GROEN!
Oud-Turnhout

Naar de site van het hoofdkwartier

Info
Home Nieuws

Gemeente

Aanbiedingen

JONG Inhoud Feedback Zoeken

Keuzes voor de toekomst!

 Politiek in dialoog?
Dagjespolitiek of toekomstvisie?

 Met de campagne Keuzes voor de Toekomst wil Agalev:
 Luisteren naar wat leeft in de samenleving.
In dialoog gaan met jou en anderen, voor een andere politiek.

Samen met jou werk maken van meer levenskwaliteit,
voor vandaag en morgen. 

Dat doen we rond drie thema’s
Milieu & Gezondheid
Groen Werkt
Lokale levenskwaliteit.

 www.keuzesvoordetoekomst.be


WE KIEZEN VOOR EEN GEZOND MILIEU
 

Open trefmoment Gezondheid & Milieu

Waar? In centrum De Stroming, Nationalestraat 111, Antwerpen.

Wanneer? Zaterdag 29 november, van 13u30 tot 17u.

Wat? Over kinderen, allergieën en luchtvervuiling, gezonde voeding voor iedereen...

Programma? Surf naar www.keuzesvoordetoekomst.be of bel 02 219 19 19


Milieuproblemen hebben een invloed op onze gezondheid en op ons dagelijks leven.  De voorbije zomer waren de ozonpieken weer van de partij.  Ouderen, kinderen en mensen met ademhalings- of hartproblemen werden aangemaand om binnen te blijven.  En om zo weinig mogelijk lichamelijke inspanningen te leveren.  Ondertussen heeft al één kind op tien last van astma en allergieën.  9% van de mannen heeft zo goed als onvruchtbaar sperma, zes keer zoveel als twintig jaar geleden.

Varkens- en kippenpest, of vervuiling met dioxines of pcb’s: voedselveiligheid was de voorbije jaren niet uit het nieuws te branden.   Sommige grootwarenhuizen hebben nu hun eigen biohoek, en consumenten vragen zich af of genetisch gemanipuleerd voedsel echt wel hoeft?

Ook klimaatwijzigingen worden beter zichtbaar en voelbaar: hete zomers met ozon hier en bosbranden in Zuid-Europa, meer stormen en overstromingen in de winter.  De befaamde World Meteorological Organisation van de Verenigde Naties verwacht een verdere toename van extreme weerfenomenen.

Gezondheids- en milieuproblemen zijn ook bij uitstek sociale problemen.  Ongezonde lucht is slecht voor iedereen, maar kwetsbare groepen als kinderen en ouderen zijn de eerste en de zwaarste slachtoffers.  In Frankrijk konden de begrafenisondernemers het aantal doden deze zomer niet bijhouden.  Op wereldvlak geldt hetzelfde: het zijn de kleine eilandstaten en landen als Bangladesh die het eerst zullen overstromen bij een stijging van de zeespiegel.

De uitdaging is dus een beleid te ontwikkelen dat ons leefmilieu én onszelf gezonder houdt, en zo ons leven een stuk aangenamer maakt.


Meer astmapuffers of gezonde lucht?

Toekomstkeuze 1: Kiezen voor een gezond leefmilieu.

Smog in de winter, ozon in de zomer, en fijn stof in de lucht dat de gemiddelde Vlaming drie gezonde levensjaren kost. Luchtvervuiling is niet altijd zichtbaar, de gevolgen laten zich des te duidelijker voelen.  Luchtverontreiniging door het verkeer kost in België jaarlijks 3000 mensenlevens, dubbel zoveel als het onaanvaardbaar hoge aantal doden door verkeersongevallen…  Het aantal kinderen met astma verdubbelde de voorbije tien jaar.

(Lucht)vervuiling beperkt zich bovendien niet tot de buitenlucht.  Vooral scholen, kantoren, restaurants of cafés tellen een hoge concentratie aan vervuilende stoffen.  Zo is de gemiddelde blootstelling aan benzeen in een gebouw doorgaans tweemaal zo groot als in de buitenlucht in een verstedelijkt gebied.

Een goede gezondheid maakt dat we meer van het leven kunnen genieten.  We kunnen natuurlijk zelf iets doen om ons eigen leven zo gezond mogelijk te leven.  Maar gezond leven doe je niet alleen: het vereist een gezonde leefomgeving.  En dus een gezond milieu.

Is een gezondheidsbeleid zonder milieubeleid dweilen met de kraan open?  Onze gezondheid is onze grootste zorg.  Steeds meer blijkt hoe een goede gezondheid ook samenhangt met een gezond milieu.

bullet

Gezondheidszorg kost de overheid ook meer en meer geld.  Vormt een beleid van gezondheid en milieu een deel van het antwoord?

Mensen worden steeds vaker aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid.

bullet

Moet de overheid niet eerder voor een gezonde leefomgeving zorgen, in plaats van enkel individuele burgers op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen?

Waar worden we volgens u beter van: schone lucht kopen in Rusland, of in eigen land investeren in minder luchtvervuiling en uitstoot van broeikasgassen?

bullet

Investeren in milieutechnologie is vaak investeren in spitstechnologie.  Waarom staan we dan vandaag niet aan de spits?   Kan Kyoto ons behalve gezonde lucht ook een gezonde economie opleveren, met nieuwe, duurzame jobs?

Ligt Brugge binnenkort opnieuw aan zee?  En kunnen we binnenkort op safari naar de Ardennen?

bullet

Nederland bestudeert een drastische verhoging van de dijken.  Moeten wij ons ook zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering bij ons?  Of is de klimaatwijziging enkel een probleem voor verre landen?

Agalev wil van spaarlampen naar spaarhuizen

Op voorstel van Vlaams parlementslid Eloi Glorieux krijgt elke Vlaming in 2004 een gratis spaarlamp.  Goed voor het milieu en de portemonnee van de burger, die hiermee zijn energierekening kan verlagen.  Agalev wil verder op deze weg en zoveel mogelijk huizen omvormen tot spaarhuizen: huizen waar hetzelfde comfort gepaard gaat met een lager energieverbruik en bijgevolg een lagere factuur…


Moeten we ons na zo’n zomer nog zorgen maken over ons klimaat?

Toekomstkeuze 3: Een halt toeroepen aan de klimaatwijzigingen.

De consensus bij de experts groeit: ons klimaat is aan het wijzigen onder invloed van de mens.  De gemiddelde wereldtemperatuur is in de 20ste eeuw met 0,6 graden toegenomen.  Een dergelijke opwarming heeft zich de laatste duizend jaar niet eerder voorgedaan.  Het Intergovernmental Panel on Climate Change verwacht in de loop van deze eeuw een verdere temperatuurstijging met 1,4° tot 5,8° C., en een stijging van de zeespiegel van 9 tot 88 cm.

Puffend in de hitte werd het klimaatthema ook bij ons de voorbije zomer heel concreet.  Ozonproblemen, door de droogte verkommerende landbouwgewassen, kerncentrales waarvan het koelwater bijna te warm werd, hittedoden en bosbranden in Frankrijk en Portugal…  Ze gaven ons alvast een voorproefje van wat de opwarming van de aarde in ons dagelijks leven kan betekenen.  In ons land bleef het voor de meeste mensen misschien nog bij wat extra puffen, maar wat als tropische ziektes doordringen in Zuid-Europa, of als traditionele landbouwteelten niet gedijen in het wijzigende klimaat?

Klimaatbeleid is niet alleen een noodzaak voor ons leefmilieu: het levert nieuwe jobs op en is goed voor onze portemonnee.  De ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen schept vele arbeidsplaatsen.  Zo werken in Duitsland al 45.000 mensen in de windenergiesector, in Denemarken 20.000.  Een energiezuinige woning bespaart je heel wat op je elektriciteitsfactuur.  Nochtans haalt de gemiddelde Vlaamse woning slechts het isolatiepeil van de veel warmere landen aan de Middellandse Zee.

Waarom vertelt niemand u hoe u uw energiefactuur met één vierde kan verminderen?

bullet

Kyoto is niet enkel een zaak van de industrie, maar ook van huishoudens en transport.  Kunnen we zelf een bijdrage leveren aan Kyoto, en er nog beter van worden ook?  Hoe energie besparen, en daardoor een lagere factuur betalen?

bullet

Hoe zorgen we dat energiebesparing lonend en haalbaar wordt voor  iedereen, ook voor huurders en gezinnen met lage inkomens?

Hoe wordt iedereen beter van het milieubeleid, en zeker de kwetsbaarste?

bullet

Hoe zorgen we dat iedereen, dus ook de mensen met lagere inkomens, kan genieten van gezonde woningen, arbeidsplaatsen en voedingsmiddelen?

bullet

Kinderen, ouderen, astma- of hartpatiënten… hebben vaak sneller last van vervuiling dan gezonde, volwassen mannen.  Zo zijn kinderen veel gevoeliger voor bepaalde chemische producten.  Kiezen we voor een milieubeleid op maat van de kwetsbaarste groepen?

Agalev kiest voor een ozon- en smogplan in plaats van te vragen om binnen te blijven.

Een ozonbeleid voer je niet alleen bij ozonpieken.  Agalev wil van januari tot december gezonde lucht.  Daarom kiest Agalev voor een smog- en ozonplan het hele jaar door.  Met stimulansen voor meer openbaar vervoer, milieuvriendelijke voertuigen en brandstoffen, en milieuvriendelijk rijgedrag.

 

Agalev wil een gezonde omgeving voor kinderen.

Alle kinderen zijn extra gevoelig voor vervuiling, en zeker kinderen met astma of allergie. Het is dus belangrijk dat plaatsen waar veel kinderen komen, zoals scholen, vrij van vervuiling zijn. Agalev pleit daarom voor een promotieplan voor gezonde scholen.


 (H)eerlijk voedsel: wilt u smaak of kleffe kost?

Toekomstkeuze 2. Werk maken van lekker en gezond eten.

Dolle koeien, varkens met de pest, grieperige dioxinekippen en peren met pesticide… voedselveiligheid is de laatste jaren een hot item.   Ons voedsel wordt steeds strenger gecontroleerd.  Maar voedselkwaliteit is veel meer dan een streng controlesysteem.  Want die controle zegt nog niets over de milieu- en diervriendelijkheid van ons voedsel.  Een gecontroleerd kistkalf blijft een kistkalf.  En als genetisch gemanipuleerd voedsel al veilig is voor onze maag, is het dat ook voor onze velden?  Wat als onze kip een plofkip blijkt te zijn, ingespoten met varkens- of rundereiwitten?  Smaakvol en gezond voedsel zou een recht moeten zijn voor iedereen, niet alleen voor wie zich extra kosten kan veroorloven.

Wilt u weten wat u eet?  Consumenten slikken niet zomaar wat hun wordt voorgeschoteld.  Zij vragen dat hun voedsel veilig is, milieu- en diervriendelijk geproduceerd, of dat de producent een eerlijke prijs heeft gekregen.

bullet

Staat er op dit moment voldoende en duidelijke informatie op etiketten?  Of ontbreken er gegevens die voor ons als consument ook belangrijk zijn?

bullet

Etiketten geven mij als consument de kans om bewust te kiezen wat ik koop.  Is die keuzevrijheid voldoende?  Of vinden we dat al het eten in onze rekken aan hoge eisen moet voldoen?

bullet

Thuis weet ik wat ik eet, en kan ik zelf kiezen wat ik niet wil.  Maar is dat ook zo in de bedrijfskantine of bij mijn kinderen op school?

Wilt u binnenkort ook biovoeding in de Aldi kunnen kopen: hoe maken we eerlijk voedsel voor iedereen bereikbaar?

bullet

Moeten alle kosten worden doorgerekend in de industriële voedselproductie, zodat bio niet langer duurder is?  Moet duurzame landbouw niet sterker worden ondersteund in vergelijking met de meer vervuilende agro-industrie?

bullet

Stimuleren we aparte biowinkels, of staan bioproducten beter op het schap van Aldi en Delhaize?  Moet er een betere samenwerking komen tussen de grootwarenhuizen en lokale boeren?

Agalev wil biovoeding goedkoper maken.

Duurzaam geproduceerd voedsel spaart het milieu, en vermindert de kosten voor het opruimen van milieuvervuiling.   Agalev wil duurzame en biologische producten daarom goedkoper maken, en pleit daarom onder andere voor een BTW-verlaging voor bioproducten.


naar Keuzes voor de Toekomst:
Groen Werkt

 

Ga naar onze FEEDBACK pagina met vragen of commentaar rond deze web site.
Laatste wijziging: dinsdag, 24 februari 2009