Wortelen Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Wortelen

De wortel (daucus carota ssp.sativus) komt in een groot deel van Europa in het wild voor. De plant komt oorspronkelijk uit Klein-AziŽ en Egypten, waar ze al sinds het begin van de jaartelling wordt verbouwd. Ongeveer 600 jaar geleden verspreidde de plant zich verder naar China en Europa, waar het gebruikt werd voor zowel culinaire en medicinale doeleinden als voor het verven van textiel. In die tijd was de wortel helderrood of geel. De oranje wortel ontstond in BelgiŽ gedurende de 18de eeuw.

Wortel is de algemene naam voor Daucus carota, maar peen mag ook. Het woord stamt van het vroeg zestiende eeuwse pee, later is die meervoud n toegevoegd. En raakten uitdrukkingen in zwang met het woord peen. Zo betekent ergens de peentjes opscheppen, veel drukte maken.

Carotine geeft de oranje-rode kleur aan de wortel. Wortels die langer in de grond hebben gestaan hebben een donkere kleur dan wortels die vroeg zijn geoogst en bevatten ook meer carotine. Dit wordt in het lichaam tot vitamine A omgezet.

De wortel is een 2-jarige plant. Gedurende het eerste jaar worden voedingsstoffen in de wortels opgeslagen en pas in het tweede jaar vindt de bloei plaats. De meeste wortelgewassen komen niet zo ver aangezien de wortels worden geoogst nadat ze 2-3 maanden oud zijn. De vorm van de wortels is afhankelijk van de soort en de plek waar ze worden verbouwd. Er zijn worteltypes die wortels van 2 kg op kunnen leveren, terwijl andere soorten kleine worteltjes voortbrengen die niet zwaarder worden dan enkele grammen. Wortels staan op de top-tien-lijst van de meest geconsumeerde groenten in ons land. Geen wonder want peen is een ouderwetse groente en bovendien ťťn van de veelzijdigste. We kennen verschillende typen wortels.

Bij wortelen maakt men onderscheid tussen wortelen met loof die van vroeg in het vourjaar (onder glas) tot in het najaar aangevoerd worden en de wortelen zonder loof die vooral in de wintermaanden ter beschikking zijn.

Aankooptip

Alleen frisse stevige wortelen aankopen zonder bruine viekken. De wortelen mogen niet nat of slijmerig aanvoelen. Indien wortelen met loof aangekocht worden, er op letten dat het loof frisgroen is.

Bewaring

Wortelen kunnen in de koelkast (0-5 graden) 5 dagen tot een week bewaard worden. Het loof bij langere bewaring vooral verwijderen. Wortelen zonder loof kunnen langere tijd bewaard worden maar dit brengt wel kwalileitsverlies mee.

Schoonmaken en bereiden

De wortelen schillen met een dunschiller. Jonge wortelen kunnen ook geschraapt worden. Een stukje van de kop en de wortelpin wegsnijden. Daarna grondig maar kort wassen. Daarna volgens het gekozen recept in stukken snijden. De wortelen niet te plat koken omdat ze dan minder smakelijk zijn.

Gebruikstips

bulletRasp de rauwe wortelen en laat ze marineren in een weinig sinaassap.
bulletRauw geraspte wortelen onmisbaar in koude schotel.
bulletMeng rauw geraspte worlel + knolselder en breng op sm aak met vinaigrette.
bulletSnij geschilde wortelen schuin en stoof ze met fijngesnipperde ui in weinig bouillon.
bulletWortelpuree welkom bij wildschotel.
bulletServeer wortel in groentekrans in de vorm van holletjcs, blokjes, reepjes of wieltjes.
bulletSnij gekookte wortel in de vorm van een princesseboontje. bussel ze samen tot een kleurrijke garnituur.

Voedingswaarde

Wortelen zijn zeer rijk aan caroteen (provitamine A), C, vezels en kalium. Als u veel wortelen eet krijgt u, vanwege de caroteen, een bruine huid

 

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN