Nederlands, Français, English

MOVINGSOFT MODELSPOOR

Software voor digitale modelspoorbaan voor sturen van locomotieven, wissels, seinen en ontkoppelrails met mogelijkheid zonder centrale direct de booster te sturen via de seriële COM-poort.

Het voordeligst digitaal rijden : directe sturing van de booster en rechtstreeks inlezen van S88-terugmeldmodules

Naast de meest gebruikte protocollen (P50 en P50x) om te communiceren met een centrale van een digitaal modeltreinsysteem (Märklin 6050, TWIN-Center, Intellibox, ...) kan het programma rechtstreeks een booster aansturen via de COM-poort zodat de centrale overbodig wordt. Zo kunnen MM(Motorola) én DCC-decoders voor locs, wissels en seinen gestuurd worden. MM-decoders worden vooral gebruikt bij Märklin, DCC-decoders bij de meeste andere fabrikanten. De MM- en DCC-decoders kunnen daarenboven tegelijkertijd gebruikt worden. Men kan een booster van vrijwel elk merk gebruiken of eventueel zelf een booster bouwen, b.v. de EDiTS-booster van Elektuur.

Het programma kan S88-terugmeldmodules rechtstreeks via de parallelle poort of een tweede COM-poort inlezen.

Alle informatie en aansluitschema's zijn te vinden in de uitgebreide help-functie van het programma.

 

Eigenschappen van het programma :

- Werkt op alle systemen van Win95 tot nu, lage belasting van het systeem en gemakkelijk te installeren en te verwijderen zonder sporen na te laten.
- SERVER-CLIENT : mogelijkheid aansturing van de spoorbaan via meerdere PC's op een lokaal netwerk.
- Mogelijkheid aansturing regeleenheden die het P50 of P50x protocol ondersteunen zoals Märklin, Intellibox, TWIN-Center, Tams.
- De booster kan rechtstreeks gestuurd worden door een seriële com-poort, en de bezetmeldingen rechtstreeks ingelezen worden via een parallele of seriële poort.
- De modelspoorbaan kan in één enkel beeld nauwkeurig nagetekend worden.
- De volledige spoorbaan en de bedieningen van alle locomotieven staan continu op het scherm.
- De verbindingen om de locomotieven te doen rijden op de blokken worden automatisch gemaakt door het programma. “Polaris” bezit artificiële intelligentie om de spoorbaan te “herkennen”.
- De locomotieven én de wagons worden bewegend gevisualiseerd op het scherm.
- Automatische en manuele werking is heel gemakkelijk. De locomotieven kunnen op elk moment afzonderlijk automatisch rijden of manueel bediend worden. Alle wissels en seinen kunnen steeds manueel bediend worden.
- Automatische afremvertraging : de afremvertraging wordt aangepast volgens de beschikbare afremlengte (een loc kan zijn blok niet "voorbijschieten").
- Automatische snelheidscorrectie voor bochten en hellingen maakt de lastregeling in de locdecoder overbodig.
- Het is mogelijk keerlussen toe te passen.
- Dienstregeling is eenvoudig te gebruiken en de reële tijdsduur kan omgezet worden naar een kortere fictieve tijd.
- Stappenprogramma's kunnen geprogrammeerd worden die allerhande taken kunnen uitvoeren (schakelen uitgangen, functies, snelheden, enz.).
- Indien er geen terugmeldingen geïnstalleerd zijn (S88-terugmelders) is er steeds de mogelijkheid locomotieven te besturen in rangeermode.
- Demonstraties van alle mogelijkheden helpen de gebruiker snel doorheen het programma.

 

De software bestaat uit een tekenpost en een stuurpost

Tekenpost

 

Stuurpost

 

Met het venster "Treinbeheer" kunnen tot 128 locs gecreëerd worden waarbij de basisgegevens van de loc en zijn wagons worden toegekend. Deze gegevens kunnen altijd gewijzigd worden. Alle locomotieven die op de spoorbaan geplaatst zijn kunnen tegelijkertijd bediend worden a.d.h.v. het bedieningsveld bovenaan de spoorbaan. Met het venster "Locomotief sturen" kan een bepaalde locomotief meer in detail bestuurd worden. De snelheid en de mode (rangeer, handbediening, automatisch, traject) van elke locomotief kan op elk moment gewijzigd worden. Elke loc kan een traject (dienstregeling) worden toegewezen en zijn traject met zijn actuele positie kan bekeken worden in het venster "Trajecttabellen (dienstregeling)". In het bovenstaand voorbeeld is een stappenprogramma actief voor de automatische werking van de slagbomen van een overweg over blokken 9 en 12.