Implementeren van Javascripts in HTML

Wat is Javascript ?

JavaScript is een compacte en objectgeoriënteerde scripttaal, ontworpen voor het maken van client- en servertoepassingen. Client-side JavaScript wordt direct uitgevoerd via de browser van de bezoeker, vandaar client-side . Server-side JavaScript wordt uitgevoerd via een server waarna het resultaat wordt teruggestuurd naar de browser van de bezoeker.

Wat kun je met JavaScript doen?

In het algemeen kan gesteld worden zeggen dat je met JavaScript een site interactief kunt maken.
Een aantal toepassingen:

• Een navigatiesysteem inbouwen;
  • Browsergegevens van een bezoeker achterhalen en deze op de webpagina laten verschijnen;
  • Formulieren controleren en verwerken;
  • Datum en tijd weergeven op je webpagina;
  • Vensters openen of sluiten;
  • De opmaak (vormgeving) van je pagina's wijzigen;
  • Bijzondere teksteffecten invoegen;
  • Animatie toevoegen;
  • En vele andere ...

Wat moet je kunnen?

Als je de programmeertaal of scripttaal beheerst kan je je eigen ideeën realiseren en zorgen dat je de precieze effecten krijgt die je wenst.

Nochtans zijn op het WWW heel wat sites terug te vinden met kant en klare scripts die dan meestal nog gratis downloadbaar zijn. Eigenlijk hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Het is echter wel handig als je de basisbeginselen van Javascript kent, zonder dat je zelf echt hoeft te kunnen programmeren. Op de volgende sites vind je korte Nederlandstalige cursussen rond Javascript:

Wil je Javascripts implementeren in je websites, dan is een elementaire kennis van HTML noodzakelijk. Veel webbouwers gebruiken een WYSIWYG-editor zodat ze eigenlijk webpagina's ontwerpen zonder enige kennis van HTML. Nochtans gebeurt het invoegen van Javascripts best via een HTML code-editor. Basiskennis HTML vind je eveneens op het web. Een greep uit het aanbod HTML-cursussen:

Bij implementatie van kant en klare Javascripts is het belangrijk de hoofdstructuur van een HTML-pagina te kennen. Er zijn Javascripts die in het body-gedeelte geplaatst moeten worden, er zijn er waarvan een deel tussen de headtags en een deel tussen de bodytags moet staan.

html-code webpagina
begintag html <html>
'head' van de webpagina
begintag head <head>
inhoud head: metatags, css-stylesheets … <title>
titel van de pagina
</title>
eindtag head </head>
'body' van de webpagina
begintag body <body>
inhoud body: tekst, afbeeldingen, tabellen ... deze tekst wordt weergegeven op de webpagina.
eindtag body </body>
eindtag html </html>

Tot slot is het een noodzaak dat je vertrouwd bent met handelingen zoals selecteren, knippen, kopiëren en plakken van tekstdelen. Uiteindelijk komt het implementeren van Javascripts eigenlijk neer op het kopiëren van een stukje tekst (het script) vanaf vb het Internet en dit stukje tekst dan op de juiste plaats te plakken in de broncode van een HTML-pagina.

Waar vind ik Javascripts?

Op onderstaande sites kan je nuttige en bedrijfszekere Javascripts terugvinden (dit is slechts een beperkte lijst). Bij de meeste van deze sites worden de scripts onderverdeeld in categorieën volgens toepassing. Sommige sites bieden ook de mogelijkheid de scripts in actie te zien. Meestal wordt ook wel bij verteld hoe je het script moet invoegen.

Deze sites bieden samen al een behoorlijk groot aantal scripts aan (enkele duizenden). Het zal je ook opvallen dat bepaalde scripts op meerdere sites terug te vinden zijn. Dit zijn dan ook de betere Javascripts.

Valkuil!

Dank zij Javascripts kan je een website voorzien van veel 'toeters en bellen'. Elk effect kan op zichzelf wel goed overkomen, maar bedenk dat een webpagina met overmatige animatie storend kan werken. Bezoekers zouden wel eens je website kunnen gaan mijden. Wees dus uiterst selectief bij je zoektocht naar het passende Javascript.

Nadat je voor jezelf duidelijk hebt uitgemaakt wat je precies wilt, kan je op zoek naar het zeldzame script. Stel je daarbij steeds de volgende vragen:

• Voldoet het script aan je wensen (eisen)?
  • Mag het script gratis gedownload en vrij gebruikt worden? Hoe staat het met de licentievoorwaarden?
  • Is het script bruikbaar op meerdere browsertypes? Sommige scripts worden niet door alle browser ondersteund.
  • Wordt voldoende aandacht besteed aan uitleg rond installatie en aanpassing? Zo zullen bijvoorbeeld de navigatiescripts moeten bijgewerkt worden met je eigen links.
  • Kan het script aangepast worden aan de lay-out van je eigen webpagina (kleuren, lettertypes, indeling ...)?
  • Heeft het script een 'geschiedenis'? Een Javascript wordt 'geprogrammeerd' en kan dus fouten (bug's) bevatten. De ontwerper kan dan nieuwere en betere versies publiceren. Vooral bij de grotere en ingewikkelde scripts is het nuttig om na te gaan hoe recent een script is, of het script evolueert en of er on-lineondersteuning (bvb via een forum) bestaat.