Brood en gebak. |
||
Je
denkt misschien dat zelf brood en gebak bakken moeilijk en tijdrovend is? Als
je er voor de eerste keer aan begint is dat ook wel zo. Het zou mij ook helemaal
niet verbazen als je er de eerste keer een verschrikkelijk potje van maakt.
Maar de aanhouder wint en met de tips die ik jullie op deze pagina geef moet en
zàl het lukken. Denk gewoon eens aan de geur van versgebakken brood, om van de
smaak nog maar te zwijgen. En wie voor het eerst een slagroomtaart of
"vlaai" uit eigen oven op tafel kan zetten, zal daar terecht fier op
kunnen zijn.
Taarten |
Vlaaien |
|
Wat
heb je nodig voor 1 brood van ongeveer 800 gram?
500 gram
tarwebloem (witte bloem)
2,5 à 3
deciliter vloeistof; dat mag water of melk zijn, de hoeveelheid hangt een
beetje af van welke bloem je gebruikt. Niet alle bloemsoorten kunnen evenveel
vloeistof opnemen. Je begint daarom best met 3 deciliter.
15 à 20
gram zout.
15 à 20
gram suiker (facultatief)
25 à 30
gram vetstof; dat mag boter of margarine zijn, sommige mensen gebruiken zelfs
olijfolie. Ik geef de voorkeur aan varkensvet (reuzel of saindoux) verkrijgbaar
in de betere supermarkt of misschien bij je slager.
20 à 25
gram verse gist. Gist is makkelijk te verkrijgen in kleine pakjes van ca. 45
gram. Vind je ze niet, vraag dan een beetje bij je bakker.
Hoe
maak je het?
1.
Zeef de bloem op een werkblad of in een grote kom. Wie een
keukenrobot met een deegarm heeft kan die gebruiken. Maak in het midden een
kuiltje.
2.
Verwarm de vloeistof tot ze handwarm is. Zeker niet warmer,
anders dood je de gistcellen.
3.
Brokkel de gist in een kommetje en giet er genoeg lauwe
vloeistof op om ze op te lossen. Bij deze oplossing mag je een klein beetje
suiker doen.
4.
Giet de oplossing in het kuiltje dat je in de bloem hebt
gemaakt en meng met een beetje bloem. Laat een tiental minuten rusten. Je zal
zien dat er blazen ontstaan. Strooi intussen het zout en de rest van de suiker
rond de bloem. Opgepast : zout mag nooit in direct contact met gist komen, dit
dood de gistcellen. Verdeel de vetstof in blokjes en leg ze rond de bloem.
5.
Begin dan langzaamaan de rest van de vloeistof onder de bloem
te werken. Werk van binnenuit naar buiten met draaiende bewegingen. Giet ook
niet alle vloeistof in één keer bij de bloem. Begin met de helft en voeg dan
langzamerhand vloeistof bij naargelang die opgenomen word door de bloem.
6.
Ga door tot alle vloeistof is opgenomen of tot het deeg niet
meer aan je vingers kleeft.
7.
Kneed dan het deeg tot je een soepele maar stevige bal krijgt.
Dit kan 10 tot 20 minuten duren en het vraagt wat kracht (goed voor de
armspieren).
8.
Strooi wat bloem op het aanrecht en leg daarop de deegbal. Leg
er een handdoek op (ik gebruik altijd een grote badhanddoek). Laat het deeg nu
een halfuurtje rijzen tot het zeker in volume verdubbeld is.
9.
Druk het deeg opnieuw plat en kneed nog heel even door. Vorm
opnieuw een mooie gladde bal en leg deze op een ovenschaal. De handdoek gaat er
opnieuw over en je laat alles nog eens een uurtje rijzen.
10.
Na een halfuurtje zet je de oven aan om voor te verwarmen op
200°.
11.
Als het deeg goed gerezen is en de oven op temperatuur is bak
je het brood af gedurende 40 à 45 minuten.
12.
Wil je het deeg een mooi kleurtje geven, strijk dan het warme
brood af met een beetje melk, draai de oven uit en zet het brood nog een
tiental minuten terug.
13.
Laat het brood afkoelen op een draadrooster. Wil je een zachte
korst, doe het brood dan als het nog lauw is in een plastic zak. Goed
dichtmaken en verder laten afkoelen.
Wat
heb je nodig voor een brood van ongeveer 800 gram?
Voor
bruin brood heb je exact dezelfde ingrediënten nodig als voor wit brood (zie
hierboven). Vervang de witte bloem door volkoren tarwemeel en verhoog de
hoeveelheid vloeistof tot 3 à 3,5 deciliter. Dit laatste omdat volkoren
tarwemeel meer vloeistof kan opnemen.
Hoe
maak je het?
1.
Om bruin brood te maken ga je op exact dezelfde manier te werk
als voor wit brood (zie hierboven). Het zou kunnen dat je het brood iets langer
moet laten bakken.
Wat
heb je nodig voor een slagroomtaart van ongeveer 20 à 24 centimeter diameter?
