|
Wat is het?
Haggis is gemaakt van de maag, de lever, het hart en eventueel de
nieren of niervet en de darmen van het
schaap. Het vlees wordt fijn vermalen en goed gekruid met peper en
zout, vermengd met fijn gesnipperde ajuin en havermeel.
Bereiding:
Traditioneel maakten de boerinnen dit gerecht na het slachten van een
schaap, maar tegenwoordig vind je de haggis klaar voor gebruik bij elke
goede slager (in Schotland). Je koopt de haggis reeds
voorgekookt. Je hoeft enkel het omhulsel (maag) hier en daar
lichtjes in te prikken waarna je het geheel in reeds kokend water legt
voor een 20- tal minuten.
Opdienen:
Traditioneel wordt haggis opgediend met een schotel gepureerde gele
rapen en aardappelpuree. Een glas whisky is een goede begeleider.
Kies voor een echte Schotse malt, zoals een Macallan. Zelf
maken?
Dat kan!
Wat heb je nodig?
1 schapemaag
1 schapehart
1 schapelever
225 gram vers niervet
¾ kopje havervlokken
3 uien, klein gesneden
1 theelepel zout
½ theelepel vers gemalen peper
¼ theelepel cayennepeper
½ theelepel nootmuskaat
¾ kopje bouillon
Hoe ga je te werk?
Was de maag goed, smeer het in met zout en spoel
het af. Verwijder het vlies en overtollig vet. Laat het in koud gezouten
water weken gedurende een aantal uren. Haal de maag binnenstebuiten voor
de vulling.
Doe de hart en lever in een pan met veel
water. Breng aan de kook, zet het vuur zachter, en laat het een half uur
zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Snij daarna het hart stukken
en rasp de lever.
Rooster de havervlokken in een koekepan,
tot ze goudbruin zijn.
Mix alle ingrediėnten, en vul de maag
ermee voor ongeveer 2/3. Havervlokken zetten uit tijdens koken.
Druk de lucht uit de maag en maak het
stevig dicht. Doe de maag in een pan met kokend water. Laat drie uur
zachtjes zonder deksel koken. Voeg water erbij tijdens het koken om de
maag helemaal bedekt te houden. Als de maag gaat zwellen, prik er met een
scherpe vork in om te voorkomen dat het barst.
Opdienen:
Dat doe je natuurlijk op dezelfde manier als
reeds vermeld.
|
Haggis, gekocht bij de Schotse slager of zelf
bereid.
Haggis, gepresenteerd op traditionele wijze.
|