Nederlandse Romans

| Terug |

Geheugen van steenKirstin Vanlierde
GEHEUGEN VAN STEEN

Kirstin Vanlierde leverde met ‘Geheugen van Steen’ een boeiende jeugdroman af. Het verhaal speelt zich af in twee tijdsdimensies, namelijk in de eerste helft van de dertiende eeuw en op het einde van de twintigste eeuw. De setting is het unieke middeleeuwse Romaanse klooster van Sant Pere de Rodes in El Port de la Selva in het Spaanse Catalunya, waar de schrijfster duidelijk een meer dan passionele ‘liefdesrelatie’ mee heeft, wat sterk tot uiting komt in de prachtige en dikwijls wijd uitgesponnen lyrische beschrijvingen van de site en de omgeving.

Hoofdpersonen in de twintigste eeuw zijn Andrea, kleindochter van de conservator van het klooster, die tijdens haar vakantie op de site in de ban raakt van de Amerikaanse archeoloog Owen, die op zijn beurt een meer dan grote belangstelling koestert voor de katharen en hun religie en die in de regio op zoek gaat naar nog overblijvende sporen van het katharisme. Andrea deelt stelselmatig meer en meer de passie van Owen en samen gaan ze uiteindelijk op zoek naar de resten van de Gleisa de Dio in Catalunya en in Sant Pere de Rodes in het bijzonder. In dit verhaalgedeelte wordt veel aandacht geschonken aan de filosofie en de religie van de katharen, die hier trouwens correct worden weergegeven.

In de dertiende eeuw spelen twee monniken, Alman en Tomà, de hoofdrol. Beiden leven in het klooster van Sant Pere de Rodes en worden er geconfronteerd met de ‘nieuwe religie’ van de katharen die op een subtiele manier het klooster binnensijpelt. Vooral Tomà is begeesterd door de filosofie en de religie van de katharen en koestert veel sympathie voor de bons hommes en hun gelovigen die in de streek op de vlucht zijn voor de meedogenloze Inquisitie die vanuit de Languedoc de katharen op de hielen zit. Uiteindelijk volgt Tomà de roep van zijn hart en kiest ervoor om uit het klooster te treden en een nieuw leven binnen een kathaarse gemeenschap in de omgeving te beginnen, met alle gevolgen vandien.

‘Geheugen van Steen’ is en blijft weliswaar een roman waarbij de auteur zich de vrijheid heeft genomen om in de streek rond Sant Pere de Rodes katharen en inquisiteurs te laten passeren. In werkelijkheid heeft zich in die regio van Catalunya nooit kathaarse activiteit ontwikkeld en hebben er zich in Sant Pere de Rodes nooit inquisiteurs opgehouden. Enkel in het nabijgelegen Toroëlla de Montgri zou Guilhem Bélibaste, de laatste kathaarse bon homme, gepasseerd zijn op zijn vlucht vanuit Occitanië naar Morella bij Valencia.

Door de vlotte schrijfstijl en het subtiel verweven van de twee tijdsperiodes tot een mooi aansluitend geheel is ‘Geheugen van Steen’ een bijzonder en niet alledaags boek geworden, waarbij de jeugdige lezer kan kennismaken met de minder gekende geschiedenis van de katharen die in de klaslokalen nauwelijks aan bod komt. Alleen al daarvoor is dit een opmerkelijk boek, dat bovendien met heel veel warmte en liefde voor het thema werd geschreven. (MG)

Leeftijd: +14
(Uitgeverij Afijn - 2005 - 288 pagina's - ISBN 9059330757)

| Terug |