Activiteiten Van het voorbije jaar (je kan op de foto's klikken om ze te vergroten)

 
9 december
Open Heemerf
met
The Vickings
drummer groep bakkers  
 The Vickings veroveren steeds opnieuw met de glimlacht en onder grote belangstelling ons Heemerf! De dames en heren brachten hun repertroire ook nu weer schitterend. De jaren vijftig en zestig kwamen muzikaal helemaal tot leven en de rockende kerstliederen werden door het publiek enthousiast meegezongen. Wind en regen hielden de trouwe fans niet tegen. Onze bakkers stookten hun ovens  goed warm en lieten de heerlijke geuren van vers brood en speculaas door het bakhuis en het boerderijtje zweven. Het laatste Open Heemerf van 2018 werd weer een voltreffer.
11 november
Open heemerf
met
Good Company
Good Company Pompoengezelschap BZN
We hadden Good Company op bezoek. Omdat het de laatste keer was, hadden ze zelfs versterking mee gebracht. De gezellige warme jazzy klanken lokten weer heel wat liefhebbers naar onze schuur. Onze vrienden van het  pompoengenootschap slachtten een dikke pompoen. Ze kookten er een lekker soepje van en trakteerden iedereen op een gratis beker. Een welgekomen warme lekkernij op deze herfstdag. In onze schuur bouwde Wieza Pulmans haar standje van Bond Zonder Naam op. Gezellige wijsheid met een kaartje, een kaarsje of een kalendertje!
20 oktober
De
Nacht van het
Kempens
Erfgoed
onze afsluiter
van activiteiten
rond WO1
Stappaerts foto14-18 uniform14-18
Bijna vijf jaar lang werkten we met tal van publicaties en activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog. Met deze Nacht van het Kempens Erfgoed sloten we dit hoofdstuk af. Het werd een boeiende avond waarin Guy Stappaerts ons het emotionele verhaal vertelde van zijn ontdekkingstocht door de brieven die werden uitgewisseld tussen zijn grootvader, die sneuvelde, en zijn grootmoeder. Een vertolking van enkele brieffragmenten door leerlingen van SMIK illustreerde dit thema. Vervolgens toonden we een aantal prachtige foto's die onze medewerker Ludo Van den Schoor digitaliseerde van oude glasnegatieven uit WO1. Zelfs de originele camera waarmee de negatieven gemaakt werden was aanwezig. Tenslotte brachten Koen MuŽsen en zijn medewerker een voorstelling van de uniformen en de wapens die de Belgische soldaten in de Eerste Wereldoorlog droegen.
14 oktober
Open Heemerf
met Tefrent
en de Kastelse
biervereniging
tefrent appels persen kassier
Je mag hem noemen zoals je wil: oudewijvenzomer, sint-michielszomer, of indian summer! Maar we hadden hem op die tweede zondag van oktober! Onze kassier zette dan ook zijn kassa buiten aan de deur en de Kastelse biervereniging stroopte de mouwen hoog op om de appeltjes te persen. Tefrent was al voor de tweede maal dit jaar te gast in onze schuur en ze hadden een aandachtig luisterpubliek want de babbelkousen en de drinkebroeders verkozen de buitenlucht en toverden onze tuin om in een buitenterras. 
9 september
Open Heemerf
met de
Kemp'ner Musikanten
en
boekbinden
kemp'ner muzikanten boekbinden brood
Tielen Muziekdorp was een jaar lang de culturele slogan in onze gemeente. De Tielense Kemp'ner Musikanten stonden vorig jaar al op ons podium en openden ook dit jaar ons naseizoen. Onze bezoekers genoten duidelijk van het gevarieerde programma. Wie even de rust opzocht, kon buiten op het erf onze boekbinders in actie zien en genieten van een demonstratie van onze bakkers.
Daguitstap
naar
Antwerpen
op
7 september
Astridplein station Roma
Iedereen kent natuurlijk Antwerpen! Maar als je achter de schermen mag gaan kijken in het Centraal Station en in de gekende en gerestaureerde cultuurtempel De Roma, dan krijg je een mooie heemkundige uitstap voorgeschoteld. We trokken dan ook met een talrijke groep naar onze metropool. De ervaren gidsen kruidden hun verhaal met de nodige anekdoten en gunden ons zo een luchtig kijkje in heden en verleden. We besloten onze reis met een lekkere boterham en een trappist van de paters van Westmalle.
