Scotch Broth

 

 

Wat is het?
Het is een boerensoep uit de Schotse Borders, waarvoor weinig vlees wordt gebruikt samen met raapachtige groenten.  Het lijkt wat op de Ierse Stew en de Lancashire Hotpot.
Noord-Europese boerengerechten hebben nooit de populariteit genoten van deze uit het Zuiden, zoals de pizza en de pasta bijvoorbeeld; veelal blijven de gerechten onbekend en worden ze slechts ontdekt door toeristen.
Oorspronkelijk werd er vlees gebruikt van een schapekop, nadien werd meer en meer het nekvlees gebruikt.  Varianten met kippevlees bestaan er ook.
Tegenwoordig vind je in de Schotse en gespeciliseerde handel de zogenaamde "Scotch Broth Mix", waarmee je op een simpele manier de allerbeste Scotch Broth kan bereiden en waarbij er slechts enkele ingrediënten moeten bijgevoegd worden.
Beide versies laten we even aan bod komen, in de eerste plaats de
"doe-alles-zelf"(en originele)- Scotch Broth.

Veel succes!

Benodigdheden:

  • 1 kg lamsnek (of een andere partij "goedkoop" lamsvlees)

  • 2 fijngesnipperde ajuinen

  • 3 wortelen in schijfjes

  • 1 gele raap in kleine blokjes (0,5 x 0,5 cm)

  • 2 fijngesnipperde poreistengels

  • 1 fijngesnipperde selderijstengel

  • 1 bloemkool (in bloempjes, de stam fijnsnipperen)

  • 100 gram gerst

  • 200 gram gedroogde erwten (groene, of een samenstelling van groene en gele)

  • 100 gram gedroogde linzen (een mix van diverse kleursoorten oogt het mooist!)

  • 6 blokjes rundsextract

  • 3,5 liter water

Voorbereiding:
Laat de gerst een nachtje in water rusten.  Giet het water nadien weg (zeven).

Bereiding:
Voeg alle ingrediënten (met uitzondering van de linzen) samen en voeg er de blokjes rundsextract bij.  Laat twee uur sudderen.  Voeg nu de linzen toe en laat nog een half uurtje sudderen. Haal het vlees uit de pan en voeg zout en peper bij, naargelang de persoonlijke smaak.  Hak de niet-vette stukken vlees in kleine stukjes en voeg terug bij de soep.

Opdienen:
Garneer met fijngesnipperde peterselie en dien op met brood.

Weetje:
De groentenmix mag verschillen naargelang het seizoen.  De linzen mag je eventueel weglaten.
Indien je geen gele raap vindt kan je de witte raap nemen (veevoeder), deze is echter niet zo zacht en zoet van smaak, maar dit beïnvloedt de smaak van de soep nauwelijks.

HET KAN NOG EENVOUDIGER!

... met de "Scotch Broth mix" ...

Laat hiervoor de benodigde hoeveelheid "mix" een nachtje in water staan.  Giet het water nadien weg en spoel alles met zuiver water in een zeef.  Voeg nadien de rundbouillon, groenten enz... toe en laat alles koken tot alles gaar is.  Peper en zout toevoegen volgens smaak.
Onderstaand recept voor vier personen brengt een lekkere soep op tafel.

Benodigdheden:

  • 25 gram boter

  • 1 wortel in schijfjes

  • 1 gele raap in kleine blokjes

  • 1 gesnipperde ajuin

  • 1 fijngesnipperde selderijstengel

  • 3-4 blokjes rundsextract (mag aangepast worden volgens smaak)

  • 1 liter water

  • 175 gram rundvlees in kleine blokjes (soepvlees)

  • 1 flesje stoutbier ( Guinness, Bass ...)

  • 3 eetlepels "Scotch Broth Mix"

  • 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie

Bereiding:
Smelt de boter in een kookpan.  Voeg de groenten toe en laat deze 7 minuten stoven.  Doe nu hetzelfde met het vlees gedurende een vijftal minuten (tot het vlees dichtgeschroeid is).  Giet er het water en de stout bij, samen met de blokjes extract en de "broth mix".  Breng alles aan de kook en laat doorkoken op een rustig vuurtje gedurende anderhalf uur.

Opdienen:
Garneer met fijngesnipperde peterselie en dien op met brood.