homecamperlinkshomepagesreisportaalsitestoeristische infoander landandere bestemming

6 dagen                Oost-Normandië              september 2007
 
donderdag
13 september
Voor de laatste uitstap van dit "zomerseizoen" hebben we gekozen voor het oostelijke deel van Normandië, "Normandie-Vexin" zoals het ook wordt genoemd.


We beschikken over een zestal dagen, en in de Michelingids vind ik nog een paar toeristische bezienswaardigheden, die we nog niet hebben bezocht.
 

We vertrekken in de namiddag rond 14u, en rijden via de A16 naar Calais en Boulogne. Vandaar gaat het naar Abbeville, waar we de péagevrije A28 oprijden richting Rouen.
 

20 km voorRouen leidt afrit 10 ons naar Forges-Les-Eaux (1), de eerste halte, die tegelijkertijd onze overnachtingplaats wordt.

Bij het binnenrijden van Forges vallen meteen de bebloemde straten en gevels op.

Forges beschikt over een goed uitgeruste camperplaats met water, elektriciteit en lozingsmogelijkheden. Er is plaats voor een dertigtal campers, die er maximaal 48 uren mogen blijven staan, waarvan de eerste dag gratis is. Voor de tweede dag betaal je 5 euro.
 

Forges heeft een musée de la Faïence, een bron en mooie natuurpaden, die langs meertjes door de mooiste plekken van het bos lopen.

GPS Forges-les-Eaux: N 49° 36' 370 - E 001 32' 230
afstand: 275km

 


Klik op de kaart voor een vergrote weergave
van de afgelegde reisweg

camperplaats in Forges-Les-Eaux

centrum van Forgs-Les-Eaux
vrijdag
14 september
Eindbestemming voor vandaag is de camping St.-Paul in Lyons-la-Forêt (2).
Vooraf gaan we eerst een bezoek brengen aan het kasteel van Fleury-la-Forêt, op een boogscheut daar vandaan.

Daarvoor moeten we met onze camper een paar kilometer smalle D-wegen trotseren, in de hoop geen tegenligger te ontmoeten.

Zoals we verwacht hadden - wordt trouwens ook vermeld in de gids - is het kasteel slechts in het weekend toegankelijk.
Toch kan de architectuur van het gebouw ons bekoren: op het einde van een majestueuze laan met lindebomen verrijst het 17de-eeuwse bouwwerk van rode baksteen.


We vervolgen onze weg naar de "Abbaye de Mortemer". Op een open plek in het bos staat de ruïne van deze 12de-eeuwse Cisterciënzerabdij, die ooit een enorme kerk had (90 m lang).

In de ruimte onder het kloostergebouw, dat in de 17de eeuw werd herbouwd, is een museum dat gewijd is aan het kloosterleven. Geluids- en lichteffecten en wassen beelden scheppen - volgens de folder - een sfeer van mysterie en magie, maar dit alleen in het hoogseizoen.

Voor onze 5 euro toegang krijgen we dus niet veel te zien: we moeten ons tevreden stellen met een wandeling rond de ruïne.

We rijden verder naar de camping St.-Paul in Lyons-la-Forêt.
afstand: 42 km
 


kasteel van Fleury-La-Fôret

ruines van abdij van Mortemer

abdij van Mortemer
zaterdag
15 september
Er zijn van die dorpen die een onvergetelijke indruk achterlaten. Lyons-la-Forêt is er zo één. De vakwerkhuizen, de oude bakstenen gebouwen en de bosrijke omgeving geven hier als in een notendop een beeld van het traditionele Normandië.

Het dorp ligt aan de oever van de Lieure, in het hart van Forêt de Lyons, dat ooit het favoriete jachtgebied was van de hertogen van Normandië.

De camping ligt op en kleine kilometer van het centrum, zodat we het dorpje met de fiets kunnen verkennen.

Opvallend op het aardige marktpleintje is de overdekte halle, waar regelmatig kraampjes hun waar uitstallen, en waar een gezellige sfeer heerst.

We fietsen verder naar de kerk "St.-Denis", in de 12de eeuw gebouwd. De houten klokkentoren en de van silex opgetrokken muren verlenen dit godshuis een bijzonder karakter.

Vrouwlief steekt er het zoveelste kaarsje aan, in de hoop dat .....

Na een relatief steile maar korte klim, kunnen we ons weer laten afzakken naar de camping, waar rusten de hoofdmoot wordt voor de rest van de dag.

GPS camping Lyons-la-Forêt: N 49° 14 023 - E 001° 28' 872

 


gezellig pleintje van Lyons-la-Forêt

overdekte halle in Lyons-la Forêt

kerk van Lyons-la-Forêt
zondag
16 september
 
Vandaag gaat het richting Les Andelys en Vernon, waar twee bezienswaardigheden op het programma staan.

Vooreerst zijn er het huis en de tuinen van Claude Monet in Giverny, een vijftal km over Vernon (3).

Monets tuin loopt glooiend af naar de oever van de rivier de Epte. Het huis, dat op het hoogste punt staat, is tegenwoordig een museum waar reproducties van zijn beroemdste schilderijen zijn tentoongesteld en Monets Japanse prenten uit de 18de en 19de eeuw.

Als eerste wordt het grote atelier bezocht, dat ook wel het atelier van de waterlelies wordt genoemd.

Verder krijgt de bezoeker de blauwe salon te zien, de slaapkamer met bed, de gele eetkamer met zijn beschilderde houten meubilair en de betegelde keuken. Foto- en filmcamera's zijn er niet welkom.

De tuin wemelt van kleurrijke bloemen, die in evenwijdige rijen zijn geplant. Ze reiken soms tot 2 meter hoog, zodat men moeilijk een overzicht kan hebben van de hele tuin.

Het wemelt er van toeristen, die elkaar verdringen om de mooiste foto's te nemen.

Vooraleer we naar de camping in Les Andelys gaan, rijden we nog voorbij het kasteel de Bizy bij Vernon (4). Bedoeling is een bezoek te brengen, maar we moeten te lang wachten eer een nieuwe rondleiding begint, en danken voor de eer.

 


tuinen van Claude Monet in Giverny

watertuinen in Giverny

het huis van Monet
maandag
17 september
We staan op een rustige camping "les Trois Rois" in Les Andelys (5), waar we met de campingcard van Acsi voor 14 euro per nacht kunnen overnachten.
 

Bedoeling is de ruïne te bezoeken, maar de steile klim schrikt me af, en we houden het dan ook bij een korte wandeling in het centrum, dat op zich niet veel voorstelt.


Voor de rest van de dag wordt het een rustdag, en de terugweg voor morgen plannen.

GPS camping  Les Andelys: N 49° 14' 023 - E 001° 24' 080


het kasteel van Bizy bij Vernon

op de camping "Les trois rois" in Andelys met
het chateau Gaillard op de achtergrond

 
dinsdag
18 september
Van Les Andelys rijden we richting Rouen, waar we via de A28 weer op de A16 terechtkomen, en zo kort na de middag weer op het thuisfront landen.

Ook deze 43ste camperreis kunnen ze ons niet meer ontnemen.

afstand: 765 km


ruïne van chateau Gaillard in Les Andelys