Voorstelling van het Boek
'Goede moed, mijne beminde'
Tielen
31 augsutus

boekStappaerts doodsprentje StappaertsMeer dan 100 aanwezigen  woonden de voorstelling bij van het boek dat Guy Stappaerts schreef over zijn grootvader Louis Stappaerts.  De man sneuvelde op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op basis van de brieven die de auteur in het familiearchief terugvond reconstrueerde hij de oorlogsjaren van zijn grootvader. Zo kwamen ook de gebeurtenissen in en rond Tielen uit die periode aan bod.
Het boek draagt de titel 'Goede moed, mijne beminde'. Onze kring organiseerde de voorstelling in samenwerking met de bibliotheek van Kasterlee.
Herdenking
vliegtuigcrash
op 23 juni
aan de
Grune Weg
in Kasterlee
Herman en Ward grote groep familieleden Luc Cox
Jaques Boone Vliegtuigjes last post

Op 14 mei 1943 werd om 1 uur 's nachts een zware Britse Short Stirling Bommenwerper neergehaald door een Duitse Messersmitt BF110 boven Vorsel. Het toestel brandde volledig uit en niemand van de 8 bemanningsleden overleefde de crash.
75 jaar later organiseerde onze kring een plechtige herdenking van deze dramatische feiten. Herman van Gorp, samen met burgemeester Ward Kennis, verwelkomden een grote delegatie, komende van Engeland, Canada en Frankrijk. Het waren allemaal familieleden der verongelukte piloten. Onder hen de 74 jarige dochter van navigator Royde.
Luc Cox heeft een enorm archief over alle vliegtuigcrasches tijdens WO2.Hij herinnerde ons aan het groot aantal Britse, Amerikaanse en Commonwelt piloten, welke het leven hebben gelaten boven Kasterlee en Lichtaart.
Jacques Boone was in de vroege morgen van mei 1943 de eerste getuige van het drama met het nog smeulend vliegtuigwrak, en was helemaal overstuur toen hij zag hoe de dode lichamen werden bijeengeraapt  en in een grote kist gegooid.
Als eerbetoon werd een bloemenhulde gebracht, speelde Dirk van Peer de "Last Post" en overvlogen  een historische SV4 en 2 begeleiders de  plaats van de crash. Nadien werd er nog flink verbroederd op het heemerf.

Open Heemerf
10 juni
met
The
Vickings
publiek vickings lieve
  Met het optreden van de Vickings sloten we het voorjaar op ons heemerf af. Onze vrienden van  the Vickings treden al tweeŽntwintig jaar op voor onze kring. Het samenspel met enkele gastmuzikanten zorgde voor een gevarieerde muzikale trip door de jaren 50 en 60.  Het werd een zeer gezellig evenement met honderden aanwezigen. Ook onze Kastelse biervereniging was van de partij om de dorstigen te laven
Kinderdag op het
Heemerf
13 mei
met
allerlei activiteiten
in en om
de boerderij
paard kar schaapjes
breien dorsen touwtjespringen
fluitje fluitje bloempjes
Op deze zonnige meidag stond heel het heemerf in het teken van de kinderen. Ze konden: deelnemen aan een zoektocht naar diertjes op de boerderij, rondritten maken met de paardenkar, zien hoe schapen werden geschoren, hoe de wol dan werd gesponnen en hoe met haken en breien klederen werden vervaardigd. Ze konden de dorsvlegel hanteren, het kaf van het koren scheiden, graan malen, een zeeltje draaien en touwtje springen, de pompoenen helpen planten, zien hoe van een lijsterbestakje fluitjes werden gemaakt, lekker een duifje laten vliegen, koekjes bakken, papieren roosjes maken, genieten van de zang van de kinderen van de muziekschool en de houtdraaier en de spinster aan het werk zien. Het werd een topdag voor jong en oud.
Erfgoeddag
22 april
met als thema
KIEZEN
boekje Trouwen
bruidspaar Luc Swerts genodigden
Een van de belangrijkste keuzen die de meeste mensen in hun leven maken is deze van een levenspartner. Onze kring wou op deze erfgoeddag deze vorm van KIEZEN op de voorgrond zetten. Ons bestuurslid Luc Swerts werkte aan de hand van een aantal interviews een mooie brochure uit over de geplogenheden rond TROUWEN VOOR EN NA 1950. Aan de hand van passende foto's werden alle aspecten netjes geÓllustreerd. Deze illustraties werden ook verwerkt tot een tentoonstelling die gedurende het volgende jaar in onze schuur kan bekeken worden. Op erfgoeddag openden we deze tentoonstelling. De auteur vertolkte op een amusante wijze de inhoud van zijn brochure. Natuurlijk hoort bij het openen van zulke tentoonstelling enige aangepaste animatie. Zo kwam een ervaren bruidspaar met ceremoniemeester de plechtigheid openen en werden alle genodigden vergast op een passende receptie. Wie dat wenste, kon ook gratis de brochure met het hele verhaal meenemen.
Open heemerf
8 april
met
plantenruil
en
Pendulum
Reunion
Band
plantenruil plantenruil pendulum reunion band
Eindelijk ontlook de  lente! En  meteen gonsde het op ons heemerf  niet alleen rond de biehal! Onze plantenruil genoot  ruime belangstelling en menig plantje verhuisde mee naar een andere tuin. De deuren van de schuur stonden echt wagenwijd open. De Pendulum Reunion Band  vertolkte er prachtige countrynummers vaak gezongen in close harmony. It was a beautiful day!
Open Heemerf
11 maart 2018
met
Fanfare
Vreugd in Deugd
en
Mandenvlechten
vreugd in deugd percisie Juul dierckx
Maart roerde af en toe zijn staart, maar in de schuur klonk feestmuziek. En onze bezoekers genoten van de Lichtaartse Fanfare Vreugd in Deugd. Het jonge gezelschap blies en drumde heel wat populaire deuntjes door de oude schuur en toverde een glimlach op de gezichten van de vele liefhebbers. Juul Dierckx zocht een plekje nabij de houtmijt om het vakmanschap van het mandenvlechten te demonsteren.
Open Heemerf
11 februari 2018
met de
Biervereniging
en
Nostalgia
bierclub Nostalgia garcons
De Kastelse Biervereniging leerde ons volk brouwen. Nostalgia voerde ons terug naar de tijd van de Stille Kempen en andere populaire meezingers en onze bakkers deden de oude spreuk alle eer aan: "In februari geen bakkertje nog zo arm of hij maakt op de Leuvense stoof zijn wafelijzertje warm." We mogen ook dankbaar zijn voor onze actieve ploeg medewerkers die altijd bereid zijn om de dorstigen snel te laven.
Ledenfeest
van onze
heemkring
op
27 januari
201
8
voorgerecht  buffet  zaalzicht 
Meer dan180 aanwezigen op ons ledenfeest! Ze luisterden naar het jaaroverzicht, de plannen voor 2018 en de voorstelling van ons jaarboek. Maar ze genoten bovenal van een lekkere maaltijd, speelden mee in onze heemquiz en wonnen allemaal een prijs. Ze namen de Volkskalender mee naar huis en een zakje lekker arabiertjes.
Voorstelling
van ons
jaarboek
Volkskalender
nr.33
op
26 januari
20
18
zaal redactie redactie 
Voor dedrieŽndertigste maal stelde onze kring de Groot-Kastelse Volkskalender voor op het gemeentehuis van Kasterlee.
We overhandigden  symbolisch het eerste boek aan burgemeester Ward Kennes en gaven een persvoorstelling in aanwezigheid van gemeenteraadsleden, medewerkers van de kring en sponsoren. Onze redactie kan weer bijzonder fier terugblikken op  220 mooi geÔllustreerde blazijden met informatie over het voorbije jaar en over een aantal gebeurtenissen uit een verder verleden. Meer informatie klik hier.
Open heemerf
zondag
14 januari
2018
met
Tefrent
tefrent hartjes bakker
Tefrente mensen spelen op tefrente instrumenten: doedelzak, viool, klarinet, gitaar en dan nog ondersteund door de hemelse klanken van de harp. Mooie folk om bij weg te dromen! Franse en Ierse dansnummers en liedjes uit de Vlaamse doos. En onze bakkerinnetjes lieten hun speculazen hartje weer spreken.Top