appelterre herinneren daar nog aan. Tot een flink stuk in de twintigste eeuw was de fruitteelt ook een belangrijke economische activiteit in het Pajottenland. 

Met dit boek wil het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën opnieuw aanknopen bij dat verleden. Hoogstamboomgaarden mogen dan economisch gezien niet langer interessant zijn, ze hebben een grote historische, landschappelijke en ecologische waarde. Vandaar dat oude boomgaarden vandaag worden beschermd en subsidies worden toegekend om hoogstammen te planten en boomgaarden te onderhouden en aan te leggen.

Deze publicatie overloopt de rijke geschiedenis van de fruitteelt in Vlaanderen en in het Pajottenland. Een eerste deel schetst in vier hoofdstukjes de historische hoogstamfruitteelt in het Pajottenland: een ode aan de streek, het landschap, de hoogstamboomgaarden en de oude fruitrassen. Onderzoek naar verscheidene eeuwen fruitteelt in het Pajottenland levert hierbij het antwoord op de vraag welke streekeigen en standplaatsgeschikte fruitrassen vandaag het best kunnen worden geteeld.

 De tweede helft van het boek biedt een beschrijving van de meest courante fruitsoorten, plus een fiche met aanbevolen rassen of variëteiten voor de eigen tuin. Het gaat hoofdzakelijk om oudere rassen die streekeigen of standplaatsgeschikt zijn voor het Pajottenland. Bovendien gaat het om rassen die lekker fruit geven dat meestal niet in de winkel is te vinden en waarvan de ervaring heeft uitgewezen dat ze goed bestand zijn tegen allerlei ziekten en plagen. De schematische lijst van deze streekeigen fruitsoorten geeft een overzicht van boom- en fruitkenmerken, herkomst, naamgeving, smaak, bloeiperiode, consumptie, ziektegevoeligheid en bestuiving van tientallen fruitrassen.

 ‘Fruit als smakelijk erfgoed’ is een handig naslagwerk geworden om de liefhebber die vandaag hoogstambomen wil aanplanten een verantwoorde streekeigen keuze te laten maken. Paul Geerts, groenjournalist, zorgde voor een vlotte tekst, en het geheel werd door Kaligram in een luchtige vormgeving gegoten. De publicatie telt 96 bladzijden en is bij het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën verkrijgbaar aan de prijs van € 10.

Technische fiche:

Titel:                      Fruit als smakelijk erfgoed

Eindredactie:              Paul Geerts

Vormgeving:                       Kaligram, Graphic Design and Communication

Formaat:                            Open: 420 x 297 mm

                                          Gesloten: 210 x 297 mm

Druk:                                 Quadrichromie

Afwerking:                         Soft cover - gebonden

Aantal pagina’s:                 Binnenwerk: 96 pag.

Cover: 4 pag.

Aantal foto’s:                    +/- 100

Oplage:                    1.200 exemplaren

ISBN-nummer:                  90-8086-671-7

Wettelijk Depot:               D/2004/10.171.1

Verkoopprijs:                     € 10 (enkel verkrijgbaar bij RLZZZ, excl. verzendingskosten)

 

Contactpersoon:      An Rekkers - Coördinator

Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën

Donkerstraat 21

1750 Gaasbeek

Tel: 02/452 60 45 – Fax: 02/460 07 01 - E-mail: info@rlzzz.be

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan isi.vandesande.
Copyright © 2002 Vlaamse Tuinenvereniging
Laatst bijgewerkt: 03-01-2018.