Zoete Aardappel Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

De zoete aardappel of bataat is een van die groenten die je bij blijven als je ze ooit gegeten hebt. De smaak is zoet, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten, vooral in combinatie met vlees dat het beste tot zijn recht komt met een zoet accent, zoals kalkoen of varkensvlees.

Zoete aardappelen komen oorspronkelijk waarschijnlijk uit Peru of Mexico, waar ze al voor de Incatijd werden verbouwd. In Spanje waren ze al eerder bekend dan de gewone aardappel. Ze worden ook al eeuwen gekweekt in AziŽ, waar ze binnenkwamen vanuit PolynesiŽ en Nieuw-Zeeland. In het Caribische gebied en het zuiden van de Verenigde Staten zijn ze nog steeds volksvoedsel en komen ze voor in veel favoriete recepten. Op Thanksgiving staat in bijna elk Amerikaans gezin ham of kalkoen op het menu met geglaceerde zoete aardappelen. De keuken van Jamiaca en heel West-IndiŽ is ondenkbaar zonder de bataat, gewoon gebakken, of verwerkt tot pudding, samen met kokos, lemoen en kaneel.

Bataten schijnen hier nog eerder geÔntroduceerd te zijn dan gewone aardappelen. Waarschijnlijk kwamen ze hier via Spanje, dat immers na Columbus in snel tempo bezig was Midden- em Zuid-Amerika te veroveren. Naast goud en zilver vervoerden de Spaanse schepen ook een heel scala aan tropische groenten en fruit, en ongetwijfeld is dat ook beland op Vlaamse tafels.

De Engelse koning Hendrik de VIII geloofde zelfs dat het eten van bataat zijn kansen om een gezonde zoon te krijgen zou vergroten.


Zoete aardappelen zijn grote aardvruchten. Ze hebben meestal de grote van een flinke aardappel, maar kunnen tot 5 kg zwaar worden!. De kleur van de schil varieert van wit via roze tot roodbruin. De rode soort met crŤme of oranje vruchtvlees, wordt het meest verwerkt in de Antiliaanse en Aziatische keuken. Zoete aardappelen bevatten veel vit A en C en zijn vezelrijk.


Aankoop en bewaren

Koop liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. De grootste zijn meestal wat draderig. Het is handig als de grootte gelijk is. Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers, dan zijn ze niet vers meer. Op een koele plek (12-16į) zijn ze een paar dagen houdbaar.


Bereiden

Wilt u ze bakken, borstel ze dan goed schoon en behandel ze net als u met gewone aardappelen zou doen. Kook ze liefst in de schil (15-25 minuten) en pel ze later, of leg ze meteen na het schillen in water met wat citroensap, om verkleuren te voorkomen. U kunt ze ook beter in water met wat citroensap koken. Bataten kunt u ongeveer hetzelfde behandelen als aardappelen: bakken, koken, pureren of braden. Gebruik ze liever niet in hartige schotels of met room. Daarvoor zijn ze zowel te zoet als te pikant. Gebakken met een uitje, prei of i.d. komen ze echt tot hun recht. Of geef ze eens op zijn Amerikaans, gepureerd in een pie, op een laag kip, en bedekt met een korst deeg.


Voedingswaarde per 100 gram:

Kcal 114
Eiwit: 1,7 g
Vet: 0,4 g
Koolhydraten: 25,6 g
Vezels: 0,7 g
Vit C: 21 mg


Bronnen:

Smetsers
 

De Groenteboer 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN