Activiteiten Blikvangers 4

UITSTAP HEEMKUNDIGE KRING 2015
Gelrode – Namen – Geer (
Lens-St.-Servais)
zaterdag 19 september 2015

 Met onze busreis trokken we het thema van onze uitstap van vorig jaar door. We gingen op zoek naar sporen van de Groote Oorlog die een link hebben met onze eigen gemeente.

De bus bracht ons eerst naar Aarschot. We passeerden langs de gedenksteen voor E.H. Dergent, de vroegere onderpastoor van Lichtaart. We zagen in Aarschot de kerk waar pastoor Dergent in het begin van WO I mishandeld werd en de plaats waar hij in de Demer geworpen werd.

 

dergent In Gelrode werden we ontvangen door Theo Depoortere van de Heemkundige Kring. Hij loodste ons door het dorp en vertelde welke plaatsen thans nog herinneren aan hun pastoor die nu reeds 101 jaar geleden als martelaar stierf.
kerkGelrode  In de kerk had  pastoor Peeters een tentoonstelling opgebouwd.  De hoed en de tas van  pastoor Dergent worden er nog altijd bewaard ook een ruggewervel die bij zijn executie werd doorboord met een kogel wordt er als relikwie bewaard.
bloemen We bezochten het grafmonument van Dergent en legden er een bloempje neer.
namen Daarna vertrokken we naar Namen waar we na de koffietafel het monument van onze beroemdste Kastelaar Mgr. Heylen wilden bezoeken. Vanwege de Waalse feesten was de kerk echter gesloten. Ons bezoek diende dus beperkt te blijven tot een ritje op de citadel en een kijkje op de stad vanuit deze historische site.
tihange Ons programma werd aangepast. Een boottocht op de Maas te Hoei gaf ons een goed beeld van deze stad in heden en verleden.
LENS_sT_sERVAIS In Geer hadden we om 17 u afspraak met  burgemeester Dombret en de familieleden van soldaat Bajot, de enige Belgsiche soldaat die WO I sneuvelde in onze gemeente. Samen reden we naar Lens-St.-Servais waar we aan het oud-gemeentehuis een korte huldeplechtigheid bijwoonden.
BLOEMEN Op het kerkhof  vertelden we in het Nederlands en het Frans  hoe Nestor Bajot in Lichtaart sneuvelde en hoe Lichtaart reeds een eeuw lang deze gebeurtenis herdenkt. Ook burgemeester Ward Kennes en schepen Walter Van Baelen legden in  naam van de gemeente Kasterlee  bloemen neer aan de gedenkzuil. Onze kring zette er heideplanten neer omdat de plaats waar Bajot sneuvelde Hogenberg Heiken heet.
SPOREN Daarna reden we naar de feesttent waar de gemeente Geer een verbroederingsmoment organiseerde en ons gezelschap een drank aanbood. Even beleefden we nog een kippenvelmoment toen Pierre Renard, achterneef van Nestor Bajot, aan de gemeente Kasterlee en aan onze Heemkundige Kring de sporen schonk die Nestor Bajot droeg toen hij sneuvelde in Lichtaart.
KOUDEpLAAT De gemeente Geer bood ons dan een ruime koude schotel aan. We verbroederden en maakten plannen om in de toekomst de banden tussen de gemeenten zeker te onderhouden.


Top