Tomaten Algemeen

De Verse Voedinggids van BogaersGebr

Home
Terug
Fruit
Groenten
Voeding
Recepten

Samen met de aardappel, aubergine en paprika behoort de tomaat tot de nachtschadefamilie. De tomaat vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en kwam via Midden-Amerika in Mexico terecht. Hier werd de vruchtengroente een van de belangrijkste ingrediŽnten in de keuken. Na de ontdekking van Amerika kwam de tomatenplant in Europa terecht. Tot ver in de 17e eeuw stond de plant alleen bekend als siergewas. Men dacht dat de tomaat giftig was. Pas in de 18e eeuw is er voor het eerst melding gemaakt van tomaten die in soep werden verwerkt. De vrucht staat bekend als een afrodisiacum en wordt dus niet voor niets liefdesappel genoemd.

De tomaat is een sappige, twee- of meerhokkige vruchtengroente die verschillende vormen kan hebben. Er bestaan rode, oranje, gele, roze en witte vruchten. Tomaten hebben tussen de zaadlijsten een geleiachtige substantie met pitjes.

Aankooptip

Koop geen te rijpe tomaten, tenzij voor de soep. De smaak is dan minder uitgesproken en ze verteren moeilijker. Kies stevige glanzende exemplaren.

Bewaring

Tomaten bewaar je best fris, 8 tot 10 graden, de koelkast is te koud. Tomaten scheiden een stof uit die er voor zorgt dat andere groenten sneller minder goed worden. Nog een extra reden om tomaten niet in de groentela te bewaren. Als u ze invriest, zijn ze enkel nog bruikbaar voor soep, sauzen en andere warme bereidingen.

Voedingswaarde

Tomaten zijn zeer rijk aan vitamine A, B9, C, vezelstoffen, caroteen en lycopeen (antioxidant). Ze zijn bovendien arm aan calorieŽn.

per 100 gram:
Kcal 20
Eiwit 0,9 gram
Vet 0,1 gram
Koolhydraten 3,7 gram
Vezels 1,4 gram
Vit C 20 mg
Calcium 6 mg
IJzer 0,26 mg

Indeling

De Vlaamse telers bieden sinds 1996 een compleet assortiment kwaliteitstomaten onder de overkoepelende merknaam FLANDRIA. Dit assortiment bevat niet alleen de reeds gekende Belgische losse tomaten maar werd de laatstejaren uitgebreid met trostomaten. Zowel trostomaten als losse tomaten worden ingedeeld volgens sortering. smaak en stevigheid. Elk onderdeel omval een beperkt aantal rassen. volgens teeltrecept, teeltregistratie, teeltbegeleiding en bovenal strenge keureisen.

horizontal rule

Ronde tomaten

De tomaten zijn rond van vorm en zijn in rode en gele tinten verkrijgbaar. Deze "gewone" tomaat is vooral geschikt om rauw te eten in salades of als broodbeleg.


horizontal rule

Vleestomaten

Vleestomaten worden tot de zogenaamde geribde tomaten gerekend. Ze zijn veel groter dan de ronde tomaten en vleziger van structuur. Ze worden vooral in stoofgerechten verwerkt. Ze komen in rode en oranje tinten op de markt.

De vleestomaten worden opgesplitst in fijne en grove vleestomaten. De grove vleestomaten kenmerken zich door hun stevigheid. De fijne vleestomaten herkent u aan hun mooie vruchtvorm.

horizontal rule

Pomodori of Roma-tomaat

De pomodori is een langwerpige, rode pruimtomaat. Deze tomaat wordt ook wel Roma-tomaat genoemd. De pomodori is een vlezige tomaat met een zoetere smaak dan de bovengenoemde tomaten. Deze vruchtengroente is zowel geschikt voor rauw als voor stoven. De laatste paar jaar wordt deze soort wat bekender. In blik zijn ze al veel langer verkrijgbaar.

horizontal rule

Trostomaten

Naast de kwalilalief zeer goede standaard trostomaten, aangeboden onder de merknaam FLANDRIA-ROYAL, werd een onderscheid aangebracht in een smaak en een presentatie. De trostomaten die op smaak geselecteerd worden zijn geteeld volgens een speciaal teeltrecept. Ze hebben een mooie trosvorm en krijgen de merknaam FLANDRIA-FLAVOUR.

Een aantal soorten trostomaten worden in een groep ondergebracht op basis van hun stevigheid. Ze worden FLANDRIA-ELITE genoemd. Trostomaten met een lange houdbaarheid en een uniforme presentatie worden aangeboden onder de naam FLANDRIA-PIT-TORESK. Een bijkomend aspect is dat deze tomaten volledig insecticide-vrij geteeld worden.

Net als bij de losse tomaten worden bij de trostomaten soorten geselecteerd omdat ze bijzonder goed presenteren. Ze krijgen de naam FLANDRIA-PRINCESSE.

FLANDRIA-MINISTAR zijn de kleine, zeer aromatische minitomaten.

Kalender

seizoen
mei juni juli augustus
voor en na seizoen
april september oktober
buiten seizoen
januari februari maart november december

horizontal rule

Kerstomaten

De kerstomaat wordt ook cocktail- of cherrytomaat genoemd. Het zijn kleine eenhapstomaatjes. Ze zijn er in rood, oranje en geel. De smaak is lekker tomaatachtig. De tomaatjes zijn vooral geschikt als hapje en als garnering van gerechten.

Bewaring

Optimale temperatuur is 8 °C tot 10 °C. Het is af te raden kerstomaten lang te bewaren. Frisse exemplaren kunnen een aantal dagen bewaard worden.

Omschrijving

Onder kerstomaten verstaan we de vruchten van de "Solanum Lycopersicum"-variŽteiten met kleine vruchten. De kerstomaat wordt ook wel cherrytomaat genoemd. Ze worden ingedeeld in 3 groepen: rood, geel-rond en geel-peervormig.

Voedingswaarde

Tomaten zijn zeer rijk aan vitamine A, vezelstoffen, caroteen en zijn bovendien arm aan calorieŽn.

Kalender

seizoen
juni juli augustus
voor en na seizoen
september oktober
buiten seizoen
januari februari maart april mei november december

Terug naar boven

 

horizontal rule

BogaersGebr - Groenten, Fruit en Dranken - Steenweg 128 - 3570 Alken - BelgiŽ

BogaersGebr@wol.be   -   Vragen, opmerkingen en suggesties over deze pagina:   Paginabeheerder@wol.be

Fax: 00 32 11 593246

 © Copyright BogaersGebr. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze pagina mag zonder toelating van de auteur gekopieerd of gebruikt worden.

Webdesign QNN