homecamperlinkshomepagesreisportaalsitestoeristische infoander landandere bestemming

12 dagen        Ahrvallei - Rijn - Weinstrasse - Luxemburg    augustus 2006
 

vrijdag
11/08
De reisweg van de laatste uitstap van dit seizoen verbindt enkele aantrekkelijke gebieden in Duitsland: de Ahrvallei, de Rijn en de Duitse Weinstrasse.

De snelstromende rivier de Ahr, die uitmondt in de Rijn, bepaalt het landschap van het Ahrtal. We kiezen voor Altenahr als tweedaagse uitvalsbasis.

De Rijn is de langste en waterrijkste West-Europese rivier, en verbindt de Alpen met de Noordzee. Remagen is hier onze stek voor een paar dagen.

De Deutsche Weinstrasse is een gevarieerd parcours door het heuvelachtige landschap van de Palts. Het circuit staat aangegeven met gele borden, waarop een tros druiven staat afgebeeld. Bad Durkheim wordt onze overnachtingplaats.

Tot slot brengen we nog enkele eendagsbezoeken aan Trier (D), Diekirch (L), Bertrix (B) en Durbuy (B).

We vertrekken rond 14.30 u, en rijden naar de grote parking van het shoppingcentrum van Maasmechelen Village (1), waar vrouwlief  's anderendaags eerst een paar aankopen wil doen.
GPS Maasmechelen Village: N 50° 59' 960  -  E 05° 42' 354
250 km

 


klik op het kaartje voor een vergrote weergave
 van de afgelegde reisweg

shoppingcentrum "Maasmechelen Village"
zaterdag
12/08
Ongelooflijk hoe men hier in Maasmechelen de oude mijnsite van Eisden-Zolder heeft weten om te toveren tot een aantrekkelijk bioscoop- en winkelcomplex.
Van hieruit rijden we richting Aken, Keulen en Koblenz, waar we de uitrit naar Altenahr nemen.

De weg naar het bezienswaardige plaatsje Bad Munstereifel, die begint in Kreuzberg voert door een mooi landschap en stijgt tot 500 m in Effelsberg.
Daar bevindt zich de grootste radiotelescoop van Europa, met een diameter van 100 meter. Veel meer dan een blik werpen van op een terras op die mastodont, kan men niet doen. Er is een klein onthaalcentrum, waar een videofilm te zien is i.v.m. de telescoop. De beelden zijn ook buiten te volgen op een monitor.

We keren op onze stappen terug en rijden naar Camping Altenahr, in het gelijknamige plaatsje. Hier blijven we een tweetal nachten.
Altenahr (2) is een typisch wijndorp aan de oever van de Ahr. Boven het dorp ligt op een steile rots de ruïne van de burcht Are, vanwaar men een mooi uitzicht heeft over het dal.
De grootste toeristische attractie is echter de Seilbahn (stoeltjeslift) die over de rivier naar de top van de Ditschardtheuvel voert, 170 m hoger.
GPS camping Altenahr: N 50° 30 795   -   E 06° 59' 236
165 km

 

de reusachtige radiotelescoop in Effelsberg

de Seilbahn in Altenahr
zondag
13/08
Na het ontbijt vertrekken we te voet om het stadje te verkennen. De huizenrij aan weerszijden van de hoofdweg, is een aaneenrijging van hotels, pensions en restaurants.
De ingang van het mooie plaatselijke kerkje is te bereiken langs een steile, smalle weg, die op zich al een kruisweg is voor de bejaarde kerkgangers die de misviering willen bijwonen.
De Ahr slingert zich in een hoefijzerbocht om het dorpje. De weg en de spoorlijn voeren door een tunnel, en snijden zo een bocht af. De 45m-lange verkeerstunnel is reeds in 1834 aangelegd, en is hiermee de oudste in Duitsland.

In de namiddag staat een fietstocht op het programma. Vanuit Altenahr vertrekt een aantrekkelijke "Radweg" naar Bad Neuenahr, 18 km oostwaarts. Via Mayschoss en Rech belanden we in Dernau, een druk bezocht dorp, bekend om zijn wijnbouw. Behalve de bekende rode Ahrwijn, levert Dernau ook witte wijnen. In dit plaatsje moeten we echter schuilen voor de regen.

Na drie kwartier keren we terug, en merken tot onze verbazing dat het 100 meter verder op onze terugweg, zelfs niet geregend had.
Bij onze terugkomst staat 19 km op de teller van de fiets.

 


het kerkje in Altenahr

het Ahrdal
maandag
14/08
Via de Ahrvallei zetten we onze weg verder met Remagen (3), gelegen aan de Rijn, als eindbestemming. Bedoeling is onderweg nog een bezoek te brengen aan de historische stadskern van Bad Neuenahr, maar wegens gebrek aan een geschikte parkeerplaats, rijden we na wat omzwervingen met de camper, door naar de stad met de beroemde brug, of toch wat er nog van rest.
Camping Goldene Meile in Remagen biedt heel mooie kampeerplaatsen aan. De meeste plaatsen beschikken over twee rijen grastegels, zodat campers, en in mindere mate de auto's, geen problemen moeten ondervinden met slippen bij het wegrijden. Ook het sanitair is uitstekend.

Na de middag maken we een wandeling naar het stadje via de Rijnpromenade, waarlangs enkele grote hotels staan.
Het meest opvallend bouwwerk zijn de restanten van de Lüdendorffbrücke, die vroeger de spoorverbinding vormde tussen de twee Rijnoevers. Een voorhoede van de Amerikaanse troepen onder leiding van generaal Patton forceerde hier in 1945 een belangrijke Rijnovergang, want de brug was de enige die nog intact was. Wegens overbelasting stortte de brug echter in en is nooit meer hersteld geworden. De pijlers, waarin een vredesmuseum is ingericht, zijn er nog de stille getuigen van.
We wandelen nog naar het centrum, waar een huisje uit de 14de eeuw onze aandacht trekt.
GPS camping Goldene Meile in Remagen: N 50° 34' 576  -  E 07° 15' 163
33 km

 


restanten van de brug van Remagen

het oudste huisje van Remagen dateert uit 1300
dinsdag
15/08
Wegens het kwakkelweer blijven we deze voormiddag in de camper.

Na de middag vertrekken we voor een fietstocht langs een prachtige "Radweg" die naast de Rijn loopt. Deze wordt druk bevaren door zowel vrachtschepen als door rondvaartboten, die volgens een vast uurschema verschillende dorpen en steden langs de Rijn verbinden.

Naarmate we verder noordwaarts rijden, wordt de hemel alsmaar donkerder.
Een dreigend onweer doet ons in Oberwinter, een klein plaatsje ten noorden van Remagen, rechtsomkeer maken en we rijden gezwind terug zuidwaarts.

Zo rijden we weer via Remagen naar Bad Kripp, waar een veerboot instaat voor een verbinding met Linz, een bijzonder mooi middeleeuws stadje dat vanwege zijn vele kleurige vakwerkhuizen, de bijnaam "Bunte Stadt" kreeg.
Deze veerboot vormt de enige verbinding met de rechteroever over een afstand van 60 km.

We volgen nog even het fietspad langs de Rijn en komen langs een bewegwijzerd fietspad terecht in Sinzig, waar we even gaan uitrusten vooraleer de terugweg aan te vatten. We vinden een terrasje, gelegen op een vredig, verkeersvrij marktplein, met een kleurige kerk als decor.

Bij de terugkeer staat 29 km op de teller. Het is zalig om nog buiten te zitten tot laat in de avond.


 


het fietspad langs de Rijn

de veerboot, die Bad Kripp met Linz verbindt

mooi kerkje van Sinzig
woensdag
16/08
De Deutsche Weinstrasse ligt in het landschap van de Palts (Pfalz), met bossen in het noorden en groene valleien in het zuiden. De route begint in Worms, en eindigt ten zuiden tegen de Franse grens.
De kalkhoudende grond en het zachte klimaat zijn twee sterke troeven voor de wijnbouw. De bekendste domeinen zijn die van Bad Dürkheim (4), Wachenheim en Deidesheim. We kiezen voor de eerste plaats als uitvalsbasis om de streek te verkennen.

Als we rond de middag in Bad Dürkheim aankomen, zijn we nog net op tijd om de receptie van de mooie camping "Knaus" open te vinden en ons te laten registreren.

Na de middag fietsen we naar het dorp, 2,5 km verwijderd van de camping.
Eerste opvallend gebouw bij het binnenrijden van het dorp, is de "Gradierbau", een open bouwwerk met een lengte van 333 m. Deze is volledig opgevuld met rijshout. Het zoute water wordt omhoog gepompt, om daarna weer langs het hout omlaag te sijpelen, waarbij het zout zich op de twijgen vast zet. Vroeger was deze stellage in gebruik voor zoutwinning; nu is het enkel een toeristische trekpleister.

