Activiteiten Voorstelling Boek

 

 WERELDOORLOG II vanuit TIELEN gezien
Leo Van Bouwel
Persbericht:

De Heemkundige Kring van Kasterlee brengt een boek uit over’WERELDOORLOG II vanuit TIELEN gezien’. Het is het manuscript van Leo Van Bouwel en de kring wil daarmee postuum hulde brengen aan de auteur Leo Van Bouwel

WERELDOORLOG II vanuit TIELEN gezien
Leo Van Bouwel
(°Gierle 27/01/1929 … +Antwerpen 10/01/2017)

In het geboortejaar van Leo verhuisde het gezin van Sjarel Van Bouwel en Tans Thijs naar Tielen, waar zijn vader op het station werkzaam was voor de Belgische Spoorwegen als rangeerder.  Tot de leeftijd van 16 woonde Leo in Tielen. Hij huwde in 1953 met Oda Wyckmans, deed vijf jaar militaire dienst als luitenant bij de transmissietroepen in Keulen en vestigde zich in 1958 in Antwerpen. Hij werkte bijna zijn hele carrière bij Agfa Gevaert in Mortsel, eerst als ingenieur, later als productmanager in de marketing. Het liet hem toe al van in de jaren zestig de hele wereld te bereizen. Zijn belangstelling voor andere culturen en voor de wereldgeschiedenis was daarbij een bondgenoot. Hij las veel en was daarin constant op zoek naar inzicht in waarom en hoe de maatschappij en het leven rondom hem hun wending namen. Daar kon hij uren boeiend over vertellen. Hoewel zijn belangstelling zo ruim en generiek was, ging zijn hart altijd weer uit naar Tielen, het dorp en de gemeenschap waar hij zijn jeugd doorbracht. Ook daar kon hij uren over vertellen. In 1993 zette Leo de stap om zijn kempisch dorpje en wat er leefde in een tiental boekjes neer te schrijven. Hij schreef over de dorpsschool, wie er woonde in Tielen en hun kleine verhalen, over het Tielense dialect en met fierheid en nauwgezetheid over hoe Karel, zijn vader, de eerste oorlog van het begin tot het einde meemaakte aan het IJzerfront. Hij overleed te Antwerpen op 10 januari 2017 op 87 jarige leeftijd. Kort voordien bezorgde hij aan de Heemkundige Kring van Kasterlee zijn laatste werk: 1939-1945: Wereldoorlog II vanuit Tielen gezien.
In zijn voorwoord drukt hij zijn spijt uit dat hij het manuscript zo lang laten liggen heeft. Eigenlijk had hij deze zeer belangrijke periode uit zijn jeugd reeds veel eer willen beschrijven. Het boek, dat hij in 2015 voltooid had, geeft weer hoe Leo Wereldoorlog II te Tielen beleefd had. Naar zijn zeggen was hij van jongs af geïnteresseerd in alles wat militair was en zijn grote wens was wel dat deze tekst zou gepubliceerd worden. Zijn broer Karel verloor samen met Tielenaar Frans De Smedt het leven tijdens WO II toen op 16 december 1944 een V2-bom op cinema Rex te Antwerpen viel. Dat was voor het gezin een verscheurend breekpunt. Het stuurde het leven voor iedereen een andere richting uit.

Voorstelling van het boek:
Het boek wordt voorgesteld in het Ontmoetingscentrum van Tielen op 11 november om 12u na de wapenstilstandherdenking in de drie deelgemeenten.
Het boek kost 10 euro en kan verkregen worden bij de voorstelling in het Ontmoetingscentrum van Tielen op 11 november om 12 u.

Technische gegevens:
Het boek werd in een paperback versie uitgegeven in A4-formaat. Het telt ongeveer 70  bladzijden en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s.
Prijs: Het boek kost 10 euro. Betaalt men een supplement van 10 euro dan kan men zich uitzonderlijk ook de twee andere oorlogsboeken van Kasterlee en Lichtaart aanschaffen:
Oorlog over ons dorp – Cyriel Proost
Brandmerk der herinnering – Ludovic Leysen

Afhalen van het boek:
Dadelijk na de voorstelling in Tielen op 11 november
Op de Open Heemerfdag van 14 november, Heemerf, Waaiberg, Kasterlee, 14u tot 17u
Op de openarchiefdagen Erfgoedhuis Tielen (zie tijdschrift of website)

 

 

 



Top