De Western keuken.



Gerechten.

Gegrilde Maïskolf met gerookt spek en pikant sausje gegarneerd met verse groenten
Chocoladecake
Appeltaart op zijn Westerns
Salade huevos rancheros
Rundvlees bonensoep
Taco's
Burrito's


Gegrilde Maïskolf met gerookt spek en pikant sausje gegarneerd met verse groenten.

Wat hebt u nodig?
  • 2 maïskolven per persoon
  • Tomaten
  • Ajuinen
  • Peper en zout
  • Pili-pili poeder
  • Look
  • Tomatenpuree
  • Vocht van de gekookte maïs
  • 250 gram gehakt
  • 4 plakjes gerookt spek per maïskolf
  • Salade
  • Aardappeltjes
Hoe bereiden?

Kook de maïs gedurende ca. 30 min. met een snuifje zout. Opgelet dat de maïskorrels niet van de stam loskoken, doch regelmatig controleren op malsheid. Als de maïs klaar is met boter inwrijven en in de spekreepjes draaien, en eventueel vastprikken met een tandenstokertje. Daarna in een vuurvaste schotel leggen en terug in de oven plaatsen op ca. 200°C, en dit gedurende 15 minuten laten bakken. Regelmatig omdraaien indien nodig.

Bereiding van de saus.

- In een met 50 gram gevulde pot, snijd men de ajuinen in fijne stukjes en fruit ze mooi bruin.
- 1 koffielepel honing toevoegen, en evenveel verdunnen met water (belet het aanbakken).
- Het gehakt toevoegen en deze met een kleine hoeveelheid vocht van de gekookte maïs vermengen. Het geheel goed laten doorkoken.
- Op smaak brengen met peper, zout en een mespuntje Pili-pili poeder.
- 1 teentje look uitpersen en aan het gerecht toevoegen. Naargelang de gewenste sausdikte, al dan niet vocht toevoegen.
- Als laatste bewerking, voeg de tomatenpuree aan het gerecht toe en roer dit alles goed door elkaar.
- Neem de maïskolven uit de oven en overgiet ze met de saus.
- De groenten snijd men naar eigen smaak ofwel in fijne, ofwel in grovere stukjes.

Aan te bevelen drank :

Rode wijn.

Terug naar lijst gerechten


Chocoladecake.

Wat hebt u nodig?
  • 1 kop heet water
  • 1 theelepel chocoladepoeder
  • ½ kop boter
  • 1 kop fijne kristalsuiker
  • 1 ¾ kop gezeefde bloem
  • 2 eieren
  • 6 repen zachte melk- of fondantchocolade
  • 1 kop rozijnen
  • ½ kop room
  • 1 theelepel vanillepoeder
Hoe bereiden?

Smelt de boter, giet deze daarna samen met de room en de suiker in een grote kom, en roer deze goed om. Ondertussen smelt u de chocolade langzaam in heet water (au bain marie). U klopt de eieren en giet deze tesamen met de vanillepoeder, het chocolade-extract, de bloem en de rozijnen in de kom en roer het geheel om tot een deeg. Wanneer de chocolade gesmolten is voegt u deze toe aan de deeg en vermeng hem ermee. Dit alles giet u in een bakvorm en zet hem voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 350°C. Daarna laten afkoelen in de ijskast gedurende 10 minuten, dit om schrikken van de chocolade te bekomen.

Terug naar lijst gerechten


Appeltaart op zijn westerns.

Wat hebt u nodig?
  • 200 gram boter
  • 1 kg bloem
  • 250 gram suiker
  • 2 eieren
  • 500 cl melk
  • 3 granny's appeln (rode voorkeur)
  • 1 mespuntje kaneel
  • 50 gram bruine suiker
  • 50 gram bloemsuiker
Hoe bereiden?