Wat verder op de grote parking bij het binnenkomen van het dorp, staat het "Riesenfass", het grootste wijnvat ter wereld. Het is nu in gebruik is als gaststätte en zou 1,7 miljoen liter wijn kunnen bevatten.

In het centrum liggen een aantal kuurgebouwen, een casino en een zwembad. Het zijn vooral de heilzame zoutwaterbronnen die Bad Dürkheim naambekendheid hebben gegeven.
GPS camping Knaus in Bad Dürkheim:  N: 49° 28' 491  -   E 08° 11' 578
190 km

 


 333m-lange Gradierbau in Bad Dürkheim

het Dürkheimer Riesenfass

het gezellig marktpleintje in Bad Dürkheim
donderdag
17/08
Nadat ik me in het "tourist-information" bevoorraad heb met een kaartje met Rad-und Wanderwegen (fiets-en wandelpaden), stippelen we een route uit naar het zuidelijker gelegen Deidesheim.

Hier bevindt zich een museum van film- en fototechniek, en vermits ik hierin geïnteresseerd ben, is dit meteen het doel van onze fietstocht.

Deidesheim is ongetwijfeld het meest typische en aardigste dorp van de omgeving met zijn typische marktplaats, zijn stadhuis en zijn gotische kerk.
Hier bevinden zich tevens talrijke Weinstuben en streekrestaurants.

In de Weinstrasse liggen 2 musea tegenover elkaar: dat van de wijncultuur, en dat van foto- en filmtechniek. Dit laatste is slechts geopend van 16 u tot 18.30 u.

Hier bevindt zich een verzameling met honderden toestellen, die in verband staan met de fotografie, gaande van het kleinste fototoestel, tot de grootste 35mm-bioscoopprojectoren. Een interessante verzameling voor wie hier belangstelling in heeft.
Vooraleer terug te keren, pikken we nog een terrasje mee van het Deidesheimer Hof, waar volgens de informatie, Helmut Kohl regelmatig komt eten en uitblazen.

 


Deidesheim: stadhuis en filmmuseum.
Op de achtergrond het Deidesheimer Hof

oude filmprojectoren in
het filmmuseum van Deidesheim
vrijdag
18/08
Na een nacht van gedonder en hevige regenbuien, vertrekken we richting Annweiler am Trifels (5), ten zuiden van de Deutsche Weinstrasse. Bedoeling is eerst Burg Trifels te bezoeken, om dan door te rijden naar de camping in Annweiler.
Wegens de slechte weersomstandigheden zien we af om met de camper langs de smalle weg naar de Burg te rijden, terwijl de camping een slechte indruk geeft.
Daardoor wordt een noodscenario in werking gesteld, en besluiten we om door te rijden naar Trier, waar zich een grote camperplaats bevindt aan de Conrad Adenhouwerbrücke. Van hieruit fietsen we naar het centrum, 4 km verderop.

Trier is een interessante, druk bezochte en levendige stad, en is tevens de oudste stad van Duitsland. Er staan nog restanten van enkele Romeinse gebouwen, zoals het amfitheater en de thermen. Meest bekend is de Porta Nigra, de noordelijke stadspoort die rond het jaar180  werd gebouwd, en deel uitmaakte van de stadsmuur. Deze staat op het einde van de verkeersvrije shoppingstraat, de Simeonstrasse. Hier heerst een drukte van jewelste: straatanimatie viert er hoogtij.

Via één van de zijstraten bereiken we de Dom St.Peter, één van de oudste kerken van Duitsland.  Al meer dan 1650 jaar is deze plek gewijd aan de christelijke eredienst. De dom is gebouwd op de fundamenten van een dubbele kerk.

Terug bij de camper, besluiten we om door te rijden naar Echternacherbrück (6), nog in Duitsland gelegen, tegenover het Luxemburgse Echternach. Volgens een advertentie in de campinggids, een camping om "U" tegen te zeggen. Het tegendeel is echter waar: een onvriendelijke ontvangst, een weinig comfortabele plaats in het mulle zand tussen dicht bij elkaar staande bomen, zodat het een huzarenstuk wordt om hier met een camper in of uit de komen en daarenboven is er van privacy geen sprake. Hier zien ze ons niet meer!
GPS camping Echternacherbrück: N 49° 48' 697   -   E 06° 25' 742
240 km

 


het marktplein in Trier

Trier: de Porta Nigra

De Camping in Echternacherbrück
zaterdag
19/08
Als afscheid van deze camping krijg ik nog een wrang toemaatje: aan de slagboom moet ik nog het bewijs tonen dat de standplaats werd betaald. Omdat de bediende er niet heeft opgeschreven "voldaan" gaat de overijverige medewerker dit nog nachecken in de receptie. Nog nooit meegemaakt!

We zetten koers naar Diekirch (7), waar camping "De la Sûre" een achttal plaatsen heeft voor campers, net buiten het domein. De ondergrond is verhard met grastegels, wat in een dergelijke regenachtige periode geen overbodige luxe is voor motorhomes. Voor 12 euro kan men er van alle faciliteiten genieten: water nemen, lozen en sanitair. Enige beperking is dat men er niet langer dan één nacht mag staan.

Na een half uurtje rijden zijn we ter plaatse. Er rest nog wat tijd om naar het centrum te gaan (10 minuten) om ons te bevoorraden met brood en een fietskaartje.

Na een hevig onweer in de namiddag, wagen we het er op om een eind langs de Sûre (der Sauer) te fietsen richting Echternach. We volgen een prachtig fietspad dat de rivier volgt, en verschillende mooie dorpjes aaneen rijgt. In Reisdorf, 10 km verder, keren we op onze stappen terug wegens het dreigende weer. Uiteindelijk kunnen we het er droog van af brengen, en zit de nodige fysieke inspanning er op voor vandaag.
GPS Dierkirch:  N 49° 51' 981   -   E 06° 09' 935
30 km

 


de camperplaats van camping "De la Sûre"

fietspad langs de Sauer tussen
Diekirch en Reisdorf
zondag
20/08
Omdat we wat voor zijn op ons reisschema, en we niet langer dan één nacht in Diekirch kunnen staan, maken we nog een ommetje naar Bertrix (8), omdat we eens een idee willen hebben over camping "Kompas" van vakantiegenoegens.

Na heel wat regenweer onderweg, bereiken we het dorpje in de Ardennen, gelegen tussen St.-Hubert en Herbeumont.

De terrassencamping is goed uitgerust, en beschikt over een aantal plaatsen voor campers, die spijtig genoeg, verre van horizontaal zijn aangelegd. De oprijblokken bieden geen oplossing, vermits ze wegglijden over de plastieken roosters.

In de namiddag maken we aan de hand van een gedetailleerde stafkaart, een mooie wandeling door het bos in de omgeving.
Drie uur later zijn we net op tijd terug om gespaard te zijn van de zoveelste regenvlaag van deze reis.
GPS camperplaats Trier: N 49° 44' 290  -  E 06° 37' 424
GPS Kompascamping Bertrix: N 49° 50' 216   -   E 05° 15' 020
110 km

 


Bertrix in de Belgische Ardennen
 

Gewapend met kaart en kompas
tijdens een mooie wandeling
 
maandag
21/08
Voorlaatste dag, en tijd om af te zakken naar onze vaste stek als we vanuit deze richting naar huis terugkeren: Durbuy (9), dat de faam heeft het kleinste stadje van de wereld te zijn.
We installeren ons op "camping Le Vedeur" die meer de allure heeft van een camperplaats dan van een camping. Voor 10 euro, stroom inclusief, sta je er op een mooi plekje naast de Ourthe, waar voorbijvarende kayakkers voor enige afwisseling en animatie zorgen.
De grote parkeerplaats, één km voor het binnenrijden van Durbuy, mag immers niet meer gebruikt worden door campers, zodat dit een goed alternatief is. Alleen de in- en uitrit van deze camping is voor verbetering vatbaar: smal en zeer hellend.

's Avonds gaan we naar één van de gezellige restaurantjes op het marktplein, om het "fin de saison" te vieren. We laten het ons smaken.
GPS camping Le Vedeur Durbuy: N 50° 21' 458   -   E 05°  27' 488
90 km

 


camping Le Vedeur in Durbuy
dinsdag
22/08
Laatste dag: tijd om de terugweg aan te vatten. Via de N4 en de route des Ardennes bereiken we na 250 km weer de thuisbasis, met een totaal van 1350 km op de teller.