I

EEN NATUURWANDELING
IN HET NATUURRESERVAAT ALTENBROEK (4)

 

Gehuchten van 's-Gravenvoeren

Wie het grote pad volgde, gaat aan het eerste huis rechtsaf. Wie het tracé door het reservaat volgde, moet rechtdoor gaan. Het gehucht dat zich hier langs de Voer ontwikkelde, heet Schoppem.

We blijven dit pad rechtdoor volgen. (Even verder is er een driesprong: houd het meest linkse pad aan.) Na ongeveer 100 m moet je de Voer oversteken. Zo kom je bij de enkele huizen langs het beekje die het gehucht Ketten vormen.

Rechtdoor het pad langs de Voer blijven aanhouden. Even verder is er weer een bruggetje en zo bereiken we een uithoek van het gehucht Vitchen. Meer bepaald de Meulenberg, omdat hier ooit een watermolen lag.

In de muur van het huis waar het pad op uitkomt, kun je nog de sporen van het molenrad zien. En als je vlak vóór het huis aan de rechterkant staat, zie je links nog de loop van de oude molenbeek. Indertijd takte die net vóór Ketten af van de oorspronkelijke loop. De bedoeling was op het eindpunt een sterker verval te creëren, zodat het stromende water meer energie leverde om de molen aan te drijven.

We volgen de verharde weg (rechtdoor). Die brengt ons in het gehucht Vitchen. Vlak vóór we de Noor oversteken, zien we rechts nog een pomp van de oude waterleiding liggen. Herinner je je nog dat we er helemaal in het begin van de wandeling ook eentje hebben gezien?

We houden bij die pomp de verharde weg (naar links) aan en komen zo uit op de weg van 's-Gravenvoeren naar Altenbroek.

Daar slaan we linksaf — opgelet, hier rijden vrij veel auto’s — tot we aan onze rechterkant een holle weg zien. We kunnen hier links de verharde weg aanhouden en even verder rechtsaf slaan. (Daar lopen we langs de molenbeek van de volgende molen die ooit op de Voer draaide.) Vóór je zie je het eindpunt van de wandeling — de kerk van ’s-Gravenvoeren — al liggen. [alternatief (1) op kaart]

Een andere mogelijkheid is de holle weg naar rechts te nemen. Hij brengt je terug in de Koetsweg, waar we bij het begin van de wandeling al door wandelden. Sla linksaf; zo kom je weer in het centrum van ’s-Gravenvoeren. [alternatief (2) op kaart]

Er is zelfs nog een derde mogelijkheid: als we aan de weg ’s-Gravenvoeren-Altenbroek komen, gaan we even (ongeveer 100 m) naar rechts. Daar kunnen we langs een draaipoortje aan de linkerkant de weide in. Dit weiland maakt ook deel uit van het natuurreservaat. Het pad erdoor en de veldweg achter het draaipoortje bovenaan brengen ons in de Koetsweg, die we nu in omgekeerde richting (naar links) volgen tot in de dorpskom van ’s-Gravenvoeren. [alternatief (3) op kaart]

De percelen aan de rechterkant van de weg in Vitchen behoren ook tot het natuurreservaat van Altenbroek. Een groot deel ervan was tot begin 2000 beplant met canadapopulieren, een ander met sparren en beuken. Die zijn gekapt, in de hoop dat er op termijn een soortenrijk grasland voor in de plaats komt.

Op het steilste stuk moet daarom een kleine kudde schapen zorgen dat er geen opslag van bomen en struiken meer plaatsvindt.

<<< Terug naar naar het vorige deel... <<<

© Rik Palmans, 1999-2005 (rik.palmans@scarlet.be)