e-mail address

Jan Michiels (°1966) studeerde bij Abel Matthys aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Daarna werkte hij aan de Hochschule der Künste Berlin onder leiding van Hans Leygraf - tijdens zijn Reifeprüfung kreeg hij een bijzondere onderscheiding voor zijn interpretaties van Bartóks Tweede Pianoconcerto en Ligeti's Etudes.
In 1988 werd hij Tenuto-laureaat ; in 1989 won hij de internationale wedstrijd E.Durlet. In 1991 werd hij laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. In 1992 werd hem de JeM/ Cera-prijs voor vertolkers toegekend en voor 1996 werd hij als 'festivalster' binnen het Festival van Vlaanderen gecontracteerd. Hij is tevens laureaat van de Gouden Vleugels/KBC Muziekprijs 2006.
Momenteel is hij docent piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij tevens gedurende acht jaar de klas Hedendaagse Muziek leidde. Hij gaf masterclasses in London, Murcia, Hamburg, Oslo, Montepulciano, Szombathely (Bartokfestival). Hij was jurylid in verschillende wedstrijden (Brussel, Bolzano, ...) en behaalde in 2011 een doctoraat in de kunsten (met grootste onderscheiding) na de presentatie van een 'teatro dell'ascolto', ge´nspireerd door de 'nieuwe Prometheus" van Luigi Nono. Jan Michiels treedt regelmatig als solist of in kamermuziekverband (met onder andere het pianokwartet "Tetra Lyre" en in pianoduo met Inge Spinette) op in diverse muziekcentra in Europa en Azië met onder andere dirigenten als Angus, Asbury, Baudo, Blunier, Boreycko, Edwards, Eötvös, Guerrero, Holliger, Latham-K÷nig, Kamu, Märkl, Meylemans, Nézet-Séguin,  Ono, Pfaff, Rahbari, Rundel, Soustrot, Stern, Tabachnik, Tamayo, Zagrosek, Zender - maar ook met dansproducties van Anna Teresa De Keersmaeker, Vincent Dunoyer en Sen Hea Ha. Zijn repertoire reikt van Bach tot vandaag. Naast vele radio-opnames realiseerde hij cd's met werk van onder andere Bach, Bartók, Beethoven, Brahms, Busoni, Debussy, Dvorák, Janácek, Liszt, Rachmaninov, Ligeti, Kurtág en Goeyvaerts (deze drie laatste componisten hadden veel lof voor zijn interpretaties). De cd 'Via Crucis' - een Lisztportret (Eufoda) - werd bekroond in 2002 met een Caeciliaprijs. Op het concertpodium heeft hij diverse integrales op zijn actief: de volledige cyclus Beethovensonates, het integrale pianowerk van Schoenberg, Webern, Berg, Debussy, Bartok, Janacek, Ligeti en al de kamermuziek met piano van Johannes Brahms.