kop2kopie
koponder2
beeldkopie

 

Historiek van Laudate Dominum


In 1971 ging het koor bescheiden van start met het verzorgen van de eredienst in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Kortrijk, dit onder impuls van de parochiale geestelijkheid. Het accent werd voornamelijk gelegd op het in stand houden van de Gregoriaanse gezangen die stilaan in de vergeethoek waren geraakt.

laudate dominum: eerste adressenlijst van 1971

Sedert de oprichting werden ontelbare blijde en droevige gebeurtenissen door het koor met de passende religieuze gezangen omkranst en dit doorheen gans de regio.Als belangrijkste hoogtepunten vermelden wij:

Verzorging van de plechtige hoogmis in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Kortrijk, iedere eerste zondag van de maand om 9.45 uur.
Jaarlijkse traditionele uitvoering van de Allerheiligen-vespers in de kapel van het O.L.Vrouwhospitaal te Kortrijk.
Deelname aan de verschillende festivals van het Gregoriaans te Watou.
Deelname aan het festival van Vlaanderen te Drongen, Izegem-Emelgem en Kortrijk.
Uitvoeren van televisiemis en talrijke radiomissen (vier radiomissen per werkjaar).
Organisatie van de vijfjaarlijkse "Gregoriaanse Lente".
Audities te Ieper, Celles, Roermond (Nl), Antwerpen, Tongeren, Kortrijk, Zwevegem-St.-Denijs, Tielt, Juaye-Mondaye (Bayeux - Fr), Zwijnaarde en Puivelde.
Als parel aan de rijkgevulde kroon van het koor werd in het jubileumjaar 1996 (25 jarig bestaan) een CD uitgebracht onder de titel "Pijn die geneest".  De gregoriaanse gezangen worden er afgewisseld met passende gedichten die over het lijden en de dood heen, uiteindelijk leiden tot hoop en verrijzenis. Hier wordt het gregoriaans werkelijke ervaren als de echo van Gods stem.

Ondertussen is een tweede CD uitgebracht met als titel "Gregoriaans & Gezelle - Een Samenspraak"; gregoriaans met poëzie van Guido Gezelle, die zovele jaren in de Onze-Lieve-Vrouwekerk onderpastoor is geweest.

laudate dominum: koorleider Werner Beheydt

Onder de kundige en enthousiaste leiding van haar dirigent, Werner Beheydt, leerde het koor de diepzinnigheid van de gregoriaanse zangvorm in zijn volle glans tot uiting te brengen, geholpen door de studie en de toepassing van de alleroudste handschriften.

laudate dominum, huidige koorleider Walter Deroo

Sedert begin 2006 wordt het koor geleid door Walter Deroo.