Wat is het?
Deze soep is bereid met ingrediënten die op elke hoeve terug te vinden
waren, al is het niet duidelijk wat de pruimen hier komen zoeken.
Ze maken in elk geval de soep iets zoeter, wat goed past bij de
bitterheid van de prei.
Door de hoeveelheid kippenvlees per persoon kan deze soep een echte
maaltijdsoep genoemd worden.
Benodigdheden:
een kip van 1 1/2 tot 2 kg
1 ajuin
10 kruidnagels
10 grote preistengels
1 laurierblad
1/2 koffielepeltje thijm
2 stengeltjes peterselie
6 peperbolletjes
-
24 gedroogde pruimen met pit
water
-
3 koffielepeltjes fijngehakte peterselie
Bereiding:
Was de kip grondig en dep droog met keukenpapier. Snij de prei in
schijfjes van ongeveer 6 mm en leg de laatste 2,5 cm van het groene deel
even opzij. Versnipper ook dit laatste deel.
Pel de ui en steek er een tiental kruidnagels in. Steek de ui nu
binnen in de kip. Doe de gesnipperde prei in een kookpan en leg er
de kip bovenop. Voeg koud water toe en breng aan de kook.
Schuim nu en dan af en zet na het bereiken van het kookpunt het vuur op
laag pitje. Voeg de kruiden toe en doe het deksel op de pan en
laat het geheel een tweetal uurtje sudderen. Zorg ervoor dat de
kip steeds onder water blijft staan.
Haal de kip uit de soep en laat hem afkoelen. Verwijder de kruiden
en de peperbolletjes en verwijder zoveel mogelijk vet uit de soep.
Voeg zout toe naar smaak. Verwijder alles vlees van de kip en snij
het in dunne stukjes. Vel en been horen niet thuis in deze soep!
Doe het vlees terug in de soep en voeg er de pruimen bij. Laat de
soep een vijftal minuutjes zachtjes koken.
Blancheer nu de prei die je aan de kant
gelegd hebt een vijftal minuten in kokend water en koel nadien af in koud
water. Laat de prei uitlekken.
Opdienen:
Vlak voor het serveren voeg je de nog frisgroene preisnippers toe.
Schep de soep in de borden (3 pruimen per bord) en werk af met de
gesnipperde peterselie.
|