Educatieve toepassingen

Wikipedia | Teach2000 | Overhoor | Quiz | Hot Potatoes | Eclipse Crossword | Scrabble | Schooltool | Rekentest | 1-Click Answers |
Computerjargon | TuxPaint |
Categorie

Wikipedia

Wikipedia is een internetencyclopedie die op een bijzondere manier wordt samengesteld. Iedere bezoeker kan namelijk pagina's toevoegen en bewerken. Op die manier wordt de kennis van de gebruikers op een zeer efficiënte manier gedeeld. Iedereen kan een artikel nemen en wijzigingen er in aanbrengen als hij of zij meer informatie over het onderwerp beschikbaar heeft, of kan een nieuw artikel beginnen. En het systeem blijkt nog te werken ook.

Als internationaal en gemeenschapsproject heeft Wikipedia als doel in zoveel mogelijk talen en vanuit een neutraal standpunt een vrije encyclopedie op het web te creëren. Wikipedia is gratis en kan ook zonder in te loggen gebruikt worden om informatie te zoeken, toe te voegen of te bewerken. Hierdoor kan Wikipedia geen garantie geven over de juistheid van de aanwezige informatie.

Wikipedia is geen software om te downloaden maar is online raadpleegbaar.
De Nederlandstalige Wikipedia telde in juli 2005 meer dan 77500 artikelen.
Een perfect voorbeeld van Open Source en functioneel gebruik.

Portaalsite: www.wikimedia.org/nl-portal/
Nederlandstalige versie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

 

Teach2000

Er zijn andere overhoorprogramma's, maar Teach2000 biedt veruit de meeste mogelijkheden en is door twee professionele programmeurs ontwikkeld. Sinds 1997 is Teach2000 het 'beste overhoorprogramma van Nederland en België'. De vele lovende reacties van scholieren en leraren en de grote hoeveelheid bezoekers die deze site dagelijks trekt bevestigen deze uitspraak. Het programma wordt op een groot aantal scholen aanbevolen.

Het is mogelijk voorgedefinieerde meerkeuzevragen in te voeren. Vragen kunnen bijvoorbeeld Engelse woorden zijn, of Franse zinnen, maar ook Griekse karakters. Een aardige optie is de mogelijkheid vragen als geluidsbestand op te slaan en tijdens het overhoren af te spelen. Ook kunnen er afbeeldingen toegevoegd worden.
Na installatie vind je een redelijke verzameling voorbeeldtoetsen op uw computer. Op de website van Teach2000 kan je nog meer lijsten downloaden. Je kunt er ook je eigen toetsen plaatsen. Het programma kan lijsten van andere overhoorprogramma's importeren.

Website: www.teach2000.nl/about.php
Meer info op:
www.klascement.net/html/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=4&pid=149

 

Overhoor

Woordjes leren is voor de meeste onder ons geen écht plezante bezigheid maar het is helaas noodzakelijk om oa je talen te leren. Als je op school zit heb je er soms elke dag mee te maken. Hoe pak je het aan om in een redelijke tijd je woordjes goed te leren?
Vanaf nu hoef je niemand meer lastig te vallen om je te laten overhoren, want met het programma 'Overhoor' kun je het zelf, en veel efficiënter! Zo wordt studeren een stuk prettiger en leidt tot betere prestaties.

Dit programma is speciaal geschreven om je te helpen bij het leren van woordjes of het nu Nederlands, Frans, Engels, Duits, Latijn of Spaans is. Maar je kunt het ook binnen andere vakgebieden gebruiken. Op de website vind je trouwens een hele reeks overhoringlijsten die je zo kan downloaden.

Website: http://home.wxs.nl/~efkasoft/overhoor/overhoor.html

 

Quiz

Stel je eigen 'examen', over welke leerstof dan ook, op met Quiz . Je kan de multiple-choice-vragen maken of de leerlingen een leeg antwoordveld voorschotelen. Ook meer dan één antwoord is mogelijk. Je kan een tijdslimiet opgeven en afbeeldingen toevoegen bij de vragen. Ook geluid is aanwezig.
De beschikbare voorbeeldvragenlijsten, geven je meteen een indruk van de werking. Onderwerpen van deze voorbeelden zijn oa Bijbelkennis, Wiskunde, Fysica, ICT, Grieks en Hebreews.

De basisinstallatie is Duits- of Engelstalig, om de interface en de helppagina's in het Nederlands te krijgen moet je de Nederlandse taalmodule downloaden. Na het uitpakken van de bestanden van de taalmodule kopieer je deze naar de map waar Quiz geïnstalleerd is. Je kunt in het programma dan wisselen van taal.
Naast Quiz zelf heeft de maker nog een aantal andere educatieve pakketten samengesteld. Ze zijn echter niet allemaal Freeware.

Website: www.luziusschneider.com/index.htm

 

Hot Potatoes

De Hot Potatoes Suite bevat zes verschillende applicaties die je toelaten interactieve oefeningen te maken en te presenteren aan je leerlingen. ICT integratie van de bovenste plank dus. Over Hot Potatoes valt eigenlijk niet veel meer te vertellen dan wat al uitgebreid op een, speciaal daartoe opgezette, website van Klascement is neergeschreven.
Via deze site kan je het programma downloaden, krijg je tal van handleidingen en tutorials én kan je nu reeds meer dan 1000 klaargemaakte oefeningen downloaden. Er is zelf gratis webruimte voorzien om je eigen oefeningen te publiceren.

Hot Potatoes is geen Freeware, maar je mag het echter gratis gebruiken op voorwaarde dat het voor educatieve doeleinden is en dat je je zelfgemaakte oefeningen ter beschikking stelt voor anderen.

Website: http://hotpot.klascement.net/
De site van Hot Potatoes zelf: http://web.uvic.ca/hrd/hotpot/

 

Eclipse Crossword

Kruiswoordpuzzels oplossen kunnen een zeer goede manier zijn om je woordenschat uit te breiden of ze kunnen pure tijdsverspilling zijn - naargelang je niveau van geduld.

Met Eclipse Crossword kun je zelf puzzels maken. Een heel nuttige functie is de mogelijkheid om je woordenlijsten op te slaan en later eventueel uit te breiden.
Je kunt je puzzels exporteren naar html om ze op een website te plaatsen, maar ook het 'ouderwets' afdrukken is voorzien.
Niettegenstaande het een Engelstalig programma is, kan het toch als gebruiksvriendelijk bestempeld worden.

Website: www.greeneclipsesoftware.com/eclipsecrossword/

 

Scrabble

Dit overbekende taalspelletje kan je gratis downloaden vanaf de website van de Scrabbleclub Schoten. Je moet wel een beetje zoeken op de site om dit scrabbleprogrammaatje, ontworpen door John van Rooij uit Nederland, te vinden. Volgens kenners is het wel niet conform met de officiële spelregels en moet het woordenboek zelf aangevuld worden, maar het heeft een knappe layout en het is prettig om mee te spelen.

Website: http://scrabbleschoten.homestead.com/Intropage.html

 

Schooltool

Zoek je een boekbespreking, een spreekbeurt of een andere schoolopdracht?

Schooltool is een peer-to-peer-programma zoals KaZaA of Limewire maar dan met meer dan 65000 soorten huiswerk. Schooltool is ideaal als je even geen zin hebt om dat boek voor de les Nederlands te lezen of als het je absoluut aan inspiratie ontbreekt om die nieuwe spreekbeurt te maken.
Eigenlijk is dit pakket bestemd voor leerlingen en niet voor leerkrachten.

Schooltool kan je downloaden van: www.schooltool.nl . Eigenlijk hoef je het programma niet te downloaden. Je kan de huiswerkendatabase ook online raadplegen.

 

Rekentest

RekenTest is een flexibel programma om de rekenvaardigheid boven de 100 te trainen, te analyseren en te toetsen. Het programma is geschikt voor zowel individueel als klassikaal gebruik, vanaf groep 5/6 van de basisschool.

Hoewel bestemd voor basisonderwijs, kan het programma ook in een eerste graad SO gebruikt worden.
Op de website vind je eveneens een heel goede handleiding en een linkpagina naar andere sites met educatieve software.
Een van deze sites is zeker het vermelden waard. De Ultieme Puzzel Pagina's bevatten tal van boeiende puzzels en probleempjes (vraagstukken). Deze site zal zeker de jongere leerlingen aanspreken ( http://puzzle.dse.nl/index_nl.html ).

Website: www.4x4software.nl

 

1-Click Answers

Deze 'encyclopedie onder de muis' is een zoekprogramma dat je informatie biedt over meer dan één miljoen onderwerpen. Door eenvoudigweg de Alt-toets ingedrukt te houden en op een woord te klikken, verschijnt een browservenster met encyclopedische informatie over het aangeklikte woord. Hierbij maakt het niet uit of je nu met een tekstverwerker, een browser of een PDF-document bezig bent.

Als alternatief om info op te vragen, kan je ook gebruik maken van de 'Answerbar', een klein (wegklikbaar) balkje, dat zich beneden op uw scherm plaats

Jammer dat 1-Click Answers een Engelstalige applicatie is. Nederlandstalige woorden zullen dus soms foutieve informatie opleveren. Voor eigennamen werkt het systeem daarentegen prima.
Hoewel bepaalde informatie duidelijk gesponsord wordt, is deze applicatie gratis in gebruik.

Website: www.gurunet.com/

 

Computerjargon

Collega's praten over ICT, kinderen vertellen over hun exploten op het Internet en jij .? Je voelt je onwennig, je kunt niet meepraten omdat je hun 'taaltje' niet begrijpt. In de wereld van computers en Internet bestaat, net zoals in elk ander vakgebied een specifieke vaktaal of "jargon" (= voor buitenstaanders moeilijk verstaanbare taal, vak- of groepstaal).

Het programma 'Computerjargon' kan je helpen. Uit een databank met meer dan 1200 woorden zoek je snel de betekenis op van termen of afkortingen zoals faden, Xmodem, BIOS, JPEG ...
Met Computerjargon heb je een digitaal naslagwerk bij de hand dat, dank zij de Live Update functie, altijd met de nieuwste begrippenlijst werkt.
Na de vijfde maal opstarten wordt gevraagd te registreren. Je hoeft dit niet te doen als je er geen probleem mee hebt dat de vraag telkens herhaald wordt, maar weet dat het registreren gratis is.

Website: http://users.skynet.be/bigdad/computerjargon/computerjargon.html

 

Tux Paint

Tux Paint is een eenvoudig tekenprogramma, speciaal ontworpen voor (zelfs heel jonge) kinderen. Grote letters en iconen, een kleurrijke en simpele interface, eenvoudige gereedschappen, een vaste venstergrootte, tips van Tux de Pinguïn en kindvriendelijke geluidseffecten, maken van dit programma een ideaal hulpmiddel om kinderen hun creatieve talenten te ontwikkelen en tevens computergewenning op te doen.

Ondanks het jeugdige doelpubliek heeft Tux Paint verrassend veel opties. Het programma heeft zelfs filters en effectjes, een kloonstempel en allerlei vormen aan boord. Alleen is het een beetje een mysterie waarom het niet beschikt over een ouderwetse vuloptie.
Eerder gemaakte tekeningen kunnen ingeladen worden via een zgn. ‘thumbnailbrowser'.
Een ander minpuntje is de lage resolutie waardoor het eindresultaat eigenlijk niet zo geschikt is om af te printen.

Website: www.newbreedsoftware.com/tuxpaint/