Brood en gebak.

 

Je denkt misschien dat zelf brood en gebak bakken moeilijk en tijdrovend is? Als je er voor de eerste keer aan begint is dat ook wel zo. Het zou mij ook helemaal niet verbazen als je er de eerste keer een verschrikkelijk potje van maakt. Maar de aanhouder wint en met de tips die ik jullie op deze pagina geef moet en zàl het lukken. Denk gewoon eens aan de geur van versgebakken brood, om van de smaak nog maar te zwijgen. En wie voor het eerst een slagroomtaart of "vlaai" uit eigen oven op tafel kan zetten, zal daar terecht fier op kunnen zijn.

Naar de homepage

 

Brood en broodjes

Taarten

Vlaaien

 Wit brood.

 Bruin brood.

 Slagroomtaart.

  Rijstvlaai.

  Flanvlaai.      

 

Naar de homepagina

 

Wit brood.

 

Wat heb je nodig voor 1 brood van ongeveer 800 gram?

  500 gram tarwebloem (witte bloem)

  2,5 à 3 deciliter vloeistof; dat mag water of melk zijn, de hoeveelheid hangt een beetje af van welke bloem je gebruikt. Niet alle bloemsoorten kunnen evenveel vloeistof opnemen. Je begint daarom best met 3 deciliter.

  15 à 20 gram zout.

  15 à 20 gram suiker (facultatief)

  25 à 30 gram vetstof; dat mag boter of margarine zijn, sommige mensen gebruiken zelfs olijfolie. Ik geef de voorkeur aan varkensvet (reuzel of saindoux) verkrijgbaar in de betere supermarkt of misschien bij je slager.

  20 à 25 gram verse gist. Gist is makkelijk te verkrijgen in kleine pakjes van ca. 45 gram. Vind je ze niet, vraag dan een beetje bij je bakker.

Hoe maak je het?

1.        Zeef de bloem op een werkblad of in een grote kom. Wie een keukenrobot met een deegarm heeft kan die gebruiken. Maak in het midden een kuiltje.

2.       Verwarm de vloeistof tot ze handwarm is. Zeker niet warmer, anders dood je de gistcellen.

3.       Brokkel de gist in een kommetje en giet er genoeg lauwe vloeistof op om ze op te lossen. Bij deze oplossing mag je een klein beetje suiker doen.

4.       Giet de oplossing in het kuiltje dat je in de bloem hebt gemaakt en meng met een beetje bloem. Laat een tiental minuten rusten. Je zal zien dat er blazen ontstaan. Strooi intussen het zout en de rest van de suiker rond de bloem. Opgepast : zout mag nooit in direct contact met gist komen, dit dood de gistcellen. Verdeel de vetstof in blokjes en leg ze rond de bloem.

5.       Begin dan langzaamaan de rest van de vloeistof onder de bloem te werken. Werk van binnenuit naar buiten met draaiende bewegingen. Giet ook niet alle vloeistof in één keer bij de bloem. Begin met de helft en voeg dan langzamerhand vloeistof bij naargelang die opgenomen word door de bloem.

6.       Ga door tot alle vloeistof is opgenomen of tot het deeg niet meer aan je vingers kleeft.

7.       Kneed dan het deeg tot je een soepele maar stevige bal krijgt. Dit kan 10 tot 20 minuten duren en het vraagt wat kracht (goed voor de armspieren).

8.       Strooi wat bloem op het aanrecht en leg daarop de deegbal. Leg er een handdoek op (ik gebruik altijd een grote badhanddoek). Laat het deeg nu een halfuurtje rijzen tot het zeker in volume verdubbeld is.

9.       Druk het deeg opnieuw plat en kneed nog heel even door. Vorm opnieuw een mooie gladde bal en leg deze op een ovenschaal. De handdoek gaat er opnieuw over en je laat alles nog eens een uurtje rijzen.

10.    Na een halfuurtje zet je de oven aan om voor te verwarmen op 200°.

11.     Als het deeg goed gerezen is en de oven op temperatuur is bak je het brood af gedurende 40 à 45 minuten.

12.    Wil je het deeg een mooi kleurtje geven, strijk dan het warme brood af met een beetje melk, draai de oven uit en zet het brood nog een tiental minuten terug.

13.    Laat het brood afkoelen op een draadrooster. Wil je een zachte korst, doe het brood dan als het nog lauw is in een plastic zak. Goed dichtmaken en verder laten afkoelen.

Top

Naar de homepagina

 

Bruin brood.

 

Wat heb je nodig voor een brood van ongeveer 800 gram?

  Voor bruin brood heb je exact dezelfde ingrediënten nodig als voor wit brood (zie hierboven). Vervang de witte bloem door volkoren tarwemeel en verhoog de hoeveelheid vloeistof tot 3 à 3,5 deciliter. Dit laatste omdat volkoren tarwemeel meer vloeistof kan opnemen.

Hoe maak je het?

1.        Om bruin brood te maken ga je op exact dezelfde manier te werk als voor wit brood (zie hierboven). Het zou kunnen dat je het brood iets langer moet laten bakken.

Top

Naar de homepagina

Slagroomtaart.

 

Wat heb je nodig voor een slagroomtaart van ongeveer 20 à 24 centimeter diameter?

