CAD

Dia | A9Tech | Desi-III | Inkscape | Diagram Designer | PCB123 | Electric | Categorie

Dia

Dit openbron tekenprogramma lijkt veel op het commerciële (en dure) Windows pakket 'Visio'. Het kan gebruikt worden om diverse schema's te ontwerpen zoals elektrische circuits, flowcharts (stroomdiagramma's), netwerkopstellingen ... Het is eveneens mogelijk eigen objecten of vormen toe te voegen.

Het pakket is geschreven voor Linux, maar er bestaat een afzonderlijke 'Win32-installer' voor het Windows besturingssysteem. Hou er rekening mee dat het project nog in ontwikkeling is en dus nog een reeks 'bugs' bevat.

Website: www.gnome.org/projects/dia/
De Windowsversie kan je downloaden van http://dia-installer.sourceforge.net/

 

A9Tech

De meeste grafisch ontwerpsoftware beperkt zich tot het 'artistiek' tekenen, maar wat als je nu eens een plan of een technische tekening wil maken. Dan heb je een CAD pakket nodig. Het overbekende CAD-tekenpakket is het industriële AutoCAD. De gewone PC-gebruiker is echter geen professionele ontwerper en kan dus best tevreden zijn met een iets eenvoudigere versie.

Een behoorlijk goed alternatief voor 2D tekenen is QCAD dat sinds kort niet meer gratis verkrijgbaar is, hoewel 28 USD niet echt een probleem zou mogen zijn.
Website: www.ribbonsoft.com/index.html

A9Tech is wel een nog gratis 2D CAD-pakket dat de industriële standaards DWG en DXF ondersteund. Je kan 2D tekeningen maken, bekijken en editeren. Het programma werkt op basis van de klassieke Windows grafische interface wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. Net zoals bij AutoCAD beschik je over een tekenscherm en een commandovenster.
Website: www.a9tech.com/

 

DESI-III

Voor de liefhebber is op http://users.pandora.be/desi-iii/MainFrmN.html een ander Freeware CAD-pakket te vinden: DESI-III . Dit programma stamt nog uit het DOS-tijdperk maar draait nagenoeg perfect onder WindowsXP (zie de website voor de nodige uitleg). Het gebruik van dit pakket vraagt wel enige aanpassing maar het is duidelijk dat de maker van dit pakket weet waarover hij spreekt.

 

Inkscape

Inkscape is een openbron SVG (Scaleble Vector Graphics)- editor die perfect vergelijkbaar is met Illustrator, CorelDraw en Visio. Ondersteunde SVG- functies zijn oa de basisvormen, text, alpha-blending, transformaties, gradiëntvullingen en een export mogelijkheid naar het PNG formaat.

De makers van Inkscape hebben als hoofddoelstelling op termijn de openbronsoftwaregemeenschap een volwaardige SVG- applicatie aan te bieden dat compatibel is met XML en CSS2. Zo ver is het echter nog niet, maar in de tussentijd biedt het programma al heel wat bruikbare tools.
Webontwikkelaars zullen de ingebouwde XML-editor appreciëren, waarmee ze via een druk op de knop de onderliggende code kunnen bewerken. Voor grafische ontwerpers biedt Inkscape (basis)tools om vectortekeningen van logo's of icoontjes te maken.
Een klein minpuntje is dat Inkscape op sommige pc's af en toe in de knoei raakt met zijn taalinstellingen. Zo mengen menuutjes soms Engelse en Nederlandse woorden door elkaar.

Naast Windows is Inkscape eveneens beschikbaar voor Linux en OS X.
(Zie ook Sodipodi op www.sodipodi.com/ en op http://www.ossl.nl/)

Website: www.inkscape.org/
Download: www.inkscape.org/download.php

 

Diagram Designer

Met deze eenvoudige vectorgeoriënteerde grafische editor kan je heel snel Flowcharts, schema's, diagramma's ontwerpen. De ingebouwde 'slideshow viewer' laat zelfs toe deze schema's in een diavoorstelling te gieten.

Enkele van de belangrijkste kenmerken van het pakket zijn:

  • Een aanpasbaar objectenpalet,
  • Spellingscontrole,
  • Import/export van WMF, EMF, BMP, JPEG, PNG, MNG, ICO, GIF en PCX afbeeldingen,
  • Eenvoudige grafische plotterfunctie voor het plotten van wiskundige functies,
  • Geavanceerd rekentoestel met mogelijkheid tot het oplossen van vergelijkingen.

Dit openbronproject werd door diverse gebruikers aangevuld met diverse objectpaletten. Via de link 'Template Palettes' (http://meesoft.logicnet.dk/DiagramDesigner/Templates/) kan je oa een objectenpalet downloaden voor het maken van elektrische schema's, website organogrammen, flowcharts edm. Het pakket laat trouwens toe snel je eigen objectenpalet samen te stellen.

Website: http://meesoft.logicnet.dk/DiagramDesigner/. Wil je de Nederlandstalige interface, download en installeer dan ook het Language Pack. Voor de Nederlandstalige spellingscontrole heb je de passende ‘dictionary' nodig die je van op dezelfde website kan ophalen.

 

PCB123 en Electric

In de wereld van elektriciteit-elektronica zijn de combinatie Multisim/Ultiboard (www.ewbeurope.com/) en OrCAD (www.orcad.com/) klassiekers. Voor onderwijstoepassingen is hier zelfs een relatief goedkope studentenversie van verkrijgbaar. Toch even op zoek naar gratis alternatieven.

PCB123 is een OrCAD-alternatief. Hoewel het pakket geen simulatie voorziet noch gebruik gemaakt wordt van IEC-symbolen, is dit toch het uitproberen waard en voor de liefhebber zeer geschikt. Eigenlijk is de bedoeling van de makers dat je als gebruiker je zelf ontworpen PCB's (Printed Circuit Boards) door hen laat vervaardigen. Het pakket zelf wordt gratis aangeboden, bevat een heel degelijke en verzorgde helpfunctie en je vindt er talrijke tutorials.

Static Free Software biedt eveneens een CAD-pakket aan voor de elektronicus. 'Electric', zo noemt dit openbronpakket, is in eerste instantie een CAD-systeem bedoeld voor het ontwerpen van geïntegreerde stroomkringen of IC's (integrated circuits), maar je kan er ook voor andere schema's mee aan de slag.

Websites: www.pcb123.com/en www.staticfreesoft.com/index.html