Opendeurdag Air Traffic Control Centre te Gavere - 11 mei 2007

 

Patrick Lachaert bezocht op 11 mei het Air Traffic Control Centre in Semmerzake, tijdens de tweejaarlijkse opendeurdag. ATCC Semmerzake controleert het Belgische luchtruim en coördineert militaire en burgerluchtvaart. De basis kreeg weer enkele duizenden toeschouwers over de vloer. Eregast premier Guy Verhofstadt kwam er het strategisch plan toelichten voor 2000-2015. De militaire luchtmachtbasis controleert in Semmerzake het Belgische luchtruim en coördineert militaire en burgerluchtvaart. Dit jaar kwamen ook heel wat bezoekers naar de ATC-school in Gavere. Die bestaat precies 50 jaar en verzorgt de opleiding van militaire luchtverkeersleiders.

De premier kwam ook het vijftigjarig bestaan van de ATCC-school vieren. Dat is het opleidingscentrum voor luchtverkeersleiders. De eerste minister verdedigde tijdens zijn bezoek het strategische plan voor 2000-2015. De luchtmachteenheid ATCC-Gavere-Semmerzake blijft behouden ondanks de afslanking van militair personeel in ons land. Bevelhebber Kolonel Patrick Firlefyn mag op beide oren slapen. Onze provincie is al karig bedeeld, en het personeelsbestand zou niet dalen. Van de 41.700 militairen werken slechts 850 in onze provincie. ATCC is met ruim 350 manschappen de grootste eenheid binnen Oost-Vlaanderen. De radarinstallaties en luchtverkeersleidingsysteem behoren tot de modernste van Europa.


In zijn pleidooi benadrukte de premier dat ons leger vooral flexibel en mobiel moet zijn. Hij verdedigde het gemengde loopbaanconcept waarbij een militaire loopbaan na twaalf jaar nog drie richtingen uit kan. Je blijft militair, je werkt als burger voor het leger of je stapt over naar de privésector.

 

_____________________