Men giet de bloem in een bowl zonder klontertjes te maken (liefst door een zeef). Men maakt er een kuiltje in het midden in, en giet er de melk in waarbij men het meel voorzichtig mengt met de melk. Als het meel al een beetje gemengd is, giet men er de boter bij die eerst voordien gesmolten wordt. Men verdeelt het geel van het wit van de eieren en giet het geel in een pot Daarna neemt men een mespuntje kaneel en doet het er ook bij, tesamen met de bruine suiker. Men snijdt de appelen in fijne plakjes die men eerst ontpit heeft en geschild. Als laatste giet men er de suiker in naargelang de smaak. Alles wordt nog eens goed door elkaar gemengd. Men slaat het wit van de eieren tot slagroom, en giet ze voorzichtig in de deeg, om deze te vermengen. Als alles klaar is, giet men de deeg in een geboorterde taartvorm. Men legt de appelschijfjes op de deeg zoals u zelf verkiest, en bestrijk ze met suikerwater, die je eerst maakt van bloemsuiker en water om ze te gelatineren. Men bakt de taart zo'n 30 minuten in een voorverwarmde oven. Deze varieert naargelang de oven die men gebruikt.

Terug naar lijst gerechten


Salade Huevos Rancheros.

Wat hebt u nodig?
  • 2 grote rode paprika's
  • plantaardige olie om in te vetten
  • 2 chorizo's
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 courgette in reepjes
  • 1 jicamawortel (Mexicaanse aardappel) in reepjes
  • 4 lente-uitjes gesnipperd
  • 60 g pijnboompitjes
  • 4 eieren
  • korianderblaadjes ter garnering
Voor de dressing
  • 5 g verse koriander gehakt
  • 90 ml plantaardige olie
  • 30 ml limoensap
  • scheutje tabasco
  • zout
  • suiker
Hoe bereiden?

Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadjes. Druk de helften met de handpalm plat en bestrijk ze aan de buitenkant. met olie. Leg ze met het vel naar boven op een rooster 5 cm onder een voorverwarmde grill en blaker het vel zwart.

Laat de paprika's onder een schone theedoek afkoelen. Verwijder de schil met een mesje en snijd de paprika's in reepjes.

Doe de chorizo's in een pan koud water. Breng het water aan de kook. Draai het vuur laag en kook de chorizo's in 10 minuten gaar. Haal ze uit het water en verwijder het vel. Snijd de worstjes in reepjes en laat ze afkoelen.

Snijd de witloof in reepjes.

Blancheer de courgette en jicama 1 minuut in kokend water. Spoel de reepjes af onder koud water en laat ze uitlekken. Roer in een kom de witlof en het lente-uitje door elkaar. Voeg de chorizo toe en zet het mengsel apart.

Rooster de pijnboompitjes 5 minuten onder een matig warme grill goudbruin. Schud ze regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Breng 5 cm water aan de kook. Zet het vuur laag. Breek een ei boven een kopje. Roer het water tot een draaikokje, giet het ei er midden in en houd het kopje vlak boven het water. Als het water ophoudt met draaien en het eiwit hard wordt, duwt u het ei naar de rand en doet u de rest van de eieren een voor een erin. Wacht tot het eiwit hard is, maar de dooier nog zacht.

Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en leg we in koud water.

Roer de ingrediėnten voor de dressing door elkaar en giet de helft over de groenten en de worst. Roer alles goed. Schep bergjes van dit mengsel op de borden.

Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. Leg 1 ei op elk bergje. Sprenkel de dressing over de eieren. Strooi er de pijnboompitjes op en garneer het gerecht met koriander.

Terug naar lijst gerechten


Rundvlees bonensoep.

Wat hebt u nodig?
  • 30 ml plantaardige olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode paprika gesnipperd
  • 2 selderijstengels fijngesneden
  • 200 g rundergehakt
  • 6 tomaten zonder vel en zaadjes
  • 400 g rode bonen in blik
  • 5 g komijn
  • 5 g chilipoeder
  • kaneel
  • cayennepeper
  • teentje look geperst
  • zout
  • zwarte peper
  • 400 ml runderbouillon
Hoe bereiden?

Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui, paprika en selderij glazig.

Voeg het gehakt toe en braad het bruin. Voeg tomaten, bonen, kruiden, look, peper en zout toe. Roer alles goed.

Voeg de bouillon toe en breng hem aan de kook. Laat alles 30 minuten sudderen enroer af en toe.

Haal de pan van het vuur en laat alles afkoelen. Pureer de soep in een keukenmachine.

Warm de soep langzaam op in de pan en breng hem op smaak met peper en zout. Serveer hem in voorverwarmde soepkommen.



Terug naar lijst gerechten


Taco's.

Wat hebt u nodig?
  • 12 tacoschelpen
Voor de gehaktvulling
  • 15 ml plantaardige olie
  • 450 g rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 10 g komijn
  • 10 g chilipoeder
  • paprikapoeder
  • 1 teentje look geperst
  • Zout
  • zwarte peper
Voor de kipvulling
  • 40 g boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 kleine rode paprika fijngesneden
  • 30 g geschaafde amandelen
  • 350 g kipfilet in stukjes
  • zout
  • zwarte peper
  • 2,5 cm gemberwortel geschild en fijngesneden
  • 90 ml melk
  • 10 g maisbloem
  • 125 ml zure room
Voor de vulling
  • reepjes sla
  • geraspte kaas
  • tomaat ontveld en fijngesneden
  • lente-uitje gesnipperd
  • avocado in plakjes
  • zure room
  • jalapeñ-pepers
  • tacosaus
Hoe bereiden?

Verhit de olie in een koekenpan en braad het gehakt met de ui. Roer het gehakt goed los.

Smelt voor de kipvulling 25 g boter in een middelgrote pan. Fruit de ui op een laag vuur glazig.

Roer de paprika en de amandelen erdoor en bak de amandelen lichtbruin. Leg het mengsel op een bord.

Smelt de rest van de boter in de pan en braad de kip al roerende in 5 minuten gaar. Strooi er zout en peper over en doe het uitmengsel met gember terug in de pan.

Roer het maïsmeel door de melk en voeg het bij de kip. Breng het aan de kook en roer tot het indikt. Roer er de zure room goed door zonder dat het kookt.

Leg de tacoschelpen met de geopende kant naar boven op een stuk bakpapier en verwarm ze 2-3 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ºC.

Neem steeds een schelp en schep er een flinke eetlepel gehakt- of kipvulling in.

Doe wat reepjes sla en geraspte kaas in de taco. Doe er nog wat tacosaus over en dien ze meteen op.

Terug naar lijst gerechten


Burrito's.

Wat hebt u nodig?
  • 6 tortilla's
  • 1 ui gesnipperd
  • 15 ml plantaardige olie
  • 450 g rode bonen in blik
  • 6 slablaadjes in reepjes
  • 115 g belegen kaas geraspt
  • 2 tomaten in plakjes
  • 30 g bieslook fijngehakt
  • 150 ml zure room
  • verse koriander gehakt
Hoe bereiden?

Wikkel de tortilla's in een pan en verwarm ze in een voorverwarmde oven op 160 ºC tot ze zacht zijn.

Verhit de olie in een pan en fruit de ui glazig. Voeg de bonen toe en warm ze goed door.

Schep het mengsel in het midden van elke tortilla. Leg er sla, kaas, tomaten en bieslook op. Vouw de tortilla tot een lang en rechthoekig pakje.

Leg de burrito's in een ovenvaste schaal en dek ze af. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 ºC in ca. 20 minuten goudbruin.

Leg de burrito's op voorverwarmde borden en schep de tacosaus en wat zure room erover. Bestrooi het geheel met koriander.

Terug naar lijst gerechten