Biografie 

Geboren te Geel op 28/05/1933

Schrijven is het leven schilderen met de pen, vindt Maria Heylen en het werd haar lievelingsbezigheid. Toch studeerde ze sierkunsten te Antwerpen en gaf ze les in kunst- en kostuumgeschiedenis.  Ze gaat nog altijd naar scholen om over boeken en lezen te praten. Ze vindt lezen in onze computertijd erg belangrijk.

"Tafke" was haar eerste boekje dat ze ook zelf illustreerde. Ze schreef eerst voor de kleintjes. Maar toen haar eigen kinderen tieners werden, begon ze ook voor die leeftijd te schrijven. Zo is jeugdliteratuur haar grote liefde geworden.

In haar boeken vertelt ze over allerlei onderwerpen, maar geschiedenis geniet toch haar voorkeur. Zo schreef ze onder meer De verdwenen koningin”, In de ban van de farao” en Terug naar Aboe Simbel” verhalen die zich  in Egypte afspelen. Dit land bezit een oude cultuur, waaraan Maria haar hart heeft verpand. Rimpels in het water” is een verhaal over jonge mensen tijdens de regering van Napoleon in Frankrijk.

Ook vriendschap komt vaak voor in haar boeken, omdat ze het een van de belangrijkste kwaliteiten van een mens vindt. Daarom is het eveneens het thema in haar boek Voettocht naar de vrijheid”.