 1 biscuittaart (voor het recept klik hier.)

 2 soeplepels bloemsuiker, gezeefd

 fruitlikeur (facultatief)

 7,5 deciliter room, goed gekoeld

 verschillende fruitsoorten (vers of uit blik)

 chocoladehagelslag of chocolade krullen

 ijsblokjes      

 Hoe maak je het?

1.        Laat de biscuit als hij gebakken is een nachtje afkoelen op een koele plaats onder een licht vochtige keukenhanddoek.

2.       Neem een ruime kookpot waarin je beslagkom past. Doe water in de kookpot met daarin ruim wat ijsblokjes zodat het water echt ijskoud blijft. Zet nu je beslagkom in het ijskoude water. Giet de room erin en voeg de bloemsuiker toe. Klop de room stijf. Je mag hiervoor de elektrische klopper gebruiken of wie stevige armspieren wil kweken gebruikt de klopper. Doordat je op ijs werkt loop je weinig risico dat je de room tot boter klopt, maar wees toch een beetje voorzichtig.

3.       Snijdt de biscuit nu horizontaal doormidden. Als je wil kan je de bodem kwistig bedruppelen met fruitlikeur, maar zorg dat de smaak ervan niet gaat  overheersen. Bestrijk de bodem nu met een laag slagroom en plaats de bovenste helft terug op de onderste.

4.       Bestrijk nu de zijkant van de taart met een laag slagroom. Als dat gebeurd is neem je een plat bord waarop je een dikke laag chocolade hagelslag strooit. Neem de taart nu tussen beide handen en druk de zijkanten zachtjes in de hagelslag. Als je room stijf genoeg geslagen is zal je zien dat de hagelslag mooi blijft hangen. Zet de taart terug op je werkvlak.

5.       Bestrijk nu de bovenkant van de taart met een genereuze laag slagroom. Met de rug van een groot keukenmes of met een spatel egaliseer je deze toplaag.

6.       Nu kan je met de spuitzak en met een spuitmondje naar keuze de bovenkant van de taart verder versieren.

7.       Volgens je eigen inspiratie kan je de taart dan nog afwerken met fruit.

Top 

Naar de homepagina

Rijstvlaai.

 

Wat heb je nodig voor een rijstvlaai van ca. 26 cm doormeter?

 

 Basisdeeg voor vlaai. (voor het recept klik hier)

 1 liter volle melk

 125 gram gewassen rijst, geschikt voor zoete recepten

 125 gram suiker

 1 vanillestokje

 2 eieren

Hoe maak je het?

1.        Maak het basisdeeg volgens het recept dat je vindt bij de basisbereidingen. Laat het een eerste keer rijzen.

2.       Was ondertussen de rijst grondig onder stromend water in een zeef.

3.       Breng de melk aan de kook en draai het vuur lager. Doe er de gewassen rijst en het gespleten vanillestokje bij. Laat koken op een laag vuurtje en roer af en toe om aanzetten te voorkomen.

4.       Voeg de suiker toe als de rijst bijna gaar is en roer goed om.

5.       Laat de rijstpap goed afkoelen.

6.       Scheidt de dooiers en de eiwitten van de eieren. Roer de dooiers onder de goed afgekoelde rijstpap.

7.       Klop de eiwitten goed stijf en hef ze voorzichtig onder de rijstpap.

8.       Rol het deeg uit en bekleedt er een taartvorm mee. Voor rijstvlaai gebruik je best een iets hogere vorm

9.       Laat het deeg nog even rijzen onder een warme doek.

10.    Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

11.     Prik de taartbodem in met een vork. Giet er de rijstpap in en egaliseer het oppervlak met een spatel.

12.    Bak de vlaai gedurende 20 à 30 minuten.

Top

Flanvlaai.

 

Wat heb je nodig voor 1 flanvlaai van ca. 26 centimeter doormeter?

 Basisdeeg voor vlaai. Klik hier voor het recept.

 4 deciliter melk

 3 eieren

 125 gram suiker

 1 pakje van 10 gram vanillesuiker

 een snuifje zout

 1/2 soeplepel maïsbloem (maïzena)

Hoe maak je het?

1.        Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

2.       Scheidt de dooier en eiwit van één van de twee eieren. Klop het ganse ei, de eidooier en de maïsbloem wit.

3.       Breng intussen de melk met de suiker en een snuifje zout aan de kook.

4.       Voeg de melk al roerend bij het witgeklopte eimengsel en laat alles afkoelen

5.       Klop het overgebleven eiwit stijf.

6.       Rol het deeg uit, bekleedt de ingeboterde en bebloemde taartvorm ermee en laat nog even rijzen onder een warme doek.

7.       Als het deeg een beetje gerezen is prik je de taartbodem in met een vork.

8.       Hef het stijfgeklopte eiwit voorzichtig onder het eimengsel en giet de bereiding in de taartvorm.

9.       Strijk het oppervlak glad en bestrijk de deegrand met wat losgeklopt ei.

10.    Laat gedurende 20 à 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Top

Basisbereidingen / Dieetkeuken / Het Suggestiemenu / Homepage / Keukentermen / Keukentips

Recepten uit de internationale keuken / Streekgerechten / Vegetarisch koken / Wie ben ik?