1 biscuittaart (voor het recept klik hier.) 2 soeplepels bloemsuiker, gezeefd
fruitlikeur (facultatief) |
7,5 deciliter room, goed gekoeld
verschillende
fruitsoorten (vers of uit blik)
chocoladehagelslag of chocolade krullen
ijsblokjes |
Hoe maak je het?
1.
Laat de biscuit als hij gebakken is een nachtje afkoelen op
een koele plaats onder een licht vochtige keukenhanddoek.
2.
Neem een ruime kookpot waarin je beslagkom past. Doe water in
de kookpot met daarin ruim wat ijsblokjes zodat het water echt ijskoud blijft.
Zet nu je beslagkom in het ijskoude water. Giet de room erin en voeg de
bloemsuiker toe. Klop de room stijf. Je mag hiervoor de elektrische klopper
gebruiken of wie stevige armspieren wil kweken gebruikt de klopper. Doordat je
op ijs werkt loop je weinig risico dat je de room tot boter klopt, maar wees
toch een beetje voorzichtig.
3.
Snijdt de biscuit nu horizontaal doormidden. Als je wil kan je
de bodem kwistig bedruppelen met fruitlikeur, maar zorg dat de smaak ervan niet
gaat overheersen. Bestrijk de bodem nu
met een laag slagroom en plaats de bovenste helft terug op de onderste.
4.
Bestrijk nu de zijkant van de taart met een laag slagroom. Als
dat gebeurd is neem je een plat bord waarop je een dikke laag chocolade
hagelslag strooit. Neem de taart nu tussen beide handen en druk de zijkanten
zachtjes in de hagelslag. Als je room stijf genoeg geslagen is zal je zien dat
de hagelslag mooi blijft hangen. Zet de taart terug op je werkvlak.
5.
Bestrijk nu de bovenkant van de taart met een genereuze laag
slagroom. Met de rug van een groot keukenmes of met een spatel egaliseer je
deze toplaag.
6.
Nu kan je met de spuitzak en met een spuitmondje naar keuze de
bovenkant van de taart verder versieren.
7.
Volgens je eigen inspiratie kan je de taart dan nog afwerken
met fruit.
Wat heb je nodig voor een rijstvlaai van ca. 26 cm
doormeter?
|
|
Basisdeeg voor vlaai. (voor het recept klik hier) |
1 liter volle melk
|
125 gram gewassen rijst, geschikt voor zoete recepten |
125 gram suiker
|
1 vanillestokje
|
2 eieren
|
Hoe maak je het?
1.
Maak het basisdeeg volgens het recept dat
je vindt bij de basisbereidingen. Laat het een eerste keer rijzen.
2.
Was
ondertussen de rijst grondig onder stromend water in een zeef.
3.
Breng
de melk aan de kook en draai het vuur lager. Doe er de gewassen rijst en het
gespleten vanillestokje bij. Laat koken op een laag vuurtje en roer af en toe
om aanzetten te voorkomen.
4.
Voeg
de suiker toe als de rijst bijna gaar is en roer goed om.
5.
Laat
de rijstpap goed afkoelen.
6.
Scheidt
de dooiers en de eiwitten van de eieren. Roer de dooiers onder de goed
afgekoelde rijstpap.
7.
Klop
de eiwitten goed stijf en hef ze voorzichtig onder de rijstpap.
8.
Rol
het deeg uit en bekleedt er een taartvorm mee. Voor rijstvlaai gebruik je best
een iets hogere vorm
9.
Laat
het deeg nog even rijzen onder een warme doek.
10. Verwarm
de oven voor op 200° Celsius.
11. Prik
de taartbodem in met een vork. Giet er de rijstpap in en egaliseer het
oppervlak met een spatel.
12. Bak
de vlaai gedurende 20 à 30 minuten.
Wat
heb je nodig voor 1 flanvlaai van ca. 26 centimeter doormeter?
Basisdeeg voor vlaai. Klik hier voor het recept.
4 deciliter melk
3 eieren
125 gram suiker
|
1 pakje van 10 gram vanillesuiker
een snuifje zout
1/2 soeplepel maïsbloem (maïzena)
|
Hoe
maak je het?
1.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
2.
Scheidt de dooier en eiwit van één van de twee eieren. Klop
het ganse ei, de eidooier en de maïsbloem wit.
3.
Breng intussen de melk met de suiker en een snuifje zout aan
de kook.
4.
Voeg de melk al roerend bij het witgeklopte eimengsel en laat
alles afkoelen
5.
Klop het overgebleven eiwit stijf.
6.
Rol het deeg uit, bekleedt de ingeboterde en bebloemde
taartvorm ermee en laat nog even rijzen onder een warme doek.
7.
Als het deeg een beetje gerezen is prik je de taartbodem in
met een vork.
8.
Hef het stijfgeklopte eiwit voorzichtig onder het eimengsel en
giet de bereiding in de taartvorm.
9.
Strijk het oppervlak glad en bestrijk de deegrand met wat
losgeklopt ei.
10.
Laat gedurende 20 à 30 minuten bakken in de voorverwarmde
oven.
Basisbereidingen / Dieetkeuken / Het Suggestiemenu / Homepage / Keukentermen / Keukentips
Recepten uit de internationale keuken / Streekgerechten / Vegetarisch koken / Wie ben ik?