Vragen 

HOE BEN JE MET SCHRIJVEN BEGONNEN?
Toen ik kleine kinderen had werkte ik thuis voor een uitgeverij. Ik illustreerde kinderboeken. Ik vertelde voor mijn eigen bengels als ze gingen slapen. Op een dag schreef ik zo’n verhaaltje op. Dat werd mijn eerste boekje, “Tafke”.

HEB JE JE EIGEN BOEKEN GEÏLLUSTREERD?
Dat deed ik in het begin, maar als je met illustreren bij wil blijven moet je je ook bijscholen. Toen schreef ik al zo veel dat ik daar geen tijd meer voor had en ik moest kiezen. Of illustreren of schrijven. Het werd schrijven.

VOOR WELKE LEEFTIJD SCHRIJF JE HET LIEFST?
Ik schrijf het meest voor 12 + omdat dit mijn echte lezers zijn. Maar ik schrijf ook graag voor de jongeren. Ik heb heel wat Uiltjes en Okapi’s geschreven.

WELK GENRE SCHRIJF JE HET LIEFST?
Ik zoek mijn onderwerpen graag in de geschiedenis. Dat vraagt heel wat opzoekingwerk en dat doe ik nu net graag. Ik heb mijn hart aan de geschiedenis van Egypte verloren en daar al heel wat over geschreven. Een gewoon verhaal schrijf ik ook graag, maar het blijft dan meestal gebonden aan de werkelijkheid.

WELK SOORT BOEK WIL JE NOOIT SCHRIJVEN?
Een griezelverhaal. Ik ga lopen als er zo’n geweldige spin met lange poten in het bad zit. Ik zou wakker liggen van mijn eigen verhalen. Dat wil ik mezelf niet aandoen.

WAT ZOU JE DAN WEL EENS GRAAG SCHRIJVEN?
Een knotsgek boek, maar daar moet ik niet aan beginnen. In mijn boeken staat wel eens iets om te lachen, maar dat is dan meer een glimlach. Ik zou dolgraag eens een boek schrijven waarmee je van bij het begin tot het einde je buik moet vasthouden van het lachen, maar dat ligt me niet.

HOEVEEL BOEKEN HEB JE AL GESCHREVEN?
Heel wat. Echte boeken 43. Vlaamse Filmpjes 11. Uiltjes 11. Okapi’s 4. Historische verhalen  8. Ik werkte ook mee aan verschillende verhalenbundels.

WELK VAN JE BOEKEN VIND JE HET MOOIST?
Als ik een boek aan het schrijven ben denk ik altijd dat dit het mooiste is, maar dat kan natuurlijk niet. Het is voor een schrijver heel moeilijk om van zijn eigen werk te zeggen wat het beste is, maar als iemand anders die boeken leest zal hij of zij voor één ervan misschien wel een voorkeur hebben.

GA JE OOIT VOOR VOLWASSENEN SCHRIJVEN?
Nee, ik zou niet weten waarom ik dat zou doen. Ik krijg brieven en mails van mijn lezers. Dat is tof. Ik ga dolgraag naar scholen om over mijn boeken te praten. Komt nog bij dat het klikt tussen mijn lezers en mij. Waarom zou ik dan voor volwassenen gaan schrijven?

WELK THEMA VIND JE IN EEN BOEK HEEL VOORNAAM?
Vriendschap zit altijd in mijn boeken verweven omdat ik dit in het leven onmisbaar vind. Een goede vriend maakt het leven leefbaarder. Ook de liefde voor de natuur en de dieren komt in haast al mijn boeken terug.

WAAR HAAL JE JE INSPIRATIE?
Uit het leven van vroeger en nu. Je moet als schrijver alleen maar je ogen en oren gebruiken.

DURF JE AL EENS EEN LOOPJE NEMEN MET DE WERKELIJKHEID?
Als ik zeg dat het boek dat ik geschreven heb historisch is dan kan je er van op aan dat het correct is. Daarom vraagt het ook zo veel opzoekingwerk. Natuurlijk zit er in een historisch verhaal wel eens een gefantaseerd personage, maar dat heeft dan niets te maken met de loop van de geschiedenis. Het is alleen een hulp om die geschiedenis aangenamer en meer begrijpbaar te maken. Ik zal nooit over een land schrijven als ik er zelf niet geweest ben. Ik ben als schrijver erg gebonden aan de werkelijkheid. Ik zal voor een personage nooit een naam gebruiken die niet in dat bepaalde land voorkomt. Ik maak mijn lezers niet zo maar wat wijs.

IS HET MOEILIJK OM EEN TITEL VOOR EEN BOEK TE VINDEN?
Soms wel. Het is vooral moeilijk een titel te vinden die ook de uitgever goed vindt. Die bekijkt de zaak commercieel. Een schrijver bekijkt zijn geschreven verhaal met gevoel.