Tomaten drogen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding

Zuidvruchten die je gedroogd koopt worden professioneel gedroogd in Food Dehydrators. In de oven lukt thuis zelf tot een heerlijk resultaat te komen. 

Hieronder krijg je een recept voor het drogen van tomaten. Ik heb als experiment een pot tomaten onder olie, buiten de koelkast bewaard en die heeft het, tot ik hem nodig had, 7 maanden uitgehouden. Ik heb die pot echt moeten bewaken want er is hier grote animo voor  zelfgedroogde tomaten. Er blijft een heerlijke tomatenolie over voor dressings. Een deel daarvan die gebruik ik nu voor de nieuwe oogst. 

Neem wel tomaten met veel smaak, de soort is dan niet zo belangrijk, laat je leiden door je neus. Droog altijd een paar bakplaten/roosters want dat kost net zoveel energie als 1.

Ingredienten:

Tomaten 

Olijfolie 

Tijm 

Rozemarijn 

Knoflook, ongepeld 

Grofgesneden Laurier

Peper 


Bereiding:

Ontvel de tomaten, halveer en ontpit ze (bewaar vellen en pitten in de diepvriezer voor tomatenvinaigrette, saus of fond) Besprenkel een bakplaat met olijfolie en strooi daar peper, tijm, rozemarijn, laurier en knoflook over. Leg de tomaten op de bakplaat met de bolle kant naar boven. Bestrooi ze met peper, tijm, knoflook. laurier en rozemarijn. Sprenkel de olijfolie er over en laat ze ca. 7 uur drogen in een oven van 90 graden, zo mogelijk ovendeur op een kleine kier. Om ze enige tijd, (een paar weken, even uitproberen) te kunnen bewaren de tomaten in goed schoongemaakte (vaatwasser vervangt het gedoe met soda enz.), met heet water omgespoelde potten doen en bedekken met olijfolie. Korter drogen kan ook, ze zijn dan nog niet echt gedroogd maar hebben na ca. 4 uur toch al een geconcentreerde tomatensmaak, ze kunnen dan echter niet worden bewaard.

Kenmerken:

Voorbereiding: circa 45 min
Bereiding 7 uren

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN