Witloof Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Witloof

De groente behoort tot de cichorium intybus slasoorten die zich kenmerken door hun bittere smaak

Witloof, radicchio, krulandijvie en frisé-andijvie zijn allemaal familie van elkaar. Als je ze achter elkaar proeft, kun je dat ook goed merken. Witloof noemen we ook Brussels lof, maar in het Frans heet het endive, en in het Engels chicory, terwijl andijvie in het Frans chicorée frisée heet. Dat is wat verwarrend. Het verband met cichorei is in feite eenvoudig: cichorei (koffiesurrogaat) is gewoon de wortel van de plant die wij kennen als witloof.

Eind 18e eeuw werd witloof in Europa gekweekt om de wortel, die bij koffie werd gevoegd, om de smaak te verbeteren. Op een gegeven moment ontdekte een Belg, M. Brezier, dat de witte bladeren eetbaar waren. Hij hield het voor zich, maar na zijn dood werd witloof al snel populair. Onze naam "witloof" is afgeleid van het Vlammse woord "witlof". Het blanke blad krijgt de groente omdat hij in het donder wordt verbouwd. Vroeger was witloof wat bitter, vooral de kern, maar de rassen van nu zijn zachter.

Witloof werd aanvankelijk geteeld als typische wintergroente. Nu is witloof het hele jaar door, maar vooral in de periode oktober-april, in overvloed op de markt in de sorteringen kort, kort dun, kort dik en lang.


Aankooptip

Koop alleen witloofstruikjes die stevig en mooi wit van kleur zijn met een klein lichtgeel randje. Beschadigde plekken worden snel bruin en hebben bederf tot gevolg. De basis van de knop moet zo wit mogelijk zijn.

Bewaren

Witloof kunt u verpakt in een open papieren of geperforeerde plastic zak ongeveer 3 dagen op een koele plaats en ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.

Witloof dat aan het licht is blootgesteld wordt vrij snel groen. Bovendien kan witloof dat bij hoge temperatuur bewaard wordt zeer snel bederven. Witloof is langer houdbaar als u het bewaart tussen 4 en 5 graden in het donker (vandaar het blauwe papier waarin witloof in de winkel gewikkeld is).


Bereiden

Voor gekookte witloof heeft u per persoon ongeveer 300 gram nodig. Voor een salade is 125 gram voldoende. Verwijder de lelijke bladeren en snij met een scherp mesje een dun plakje van de onderkant van het stronkje. Verwijder nu de kegelvormige pit uit de struikjes, deze is hard en veroorzaakt de bittere smaak. Snij witloof in repen van 2 cm. Of laat de struikjes heel en was de groente. Kook de witloof in een bodempje water met een snufje zout. Reken voor gesneden lof op een kooktijd van 10-15 minuten. Hele stronkjes hebben, afhankelijk van de dikte, 20-25 minuten nodig. Maak de groente op smaak met zout, peper en nootmuskaat. In plaats van gekookt kan witloof ook in boter of olie worden gaargesmoord. Voor witloofsalade moet u de struikjes met een scherp mes in dunne reepjes snijden. Vermeng de witloof direct met een dressing of sprenkel er citroensap over om bruinverkleuren tegen te gaan.

Kalender

seizoen
januari februari maart april oktober november december
voor en na seizoen
mei juni september
buiten seizoen
juli augustus

Voedingswaarde per 100 gram:

Witloof is rijk aan vezels, vitamine B9 en oligo-elementen.

Kcal: 9
Eiwit: 1 gr
Vet: 0,1 gr
Koolhydraten: 1 gr
Vezels: 2,2 gr
Vit C: 4 mg
Calcium: 22 mg
IJzer: 0,5 mg
 

 


Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - België

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN