Cordes sur Ciel (Tarn)

Vorige | Overzicht | Volgende

Cordes sur CielHet stadje Cordes sur Ciel is één van de mooiste historische sites in de Albigeois en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het ligt op 25 kilometer ten noorden van Albi en is via de D600 makkelijk bereikbaar.

In de benedenstad is er voldoende parkeergelegenheid. Laat daar de wagen achter zodat je de middeleeuwse bovenstad te voet kunt verkennen.

Wie wat moeilijker te been is kan tijdens het toeristisch seizoen op het centrale plein in de benedenstad ook het toeristisch treintje nemen.

Historische situering

Cordes sur Ciel werd in de 13de eeuw gebouwd als bastide, in opdracht van de jonge graaf Raimon VII van Toulouse. De akte van oprichting van de bastide dateert van 4 november 1222 en wordt nog steeds bewaard in het stadhuis van Cordes. De Albigeois werd tijdens de kruistochten tegen de katharen al gauw betrokken in het conflict en graaf Raimon VII zorgde ervoor dat tal van gevluchte katharen uit de Lauragais, de Albigeois en de Toulousain in Cordes sur Ciel een veilig onderkomen vonden.

Enkele jaren na de stichting was het stadje al te klein om die grote bevolkingsaangroei binnen haar muren te herbergen. Naast de twee bestaande omwalde delen op het hoogste punt van de bovenstad, werd Cordes verder uitgebreid langs de flanken van de heuvel met drie nieuwe fortificaties waarbinnen maar liefst 5500 nieuwe bewoners zich vestigden, een enorm aantal naar middeleeuwse normen. Cordes werd zo één van de belangrijkste versterkte bastides in de regio.

Cordes sur Ciel Cordes sur Ciel

De stad kent het toppunt van zijn bloei in de jaren 1280-1350, wanneer rijke kooplui en ambachtslui zich in Cordes vestigen en er indrukwekkende gotische paleizen oprichten die getuigen van hun rijkdom en welstand. Vooral de lakenhandel en de handel in geweven stoffen en lederwaren zorgen voor een economische boost. Slechts drie generaties zijn er nodig om van Cordes één van de machtigste en meest bevolkte steden van de Noordelijke Languedoc te maken.

Vanaf 1562 zetten de godsdienstoorlogen tussen protestanten en katholieken het gebied opnieuw in vuur en vlam. Alhoewel Cordes goed versterkt is, wordt de stad in 1625 door de hugenoten ingenomen.

In het begin van de 17de eeuw, bij de bouw van het Canal du Midi, krijgt Cordes geen verbinding met het kanaal en treedt het economisch verval langzaam maar zeker in. Meer dan twee eeuwen leven de bewoners in armoede en wordt de stad stilaan verlaten en aan haar lot overgelaten. Maar ook hier bracht de opkomst van het toerisme redding. Belangrijke restauratiewerken zorgden ervoor dat Cordes sur Ciel vandaag een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de regio is.

Cordes sur Ciel Cordes sur Ciel

De naam Cordes is waarschijnlijk afgeleid van het Andalusische ‘Cordoba’ in Zuid-Spanje, een referentie naar de kunst van de lederbewerking. Langs de rivier Cérou waren er in de middeleeuwen immers tal van lederateliers gevestigd, Cordes was ervoor befaamd.

Het was de dichteres en romanschrijfster Jeanne Ramel-Cals die in 1947 de naam Cordes sur Ciel bedacht. Die naam evoceert op romantische wijze de zee aan wolken die de heuvel, vooral tijdens herfstochtenden, omringt waardoor het stadje als het ware uit de wolken lijkt op te rijzen. In 1993 werd de benaming Cordes sur Ciel officieel erkend door de Franse staat.

Cordes sur Ciel Cordes sur Ciel

Bezoek aan de site

Zowel door zijn schitterende ligging als door het goed bewaarde architecturaal patrimonium wordt Cordes sur Ciel beschouwd als een van de belangrijkste middeleeuwse sites van Frankrijk. Het draagt terecht het kwaliteitslabel van de “Grands Sites Midi-Pyrénées”.

Vanuit de benedenstad leidt een steile kasseiweg, afgeboord met toeristische winkeltjes, naar de middeleeuwse bovenstad. Halverwege zie je reeds enkele mooi bewaarde vakwerkhuizen en andere historische gebouwen, die op de gevel een metalen plaat met informatie dragen.

Cordes sur Ciel Cordes sur Ciel

Wat verder kom je bij de eerste stadspoort. Via een mooie route, met uitzicht op de wijde omgeving, loop je verder naar boven. Daar aangekomen zie je de resten van de oude omwalling met enkele torens en loop je verder via een tweede stadspoort de hoofdstraat in, de rue Comte Raimon VII, genoemd naar de graaf van Toulouse, opdrachtgever voor de bouw van de stad.

Hier wandel je, terwijl je van de ene verbazing in de andere valt, langs mooi bewaarde patriciërswoningen en gotische paleizen en langs vele winkeltjes, restaurants, hotels, musea en drankgelegenheden. Op het hoogste punt geniet je van een prachtig panorama over de omgeving. Daar bevindt zich ook de oude markthal en de kerk die zeker een bezoek waard is. Als je de rue Comte Raimon VII blijft volgen kom je bij de zuidelijke stadspoort. Daar kan je, als je dat wil, opnieuw het toeristentreintje nemen naar de benedenstad.

Cordes sur Ciel Cordes sur Ciel

De Dienst voor Toerisme in de hoofdstraat, biedt een ruime keuze aan brochures, plannetjes en boeken over Cordes sur Ciel. In het toeristisch seizoen zijn er bovendien geleide wandelingen in het Frans en in het Engels. Reken voor een bezoek minstens drie uur.

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: Infobrochure Cordes sur Ciel

Vorige | Overzicht | Volgende