Voettocht van Mollem naar Santiago de Compostela



  Verschenen in Klakson, het huis-aan-huis magazine.
 
  Kezeweide Mollem viert zijn Santiagoganger.
 
  Alles moest in het grootste geheim gebeuren, want Dirk Heyvaert (onze figuur van deze week) is niet direct het type dat valt voor huldigingen en feesten. Meer zelfs, moest het gebeuren voortijdig uitgelekt zijn, Dirk was er zo snel en zo ver mogelijk vanonder gemuisd.
  En toch is het gelukt want op zaterdag 25 september ll. kwamen collega's, vrienden en de naaste buren van Dirk samen om hem te vieren naar aanleiding van zijn prestatie.
  Terwijl Dirk door enkele van zijn oud-collega's van huis werd weggelokt (zogezegd voor een etentje) verzamelden alle genodigden in de winkel van Theo Vaeremans, winkel die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een heuse feestzaal.
  Na een belletje van organisator Frans Van den Broeck wisten die collega's dat alles en iedereen klaar was, knoopten ze Dirk een blinddoek om en reden ze met hem naar de plaats van afspraak.
  Het werd dan ook een immense verrassing voor het feestvarken van dienst. Maar zoals gezegd, moest Dirk zich kunnen omdraaien en vluchten, hij zou het stante pede gedaan hebben. Gelukkig voor hem en voor ons deed hij dit niet en kon het verloop van de avond gewoon verder gaan.
  Dokter Johan Franckx, vriend en trainingsmaat, had de eer om de avond te openen en liet niet na de prestatie van Dirk te loven. Het is inderdaad niet niks, 85 dagen stappen, 2188 km ver.
  Ook het gemeentebestuur, met name Rik De Baerdemaeker, had er aan gehouden present te zijn en met een goei fles champagne en een welverdiend diploma drukte ook Rik zijn appreciatie voor deze prestatie uit.
  Tijdens deze redevoeringen haalden enkele buren in het geniep hun boormachine boven en bevestigden ondertussen aan de gevel van Dirks woning een schitterende [herdenkingsplaat] van de hand van Thessa Van den Bremt.
  Deze kunstenares, die in Mollem (Pastoor De Munterstraat 13) woont en er aan gehouden had om persoonlijk aanwezig te zijn, had de drie symbolen van de pelgrimstocht, de staf, de schelp en de kruik, mooi verwerkt in een unieke beeltenis.
  Dirk mag dan ook terecht trots zijn dat deze plaat vanaf dan zijn woning siert.
  De feestavond werd verder gezet met een heus Breughelbuffet waar eenieder zijn steentje (lees : pensen bakken, ballekes maken, appelmoes bereiden, taarten gebakken....) had toe bijgedragen en afgesloten met een optreden van accordeonist Ludwig Cassiman, eveneens uit Mollem.
  Zingen, dansen, lachen en bijpraten. Kortom, een feest zoals een burenfeest dient te zijn.
  Het was dan ook al een goed stuk in de morgen toen de laatste genodigden de gelegenheidsfeestzaal verlieten en naar huis toe keerden. Ik kan daar alleen nog het volgende aan toevoegen : "Dirk alleen voor zo een feest zou je de tocht nog eens moeten overdoen".
 
  Guido Vanden Driessche.
 
 
 
 
[Top] [Overzicht]